lauantai 19. tammikuuta 2013

Kotitekoinen toffee


Taannuin tuossa männä viikolla karkinhimoissani pikkulikan tasolle kiipeillessäni pitkin keittiön tasoja kun kolusin yläkaapeista asti mahdollista suklaalevyn tai karkkipussin jämää. Sinänsä aivan hölmöä koska ei multa sellaisia jää ikinä jemmattavaksi asti mutta olin silti toiveikas. Mitään hyvää ei tietenkään löytynyt.

Jääkaapista löytyi kuitenkin kermapurkki ja koska pikkulikka-mode oli jo valmiiksi päällä päätin verestää toffeentekotaitojani. Omatekoinen toffee oli lapsuusherkku jota tehtiin joskus luvan kanssa, joskus ilman koulun jälkeen kavereiden kanssa. Jostain päin takaraivoa se ohjekin vielä kumpusi vaikka viimeinen toffeen kokkailu taitaa osua jonnekin 80-luvulle. Määrät laitoin summanmutikassa mutta lopputulos oli samanlaista kuin mitä se oli silloin joskus, kovaa ja hyvää.

Lapsosena ripottelin usein toffeiden päälle kaurahiutaleita (minusta ne oli ihania, laitoin kaurahiutaleita kaakaon joukkoonkin) ja nytkin halusin ripotella päälle jotain. Tein fifty-fifty mantelirouheella ja sormisuolalla hiputettuja karkkeja. Varsinkin ne suolaiset oli tosi hyviä. Voi kun olisikin ollut suolapähkinöitä!





TOFFEE 

 

2 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
1 dl siirappia
50 g voita
(sormisuolaa, pähkinärouhetta tms. päälle ripoteltavaksi)

Laita kaikki aineet (teflon)kattilaan ja keitä kunnes seos paksuuntuu, noin 15-20 minuuttia.
Toffee saa poreilla keittyessään mutta kannattaa vahtia ettei kerma kuohahda yli, ja hämmentää koko ajan ettei seos pala pohjaan. Teflonkattila on tässä hommassa hyvä apu ja helppo pestä jälkeenpäin.  

Kun toffee alkaa paksuuntua voit tehdä testin ottamalla sitä lusikalla pienen nokareen kylmään veteen, jos toffee jähmettyy nopeasti se on valmista.

Kaada seos leivinpaperin päälle, laakeaan vuokaan tai karkkimuotteihin. Ripottele päälle pähkinät, suolat tms. melko pian että ne ehtivät jähmettyä toffeen pintaan. Toffee kovettuu noin tunnissa. Jos haluat leikata levystä tasaisia paloja se kannattaa tehdä 20 minuutin jäähdyttelyn jälkeen kun veitsi vielä uppoaa massaan.




19 kommenttia:

  1. Aika tuottelias karkinhimo. Tule ensi kerralla meille, laitakokilla on oma karkkihylly ;-) Nykyään olen onneksi oppinut elämään sen kanssa. Ennen minullakaan ei ollut ikinä mitään hyvää kaapissa - kaikki oli jo syöty.

    Mutta kyllä tämän klassikon takia kannatti hieman vaivautua, tuo suolalla terästetty versio kuulostaa jokseenkin täydelliseltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oma karkkihylly, huoh! Mulla olisi vain se hylly ilman karkkia.

      Poista
  2. Ihana tuo kohta "luvan kanssa ja ilman" :) Samat muistot 80-luvulta. Eipä ole tullut toffeeta keiteltyä sittemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinhän se meni, muistiko sitä nyt kaikkeen lupia kysellä.

      Poista
  3. Onneksi olen niin kertakaikkisen laiska jälkiruokakokki, että en taida saada toffeetakaan aikaiseksi. Muutenhan tässä kävisi niin, että alkaisin vähän väliä keittämään tällaista herkkutoffeeta makeanhimossani. On tuo niin hyvän näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vähän vaarallisen helppoa, voi olla että löydän itseni tekemästä tätä toistekin.

      Poista
  4. Ihanan kuuloista, varsinkin suolainen versio!

    VastaaPoista
  5. Suolainen toffee kuulostaa erityisen hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, sitä se on. Ja muutenkin suolaisen ja makean yhdistelmä on aika jees.

      Poista
  6. Näyttääpä hyvältä! Mulla vaan on pienoinen toffeekammo,kun yksi sellainen kerran vei paikan hampaasta mennessään;D
    Suola kyllä tekee niin hyvää makeillekin jutuille:) Lapsena isä oli toffeemestari;sulkeutui keittiöön illaksi pari kertaa vuodessa ja aamulla oli monta tarjotinta täynnä vaaleaa,tummaa ja siltä väliltä toffeeta.Mua harmittaa etten tajunnut koskaan pyytää isältä niitä reseptejä siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikkojen lähtö ja hampaan lohkeaminen näiden syömisessä on tosiaan vaarana!

      Toffeemestari-isä ♥

      Poista
  7. Vasta viime vuosina olen tykästynyt suolaisen ja makean yhdistelmään, mm. suklaalla päällystetyt popcornit ovat suurta herkkua täällä.

    Tosi kiva resepti, täytyy laittaa testiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne popparit on ihania! Juu tämä makuyhdistelmä tosiaan jakaa ihmiset, mutta hyvä että olet oppinut ymmärtämään hyvän päälle ;)

      Poista
  8. Makeanhimoisena koululaisena en tällaiseen ponnistukseen ole koskaan kyennyt, taisin taltuttaa himoni erittäin yksinkertaisella kaakaojauhe-maitosössöllä. Nykyään löytyy karkkikätköjä ympäri asuntoa, mutta niiden ehtyessä olen löytänyt itseni syömästä lasten muumikeksejä. Seuraavan kerran täytyy muistaa tämä sinun toffeeresepti, ehdottomasti suolalla maustettuna :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaakaomössö on tuttua herkkua täälläkin :)

      Poista
    2. oi että! Näyttää hyvältä ja on pakko testata itsekin! :) samoja lapsuusmuistoja löytyy täältäkin ;)

      Poista
  9. Kokeiltu ensimmäistä kertaa! Laitoin vaaleaa siirappia, kun tuo vaalea väri on enemmän mun mieleen :) Ja aijaijai miten hyvää tuli! :) Kiitos hyvästä reseptistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäsit. Minäkin kokeilen joskus vielä vaalealla siirapilla, mulle toimii molemmat ;)

      Poista