tiistai 1. tammikuuta 2013

Vuoden viimeinen ja ensimmäinen kala


Ja näin tuli vuoden kestänyt kalahaasteeni tiensä päähän. Ei kait se haittaa vaikka postaankin uuden vuoden puolella, ruoka sentään tehtiin viime vuonna...
Mielenkiintonen haaste tämä kyllä oli. Kalakokkaukseni olivat aiemmin olleet hyvin yksinkertaisia, lähinnä fileiden paistoa voissa. Mutta nyt tuli kokeiltua eksoottisia herkkuja ja tuunattua vanhoja tuttuja uusilla mauilla. Ai niin, söin muuten vuoden aikana ensimmäisen kerran silliä enemmän kuin yhden palan ja se jopa maistui ihan syötävälle, mutta sillikaviaari vie edelleen voiton.
Välillä päästin itseni helpolla ja paistoin sen kalafileen voissa, mutta tällainenkin simppeli ruoka nousee aivan uusiin ulottuvuuksiin kun kaveriksi tekee herkullisen kastikkeen.
Koko haasteen idea oli siis kokeilla uusia tapoja valmistaa kalaa ja kaikista kalakokkailuistani pidin onnistuneimpana suolakuoressa paistettua kalaa. Olen tehnyt sitä nyt pari kertaa uudelleen syksyn aikana ja olen edelleen sitä mieltä, että tällä tapaa valmistuu kotikeittiön mehevin kala. Kokeilkaa! Toinen erittäin onnistunut kokeilu oli italialaisen antipaston tuunaus Suomi-muotoon. Myös tavalliseen lohikeittooon saa pienellä twistillä kivaa vaihtelua.
Välillä meinasin unohtaa koko haasteen ja postaukset venyivät seuraavan kuun puolelle. Joskus kiireen painaessa päälle stressiä pukkasi. Vaikka tämä oli ihan vain itselleni heitetty haaste, silti omatunnossa kolkutti blogiin annettu lupaus. Siispä itseäni säästellen lupasin tälle vuodelle, etten haasta itseäni muiden kuullen enää yhtään mihinkään :)

Sitten siihen vuoden viimeiseen kalaruokaan quenelleihin, tai kvenelleihin, tai kalapulliin, ihan kuinka vaan. Näiden oli tarkoitus olla hauesta tehtyjä mutta hauki oli näemmä kalastettu loppuun Helsingin kalatiskeiltä, ennen joulua sitä oli saatavilla joka paikasta. Valitsin pulliin sitten lohta ja kuhaa oikein onnistuneella lopputuloksella.
Keitin ja tarjosin quenellit Puljongin kalaliemessä. Liemessä tarjottuna tästä tuli mielestäni oikein juhlava ruoka.
Otin pulliin osviittaa Siken haukiquenelleistä. Yhdestä asiasta Sikelle motkottaisin, jos ohje vaatii yön yli-tekeytymistä, niin siitä pitäisi mainita heti ohjeen alussa. Lukeeko joku muka ohjeen etukäteen loppuun ennen kuin aloittaa kokkaamisen häh? Mutta pakon edessä tuli todettua, että onneksi noin tunninkin tekeytyminen riitti oikein hyvin.


QUENELLIT LOHESTA JA KUHASTA

Ohjeesta tulee kahdeksan ruokalusikan kokoista kalapullaa


200 g lohifile
200 g kuhafile
2 valkuaista
50 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä 
1,5 - 2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
pieni loraus sitruunanmehua

Keitto- ja tarjoiluliemi:
1 litra kalalientä
pieni porkkana
puolikas pienestä fenkolista
pieni pala purjoa


Ennen kuin aloitat huomioi, että kaikkien kalamassan aineiden on oltava kylmiä ja massan täytyy tekeytyä kylmässä aikansa ennen kalapullien keittämistä!

Laita kalapalat monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi.

Lisää suola ja pippuri koneen pyöriessä, lisää sitten vuoronperään sulatettu ja jäähdytetty voi, valkuaiset, jauhot ja kerma. Lisää lopuksi sitruunanmehu.

Anna koneen pyöriä niin kauan että massa on melko kiinteää ja kuohkeaa.

Tarkista maku ja siirrä massa kylmään tekeytymään mieluiten yön yli, mutta 1,5 tuntiakin riittää.

Muotoile kahta ruokalusikkaa apuna käyttäen quenellejä ja keitä ne kattilassa kalaliemessä muutama kerrallaan 10 minuutia Siken ohjeen mukaan, omat pullani olivat 5 minuutin kuluttua jo kypsiä.


Tuunattu kalaliemi keittämiseen ja tarjoiluun:

Kaada valmis kalaliemi kattilaan ja lisää joukkoon pilkotut vihannekset. Anna vihannesten kypsyä hetki kiehuvassa liemessä ennen kuin lisäät kalapullat joukkoon kypsymään. Tarjoile lientä kalapullien kanssa.
Parasta tietenkin olisi alusta asti itsetehty kalaliemi mutta jos saatavilla on hyvälaatuista valmislientä, niin miksipä sitä ei käyttäisi elämää helpottaakseen.
 


12 kommenttia:

  1. Hih, oot samanlainen kuin minä, huomaat että olis pitänyt aloittaa eilen :D Just Siken kvenelliohje mullakin on muistissa kokeilemista varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ohje oli, kannattaa kokeilla. Ja minäkin kokeilen vielä siitä hauesta.

      Poista
  2. No ei lue. Hyvä Anna, hienosti tsempattu haaste. Sinähän kyllä vähän yllytit leivän leivontaan ja ihan ääneen ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli ääneen tuumailua, sitä ei lasketa :)

      Poista
  3. Tätä ei kai pitäisi sanoa ääneen, mutta minä luen reseptit yleensä aina etukäteen, kokonaan. Tapa on äidiltä opittua, hän kun on kotitalousopettaja... :) Ja leipomispuuhissa kasaan aina kaikki tarvittavat aineet ja välineet valmiiksi esille. Että sellaisia tunnustuksia.

    Puljongin liemet on aika ässiä, jos ja kun ei ehdi itse porisuttelemaan. Ja hyvää uuttavuottakin piti tässä muistaa toivottaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun minäkin oppisin tuon, ei luulisi olevan edes kovin vaikeaa ;)

      Hyvää uutta vuotta myös Soppakellariin!

      Poista
  4. Alkaapa olla hienot kalaruuat. Hieno kalavuosi, Anna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiitosta vain, yritys oli ainakin kova.

      Poista
  5. No todellakin pitää mainita yön yli lepuuttamisista, hyvänen aika! :-D En ikinä lue reseptejä loppuun saakka, vaan lähden hösäämään samantien.

    Siken quenelliohje on mullakin tallessa, tosi hyvä kuulla, että ohje toimii.

    VastaaPoista
  6. Quenellit on hieno päätös kalavuodelle. Ja hyvä kun ojensit Sikkeä. Ei mitään rotia sen touhuissa :-)

    Onko muuten uuden vuoden myötä tulossa jotain juttua siitä Adam Liawin kirjasta? Kiinnostaisi kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti tulen kokkaamaan Adamin kirjasta, siinä tuntuis olevan monta testattavaa juttua.

      Poista