maanantai 30. huhtikuuta 2012

Valoa putken päässä?

Kun kerta ruokablogitielle on lähdetty niin olisi kiva osata valokuvata ruokaa siten, että joku pelkkää kuvaa katsoessaan huokaisisi miten herkulliselta se näyttää, ja että se pelkkä kuva saisi nälän tunteen heräämään. Ruokakuvaus on haastavampaa kuin moni uskookaan. Yritäpä saada nakkikastikkeesta, maksalaatikosta tai mistä tahansa pataruuasta syötävän näköistä kuvassa, yleensä se valitettavasti tuppaa näyttämään jo kerran pureskellulta. 

Meitä saman ongelman kanssa painiskelevia ja ruokaan hurahtaneita kokoontui lauantaina Liemessä-Jennin työhuoneelle päivän kestävälle ruokakuvaus ja -stailauskurssille.
Mulle tämä oli lisäksi eka kerta kun tapasin livenä kanssabloggaajia ja olipa mukavaa nähdä vihdoin kasvoja juttujen takaa. Just niin kivoja tyyppejä kuin olin blogien perusteella ajatellutkin ja muutaman kanssa tuntui kuin olisimme jo vanhoja tuttuja, sillä olemme melko pitkään kommentoineet toistemme postauksia puolin ja toisin.



Jennin kirjoittamiin juttuihin, valokuviin ja ruokastailauksiin on voinut törmätä mm. Glorian ruoka ja viini- sekä  Viini-lehdessä ja on tällä mimmillä monta muutakin rautaa tulessa. Ihailen suuresti ihmisiä jotka uskaltavat tehdä elämässään ja urallaan rohkeita päätöksiä ja seurata ammatillista kutsumustaan vaikka hyppäämällä pois päivätyöstä ja päättää, että tästä eteenpäin valokuvaan ja teen ruokajuttuja. Sopis niin mullekin. Mutta ensin täytyy opetella ainakin valokuvaamaan.





Aamupäivän aikana kävimme läpi valokuvauksen perusteita ja järkkärin manuaaliasetuksia, automaatillahan me emme tästä eteenpäin enää valokuvaa, pois se meistä!

Kun tekniikka alkoi olla hanskassa pääsimme tositoimiin. Meidät jaettiin kolmeen ryhmään ja jokainen ryhmä sai tehtäväkseen kokata ruoka-annoksen, miettiä ruuan ulkonäkö, esillepano ja valokuvata se.



Sain ryhmäkavereikseni suolaa&hunajan Jonnan, masutoaitemun Riitan sekä Hiidenuhman Paulan. Tunnuimme olevan kaikki samalla taajuudella ja yhteistyö toimi saumattomasti, ainakin mun mielestä.

Meille oli varattu stailausrekvisiittaa joista valitsimme ruokaamme parhaiten sopivan setin. Ennen kokkailun aloitusta suunnittelimme esillepanoa, valaistusta ja mistä kulmasta annoksen kuvaisimme.






Yritin kuvata Riittaa jauhottamassa kananuijia "niin että jauhot pöllyää", katso tarkkaan niin näet aavistuksen pöllyä.



Jonnalla oli zoomit hanskassa ja blurrit kohdillaan


Olisko tää hyvä?




Vai tulisko tästä parempi?




Päivän päätteeksi söimme vielä tekemämme ja kuvaamamme ruuat, tarkoittaen siis ettei mitään vippaskonsteja käytetty ruuan esilletuonnin parantamiseksi. Kaikki spreiaukset sun muut on niin last season!

Jo aiemmin mainittujen blogien lisäksi mukana päivässä hääräsivät  Keittiökameleontti, Koemaistaja, Terhin keittiössä, Heleen's hobbies ja Siiliparatiisi. Mä ainakin tarkkailen jatkossa näiden blogien kuvia ;)

Haastetta riittää mutta kipinä on syttynyt ja sitä valoakin ehkä putken päässä jo näkyvissä.

Kiitos kaikille mukana olleille ja suurkiitokset Jennille hienosta kurssitoteutuksesta, sekä Sirulle joka jaksoi assaroida ja auttaa meitä päivän aikana!

PS Jenni vinkkasi, että syksyn kurssille löytyy vielä vapaita paikkoja! Lisätietoa löytyy Liemessä-blogista.

sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Sgroppino

Kesä tulee, olen valmis!

Cin cin!

Sgroppino on italialainen drinkki Veneton maakunnasta. Se nautitaan yleensä digestiivinä illallisen päätteeksi mutta maistuu myös taivaalliselta keskellä kuumaa kesäpäivää.
Perinteisesti sgroppino tehdään sitruunajäätelöstä mutta sorbetista saa myös oikein raikkaan drinksun.

Juoman ei kuulu olla liian paksua eikä liian nestemäistä. Sekoittaminen kannattaa tehdä vispilällä vatkaten sillä tehosekoitin vatkaa juoman helposti liian litkuksi ja se voi separoitua.
Sgroppino tarjotaan yleensä kuoharilasista.


SGROPPINO

yhteen drinkkiin tarvitset:
1,5 dl sitruunajäätelöä tai -sorbettia
1 rkl vodkaa
1 dl proseccoa tai muuta kuivaa kuoharia

Laita kulho ja kuoharilasit pakkaseen ennen drinkkien tekoa. Metallinen vatkauskulho toimii tässä hyvin koska se pitää ainekset pidempään kylminä. Jäähdytä myös juomat hyvin.

Sekoita kulhossa jäätelö ja juomat tasaiseksi. Kaada jäähdytettyihin kuoharilaseihin ja tarjoa heti.
  
 

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Vuohenjuustolla täytetyt ahvenfileet


Yritän puolustella tätä kelmeän keltaista kuvaa sillä, että se on otettu päivää ennen Liemessä-Jennin ruokakuvauskurssia. Nyt on Jennin opastuksella palautettu mieleen valkotasapainot, himmenninaukot, syväterävyydet ja opeteltu ruokastailausta, joten varo vaan Jokihaka, sut haastetaan vielä, jonain vuonna!

Mutta nyt on aika postata huhtikuun kalahaasteruoka. Nämä täytetyt ahvenfileet jäi mun makumuistiin muutaman vuoden takaa ravintola Kosmoksesta. Sen verran muisti saattaa pettää etten ole satavarma oliko ne sittenkin täytetty sinihomejuustolla. Mutta ihan miten vaan, hyviä ne oli silloin ja hyviä olivat nämäkin.


VUOHENJUUSTOLLA TÄYTETYT AHVENFILEET

ahvenfileitä
vuohenjuustoa
tilliä
suolaa
valkopippuria
korppujauhoja
voita


Levitä ahvenfileet työalustalle ja ripottele niille suolaa ja valkopippuria.

Murustele joka toisen päälle vuohenjuustoa ja tilliä (voi kuulostaa oudolta yhdistelmältä, mutta toimii!) ja aseta toinen file päälle.  

Pyörittele molemmin puolin korppujauhoissa ja paista voissa rapeiksi.

Tarjoile vaikkapa uusien perunoiden ja sitruunalohkojen kanssa.





sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Mangochutney


Pääsiäisenä kokkailtiin kavereiden kanssa nyyttäriperiaatteella. Pojat avasi grillikauden ja siellä rillattiin karitsan filettä, toinen taho toi valkosipuliperunat, kolmas viinit, mulle nakitettiin alkupaloja ja mangochutney. Hieman ehkä meikäläisten pääsiäispöytään erikoinen lisuke mutta kerta pyydettiin niin tottahan mä sitten tein. Ja heitin sitten lisää vettä myllyyn ja tein siitä niin aasialaisen kuin pystyin, lähinnä valitsin ohjeen jo kotoa valmiiksi löytyvien aineiden takia.

Chutney oli aika hapanta tamarindin takia, kyllä se sopi näin perinteisen lampaankin kanssa mutta itse tarjoaisin sitä ehkä mieluummin aasialaisten ruokien, kanan tai possun kanssa.

Alla oleva ohje on kahdelle, tein sen kolminkertaisena ja lisäsin siihen palmusokeria pehmentämään hapokkuutta. Omaan makuuni se olisi ollut hyvää ilmankin, ajattelin sokerin lisäyksellä lähinnä muita syöjiä. Palmusokeri antaa mukavan karamellimaisen säväyksen.


MANGOCHUTNEY

1 rkl fariinisokeria (vaihdoin muscovadosokeriin)
1 tähtianis
5 kokonaista mustapippuria
1 punainen chili pilkottuna siemenineen tai ilman
4 kaffir-limen lehteä
5 dl vettä
45 g tamarindia
1 mango, kuorittuna ja pilkottuna n. 1 cm paloiksi
4 luumua, kuorittuna ja pilkottuna n. 1 cm paloiksi
(1,5 tl palmusokeria)

Laita fariinisokeri kattilaan keskilämmölle. Lisää tähtianis, pippurit, chili ja kaffir-limen lehdet joukkoon. Hämmennä koko ajan tehokkaasti.

Kun sokeri alkaa hieman karamellisoitua lisää vesi ja tamarindi ja sekoita hyvin. Anna kiehahtaa minuutti.

Siivilöi seos toiseen kattilaan, painele siivilän pohjaa hyvin niin että kaikki mahdollinen seoksesta irtoaa läpi. Siivilään jääneen mössön voit hävittää.

Lisää jäljelle jääneeseen liemeen mangon ja luumun palat ja halutessasi palmusokeri. Anna kiehua, ohjeen mukaan noin 15 minuuttia kunnes jäljellä on paksu chutney. Käytännössä lientä oli aika paljon ja annoin sen kiehua lähemmäs puoli tuntia. Kauhoin osan liemestä pois ja pyöräytin chutneyn vielä pottusurvimella niin että osa hedelmistä muussaantui ja osa jäi paloiksi.

Jäähdytä ja tarjoile liharuuan lisukkeena.









lauantai 14. huhtikuuta 2012

Munakoiso-halloumihampurilainen


Työpaikkani lähellä on lounasravintola Dylan Pink jossa tulee käytyä melko usein syömässä. Siellä on hyvä ja monipuolinen salaattipöytä, päivittäin vaihtuva keitto, "oikea ruoka" sekä liha- ja vegeburgerit. Lihahampparia en ole koskaan siellä syönyt mutta olen hankkinut jonkin asteisen riippuvuuden heidän munakoiso-halloumi burgeriin. Hampurilaiset saa halutessaan ruisleivällä ja reissumiehen välissä olen sen omani aina tilannut, tuntuuhan se silloin niiiin paljon terveellisemmältä.

Kyllä se itse tekemänäkin maistui oikein hyvälle uuniranskalaiset kyytipoikana. Ainoa mitä teen seuraavalla kerralla toisin niin itketän munakoisot ennen paistamista, siten saa sen pienen kitkeryyden niistä pois. 


MUNAKOISO-HALLOUMIHAMPPARI

reissumies
pari viipaletta munakoisoa (n. 0,5 cm viipale)
pari viipaletta halloumia
pari viipaletta tomaattia

kastike:
majoneesia
chilikastiketta (makea chilikastike toimii tässä hyvin)

Itketä munakoisoviipaleet, eli ripottele niiden päälle vähän suolaa ja laita lautaselle painon alle noin 20 minuutiksi. Kuivaa talouspaperilla.

Tee kastike sekoittamalla sopivaksi katsomasi määrä chilikastiketta majoneesin joukkoon.

Paista munakoiso- ja halloumiviipaleet pannulla kullanruskeiksi.

Paahda reissumies leivänpaahtimessa.

Täytä reissumies munakoisolla, tomaattiviipaleilla, halloumilla ja kastikkeella. Voit laittaa väliin myös sipulirenkaita.

Tämä voisi olla kiva tarjottava kesällä grillibileissä vegekavereille, ja maistuu todellakin myös meille lihansyöjille!


UUNIRANSKALAISET

rosamundaperunoita
öljyä (käytin valkosipuliöljyä)
suolaa

Kuori ja viipaloi perunat ranskalaisiksi. Laita kylmään veteen puoleksi tunniksi, näin perunoista irtoaa tärkkelystä ja niistä tulee rapsakampia paistettaessa. Kuivaa hyvin.

Lisää perunoiden joukkoon loraus öljyä ja suolaa ja levitä uunipellille.

Paista 200 asteisessa uunissa 45 minuuttia, kääntele paistamisen puolessa välissä.




maanantai 9. huhtikuuta 2012

Portviinissä haudutettua karitsanpotkaa ja sahramirisottoa


Löysin tämän herkullisen lambireseptin talvella citrus and candy -aussiblogista ja päätin ilahduttaa sillä pitkäperjantaina ihan vain itseäni. Tuossa ohjeessa potkat tarjoiltiin perunamuussin kanssa ja varmaan talvipakkasilla tuollainen raskaampi annos maistuisikin, mutta nyt pääsiäisen kunniaksi halusin vähän väriä lautaselle ja päätin keittää kaveriksi ihanan keltaisen sahramirisoton joka tunnetaan myös risotto alla milanesena.

Molemmat ohjeet on neljälle mutta helposti muokattavissa suuremmalle tai pienemmälle porukalle.


PORT- JA PUNAVIINISSÄ HAUDUTETTUA KARITSANPOTKAA

4 karitsan- tai lampaanpotkaa
2 rkl öljyä
2 salottisipulia viipaloituna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl voita
1 tl sokeria
1 dl punaviiniä
5 dl portviiniä
1 dl balsamietikkaa
3 dl lihalientä
2 rkl fariinisokeria (vaihdoin sen muscovadosokeriin)
"bouquet garni" eli kimppu yrttejä: laakerinlehti, persiljaa ja timjamia (lisäsin yrtit liemeen sellaisenaan kimputtamatta, laitoin lisäksi myös pienen rosmariinin oksan)
suolaa

Kuumenna öljy padassa tai pannussa ja ruskista potkat kauttaaltaan. Siirrä potkat sivuun odottamaan.

Lisää voi ja sokeri pataan ja ruskista ja karamellisoi siinä sipuli ja valkosipuli.

Lisää punaviini pannulle ja keitä kokoon noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Irrota mahdolliset pannun pohjaan jääneet lihan ja sipulin palat antamaan kastikkeeseen makua.

Lisää portviini, balsamietikka, lihaliemi, fariinisokeri ja kiehauta.

Lisää yrtit ja potkat liemeen ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 2,5 - 3 tuntia, tai niin kauan että liha on pehmeää ja lähes irtoaa luusta.  Lihat voi kypsentää myös uunissa 150 asteessa. Valele lihoja kypsentämisen aikana liemellä.

Jos haluat paksumman kastikkeen poista kypsät lihat ja yrtit pannulta ja suurusta liemi esimerkiksi maizenalla.

Ripottelin kypsän lihan päälle vähän sormisuolaa, kastikkeen lihaliemi antoi mielestäni riittävästi suolaisuutta lihallekin.



Risoton tein näppituntumalla mutta olen ohjeen opiskellut aikanaan Italia, herkuttelijan keittiö -kirjasta, laitan ohjeen tähän kirjan mitoilla.


RISOTTO ALLA MILANESE

100 g voita
1 pieni salottisipuli hienonnettuna
4-5 dl risottoriisiä (carnaroli tai arborio)
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 l liha- tai kanalientä
1/4 tl sahramia
125 g raastettua parmesaania


Sulata osa voista laakeassa pannussa ja kuullota siinä sipuli.

Lisää riisi ja sekoita parin minuutin ajan. 

Kaada joukkoon valkoviini ja hauduta kunnes viini on haihtunut.

Lisää kuumaa lihalientä noin desi kerrallaan ja sekoita koko ajan niin, että liemi on aina imeytynyt riisiin ennen kuin lisäät seuraavan desin. 

Liuota sahrami pieneen liemimäärään ja lisää se risoton joukkoon.

Keitä risottoa noin 15 minuuttia ja kun se alkaa olla valmista, riisi on muuttunut "juoksevaksi puuroksi", lisää joukkoon raastettu parmesaani ja loput voista.

Peitä pannu kannella ja jätä risotto seisomaan pariksi minuutiksi ennen tarjoilua.






Sen toisen potkan riivin haarukalla, lämmitin lopun kastikkeen kanssa ja sekoitin pastan joukkoon. Päälle raastettua pecorinojuustoa. Ei hullumpaa sekään!






perjantai 6. huhtikuuta 2012

Pari astetta mukavampi lentomatka

Meidän sinivalkoinen lentoyhtiömme ei tämän talven aikana ole paistatellut juurikaan positiivisessa julkisuudessa mutta siitä nyt veisaan viis, sillä haluan vähän hehkuttaa. En brassailla, vaan ihan vain jakaa elämäni mukavin lentomatka kaikkien kanssa. Ja lähinnä kirjoitan tästä siksi, että jos jollain muullakin on kasa käyttämättömiä lentoyhtiön pisteitä eikä tiedä mitä niillä tekisi, niin tee tämä: korota matkustusluokka bisnekseen! Ja jos vain mahdollista niin tee se mannertenväliselle lennolle jotka ainakin Finski lentää suurimmilla Airbus A330-A340 koneillaan, silloin saat pisteille eniten katetta.

Mulle tuli tämä tilanne eteen talvella kun huomasin, että iso osa Finskin pisteistäni oli vanhentumassa. Käytin osan pisteistä lennon hinnan alentamiseen ja lopuilla upgreidasin paluulentoni Bangkokista Helsinkiin bisnesluokkaan.

Finnairin pisteveloitus mannertenvälisillä yhdensuuntaisella lennolla on tällä hetkellä
Amerikka, Shanghai, Peking, Soul - 45.000 pistettä
Japani, Hongkong, Bangkok - 55.000 pistettä

Mitä tällä pistemäärällä sitten sain ja oliko se ruoho vihreämpää siellä koneen suljetun verhon takana? No hittolainen, olihan se!

Kaikki alkoi jo Bangkokin kentällä. Chekkasin itseni ja tavarani bisnesluokan tiskillä ja sieltä sain "premium lane" -kortin jolla pääsin nopeutettuun passi- ja turvatarkastukseen ilman jonotuksia.
Sain myös pääsyn loungeen jossa oli tilaa oleskella, löhöillä, nukkua, syödä, juoda, surffata netissä ja lukea lehtiä. Ja pöydät todellakin notkui syömisiä ja juomisia.
Myös lentokoneeseen bisnesmatkustajat pääsevät ensimmäisenä.

Heti istahdettuani koneen penkkiin sain eteeni lasin samppanjaa ja pähkinöitä. Samppanja olisi virrannut vapaasti koko matkan, jos olisin halunnut, samoin kuin kaikki a-juomat. Sain myös "nukkumissetin" joka sisälsi korvatulpat, silmälaput ja lämpimät sukat.


Suurimmat taputukset sai kuitenkin mun oma sinkkuloossi jossa oli yllin kyllin tilaa heilutella jalkoja



ja tuoli jonka sai makuuasentoon, jalkaosaa säädettyä mielensä mukaan ja tuolista sai jopa selkähieronnan! Siinä oli ihana löhötä peiton alla ja katsella leffoja.


Lounaaksi oli valinnanvaraa, tarjolla oli myös erillinen kevytlounas mutta sitä en tainnut edes vilkaista


viinimenu oli myös ihan jees

punkerot
valkkarit
jälkkäriviinit

Ja tältä se näytti. Alkuun tuli kaikki alkuruokavaihtoehdot mitä listalta löytyi. Kurpitsakeitto oli pehmeää ja todella hyvää.



Pääruuaksi maistui kahden viikon nuudeliövereiden jälkeen rehellinen piffi


Jälkkäriksi sain "tiskin alta" jätskiä


Lounaan jälkeen seurasi parin tunnin sulattelutauko, lentoemot kiertelivät kuitenkin vähän väliä mehu- ja viinitarjottimen kanssa, snäkkiä olisi saanut hakea mielensä mukaan automaatista ja baari oli auki koko lennon ajan.

Jossain vaiheessa meille tarjoiltiin välipalaleivät ja suklaat kera erilaisten juomien. Pari tuntia ennen laskeutumista seurasi lounas nr 2 jonka sai taas valita kahdesta vaihtoehdosta.

kanaa, perunasalaattia, munakokkelia, salaattia ja hedelmäsalaattia

Tämän päätteeksi meille tarjoiltiin vielä kaffit ja lämpimiä korvapuusteja.

Helsinki-Vantaalla bisnesluokka pääsi taas ensimmäisenä ulos koneesta ja saimme myös matkatavaramme ensimmäisinä.

Kerrankin pitkä lento jonka jälkeen oli virkeä olo (lievää ylensyöntiä lukuunottamatta) eikä koko kroppa ollut pökkelönä ja jalat turvoksissa. Yhdentoista tunnin lento ei siis tuntunut missään vaan meni aivan siivillä!

Siinä vierähtäneekin tovi kun seuraavan kerran pääsen vastaavalle luksuslennolle. Ei auta kuin alkaa kartuttaa pistesaldoa.


PS sain vihdoin viimein tehtyä blogille facebooksivun. Blogin oikeasta laidasta löytyy tykkäysnappula, tykkää siitä!