sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Jumalainen selleripyree!


Uusinta Glorian ruoka & viini -lehteä selaillessani silmäni osuivat juttuun Sunnin jumalaisesta selleripyreestä. Sunn on ravintola Helsingin Senaatintorin laidalla (minulla vieläkin testaamatta) jonka hinta-laatusuhteeltaan mainiosta brunssista olen lukenut useammastakin lähteestä. Ja he jotka muuhun kuin aamiaisaikaan ovat Sunnissa ruokailleet muistavat aina mainita tästä elämää suuremmasta selleripyreestä. Kiva kun ravintola antoi ohjeen nyt kaikkien kotikokkien testattavaksi ja minähän tartuin siihen hetimiten.

Resepti löytyy Gloriasta nimellä Sunnin selleripyree ja sitruunaöljy, ja ohje käsketään aloittaa edellisenä päivänä sitruunaöljyn uuttamisella. Kun sitruunaöljy on valmis, siitä ei enää ohjeessa mainita sanallakaan. Ilmeisesti sitä ei sekoiteta pyreeseen missään vaiheessa vaan lehdessä olevan kuvan perusteella öljyä näyttäisi olevan pirskoteltuna valmiin pyreen päälle. En lähtenyt tähän uuttamishommaan vaan oikaisin käyttämällä kaapista löytyvää valmista sitruunalla maustettua oliiviöljyä.
Ja muuten nyt huomasin kun nappasin lehden tähän viereeni ohjeen tarkistusta varten, että olin kuvannut pyreen prikulleen samalla lailla kuin lehdessä, valkoista kippoa ja lusikkaa myöten. Ilmeisesti lehden kuva oli jäänyt kummittelemaan jonnekin mieleni syövereihin.

Eikä jumalainen ole yhtään ylikehuadjektiivi kuvaamaan tätä pyreetä, se on kertakaikkisen ihanaa! Kerma ja voi saavat sellerin maistumaan todella pehmeältä. Tämä sopii vaikka minkä lisukkeesi, lihan taikka kalan. Minä tarjosin tätä itselleni paistetun karitsan sisäfileen seurana ja huokailin ihastuksesta.


SELLERIPYREE

 

neljälle lisukkeeksi

1 kokonainen juuriselleri
2 dl kuohukermaa
100 g voita
1 dl sellerin keitinlientä
1 tl suolaa

Kuori selleri huolellisesti ja pilko se pienen perunan kokoisiksi paloiksi.
Keitä palat suolalla maustetussa vedessä miedolla lämmöllä läpikypsiksi. Vettä on sopivasti kun sellerinpalat juuri ja juuri peittyvät.

Ota talteen desi keitinlientä ja valuta sellerinpalat siivilässä.

Kiehauta kerma, voi ja keitinliemi.

Soseuta sellerit monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kerma-voi-keitinlientä pienissä erissä, kunnes sellereistä tulee sileää ja pehmeää sosetta.
Jos haluat soseesta oikein silkkistä voit painella sen kauhan avulla siivilän läpi.

Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.


                                        *  *  *  


Tässä vielä ohje sitruunaöljyyn, jos joku vaikka haluaisi lorotella omatekoista öljyä pyreen päälle.

1 dl hyvää neitsytoliiviöljyä
2 luomusitruunan raastettu kuori

Tee sitruunaöljy valmiiksi päivää ennen selleripyreen valmistusta.

Pese sitruunat hyvin ja raasta niiden kuoret.

Lämmitä oliiviöljy kattilassa 42-asteiseksi. Lisää kuoriraaste öljyyn. Ota kattila pois hellalta ja kaada öljyseos astiaan ja peitä astia tiukalla kelmulla. Jätä astia huoneenlämpöön yön yli ja anna kuoriraasteen uuttua öljyyn.
Siivilöi öljy seuraavana päivänä.
Säilytä sitruunaöljy huoneenlämmössä.




24 kommenttia:

  1. Tämän merkkasin itsekin heti testiin. Uusi Glorian Ruoka&Viini oli parempi kuin pitkään pitkään aikaan. Tosi monta reseptiä odottaa pääsyä testiin. Tämä nyt ainakin!
    Ja Anna, miten monella tavalla pyreen nyt sitten voi kuvata ;-) Kaikista pirullisimpia kuvattavia minun mielestäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tykkäsin myös viimeisestä GRV:stä, olin jo vähän miettinyt peruvani koko lehden mutta tämä antoi uutta puhtia jatkaa tilausta.

      no olis nyt voinut olla kuvassa vaikka erivärinen kippo :)

      Poista
    2. No itsekin juuri otin tattarisysteemista aika samanlaisen kuvan. Astia on mustavalkoinen, mutta ei se siitä kuvasta näy. Ja sitäpaitsi eihän me omisteta mitään värillistä ;-)

      Poista
    3. Samaa mieltä, lehti on parempi kuin ennen. Ilmeisesti uudistukset ovat olleet ihan oikeaan suuntaan.

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta Anna;tätä pitää ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile, ihastut varmasti oli meinaan herkkua!

      Poista
  3. Kiitos uskonvahvistuksesta, meni nimittäin mullakin todo-listalle lehden perusteella. Kuva on ihana, muusi vaikuttaa supersamettiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enkä edes muussannut tätä siivilän läpi, mitäköhän silkkiä tästä sitten olisi tullut!
      Menen nyt syömään loput ja nuolemaan kulhon.

      Poista
  4. Saman ohjeen bongasin, ehdit ensi :). Pakko päästä pian kokeilemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaapi olla kyseisen lehden suosikkiohje!

      Poista
  5. Meilläkin tehtiin tätä eilen poropadan lisukkeeksi! Mietin ihan samaa tuosta sitruunaöljyn käytöstä, että mihin väliin se piti tuikata, mutta päädyin samaan ratkaisuun kuin sinä. Minua mietitytti myös sellerin määrä, sillä yksi sellerihän voi olla melkein minkä kokoinen vaan. Päädyin lopulta käyttämään noin puolet ohjeistetusta kermavoista, koska muuten lopputuloksena olis ollut keittoa herkullisen pyreen sijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä kermavoita jäi mullakin yli mutta minä valitsin kaupan pienimmän sellerin, jos oikein suuresta selleristä kokkais niin varmaan sais uppoamaan vaikka kaiken nesteen. Todellakin kannattaa muistaa se, ettei hulauta koko kermavoita joukkoon kerralla.

      Poista
  6. Mulla on vielä uusin GR&V avaamatta! Täytyykin illalla käpertyä sohvannurkkaan se seuranani. Samaan kiinnitin huomion kuin Liisa, sellerihän voi olla joko söpön pienen nyrkin – tai sitten valtavan pään – kokoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain siitä lehdestä pitkästä aikaa monta inspistä kokkauksiin, viime kuukausina mua on lähinnä inspiroineet ruotsalaiset lehdet.

      Poista
  7. Täällä yksi lisää, joka bongasi Glooriasta tuon reseptin kokeiltavaksi, ja tämä sinun postauksesi nyt lisäsi vain innostusta. Minäkin ymmärsin tuo oliiviöjyjutun noin, että päälle vain lorotellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öljy antoi kyllä kivan sitruunaisen säväyksen mutta hyvältä tämä maistuu ilmankin, jos ei jaksa uutella tai ei löydy kaapista valmista kamaa.

      Poista
  8. Vaikuttaa superherkulliselta! Taidan testata minäkin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopiaan sitten, tätä tahtia sellerit loppuu kohta kaupoista ;)

      Poista
  9. Tämä ehdottomasti työn alle, voisi sopia pihvin lisukkeeksi. Tein samaisesta lehdestä sitruunakakun ja se keräsi hurjasti kehuja. Kakku hävisi lauantain synttärikesteistä sellaista vauhtia ettei tänään rääppiäisille saapuneet saaneet kuin maistiaismuruja! T. Hannelore

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopisi pihville oikein hyvin, ja uskon että Pikku-Pee tykkäis kans jos on yhtään muussipoikia.
      Mun täytyy nyt kyllä käydä tutustumassa tarkemmin tuohon kakkuun!

      Poista
  10. No nyt on pyreet tehty! Hyvää oli mutta ehkä hiukan väkevää mun makuun. Kahteen kertaan haettiin "sellerit" kaupasta, mies toi ensin kilon palsternakkaa... Ja pyree maistui Pikku-Peelle oikein hyvin, ehkä jopa paremmin kuin äidille! Kermavoita jäi mullakin yli runsaasti. T. Hannelore

    VastaaPoista