sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Tuoremakkara-broccolipasta


Tässäpä peri-italialainen pastaohje joka on jälleen esimerkki siitä miten yksinkertaista, helppoa ja nopeaa ruuanlaitto voi olla. Ja juuri näistä syistä italialainen keittiö on ja pysyy mun sydämeni valittuna. Ohjeen opin aikanaan Italiassa opiskellessani. Tätä ei näy saapasmaassa ravintoloiden listoilla vaan on enemmänkin rustiikkia kotiruokaa.

Vielä kymmenisen vuotta sitten, kun raakamakkaroiden löytäminen Suomesta vaati Neiti Etsivän taitoja, kokeilin tehdä tätä siskonmakkaroista. Sekoitin makkaramassaan mausteita ja yrttejä ja kyllä siitä ihan kelpo lohdukkeen sai. Onneksi raakamakkarat kuuluvat tänä päivänä jo lähes joka (paremman) kaupan valikoimiin, niitä löytyy joko lihatiskiltä tai valmiiksi pakattuina. 
Nyt ostin Herkusta toscanalaisia makkaroita jotka olivat hillitysti maustettuja. Jotkut makkarat saattavat sisältää jo valmiiksi reilusti valkosipulia ja potkua ja silloin voi ohjeessani olevat valkosipulit ja chilit jättää pois.



PASTA CON SALSICCIA E BROCCOLI


ohje kahdelle

4 pientä raakamakkaraa tai pari isompaa (n. 250 g)
1 parsakaali
2 valkosipulinkynttä
2-3 peperoncinoa (kuivattuja pikkuchilejä) tai puolikas punainen tuorechili
1 dl valkoviiniä
parmesaania
n. 200 g pastaa (esim. pennet tai orecchiettet sopivat hyvin)


Irrota parsakaalin kukinnot ja pilko suurimmat kukinnot pienemmiksi suupaloiksi. Höyrytä tai keitä ne napakan kypsiksi suolatussa vedessä noin 5 minuuttia.

Laita pasta tulille ja valmista makkarat pastan kypsyessä.

Kuumenna loraus oliiviöljyä pannulla ja laita sinne kokonaiset valkosipulinkynnet ja chilit hautumaan.

Poista makkaralihat suolesta, laita lihat pannulle ja murenna rakennetta lastalla. Anna paistua pari minuuttia ja lisää sitten viini. Hauduta sen aikaa kunnes pasta on kypsää.

Poista valkosipulinkynnet ja chilit pannulta, ne ovat tässä vaiheessa antaneet tarpeeksi makua, ja sekoita joukkoon parsakaalit ja pasta.

Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa ja raasta päälle parmesaania.
Voit myös lorauttaa oliiviöljyä hieman päälle, sitruunalla maustettu öljy käy tähän oikein hyvin.

Viinin voi jättää ohjeesta pois mutta silloin lisäisin mukaan n. 0,5 dl pastan keitinvettä siinä vaiheessa kun pasta ja broccoli lisätään lihan joukkoon.

12 kommenttia:

  1. Juuri tästä syystä italialainen keittiö on yksi suosikeistani: Muutama raaka-aine ja alle 20 minuuttia pöytään. Ja samalla sairaan hyvää. Onneksi tuoremakkaroita saa nykyään niin monesta paikasta, nopeampaa ja maistuvampaa pasta ei helposti saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein tuntuu että fuskaa kun käyttää näitä makkaroita koska ruuan maustaminen on jo hoidettu toiselta taholta. Mutta näin ne Italian mammatkin tekee, ja tosi hyvää tulee.

      Poista
  2. Komppaan Jonnaa, italialainen keittiö on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas. Tulipa taas ikävä saapasmaahan <3

    VastaaPoista
  3. Laitetaanpa listoille pahan ruokaideapäivän varalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makkaraa vaan pakkaseen niin saat helposti helpotusta pahaan päivään.

      Poista
  4. Kyllä italialaisesta ruuasta on helppo pitää, niin suoraviivaista se usein on. Siellä etelässä makkaravalikoimat lienevät kelvolliset, mutta makkarat lihatiskistä täällä Jyväskylässä kyllä yleensä jäävät löytymättä.. me tullaan niin perässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun seuraa blogeja joissa kokataan mahtavia ruokia ja tietää niiden kodin olevan esimerkiksi Jyväskylässä, niin ei uskoisi ettei siellä olisi samanlaista tarjontaa kaupoissa kuin täällä etelässä. Hämmentävää.

      Poista
  5. Makkaraa, kaalia, chiliä ja pastaa. Kyllä maistuis!

    VastaaPoista
  6. Kyllä kelpaisi talvipäivää lämmittämään. Täytyy pistää muistiin tämä ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämän on ihanaa, toivottavasti maistuu sullekin!

      Poista