maanantai 11. helmikuuta 2013

Paluu elävien kirjoihin lihapullien voimalla


Pariin viikkoon ei ole kauha tässä keittiössä heilunut saatikka että ruoka muutenkaan olisi maistunut. Mottona on, että silloin kun sairastetaan niin sairastetaan kunnolla, mitään pikkunuhia tässä aleta potea.

Viikonloppuna alkoi jo nälkä kurnia ja mieli halata kunnon ruokaa, niin kuin lihapullia.
Mulla on lihapullia tehdessä tapana kikkailla. Niistä tulee joko fetamuruilla maustettuja kreikkalaisia pullia, turkkilaisia köften tapaisia, italialaisia parmesaanipullia tai muuten vaan tujummin maustettuja. Mutta nyt halusin pitää näppini erossa maustekaapilta ja tehdä niin lähelle mummun lihapullia kuin pystyisin. Ainoa mitä tein ja mitä mummu ei ehkä tekisi, niin laitoin joukkoon tuoretta persiljaa. Mutta lisäsin myös vähän kuivayrttiä, se on jo mummumaisempaa.


LIHAPULLAT

n. 30 lihapullaa

600 g sika-nautajauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaviiliä (tai kermaa)
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 muna
1,5 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl valko- tai mustapippuria
1-2 tl kuivattuja yrttejä (esim. timjamia, oreganoa)
kourallinen tuoretta persiljaa silputtuna
voita ja öljyä paistamiseen

Sekoita korppujauhot ja kermaviili kulhossa keskenään ja anna korppujauhojen turvota hetki.

Pilko sipuli ja valkosipulit hienoksi ja kuullota pehmeäksi pienessä määrässä öljyä.

Sekoita kaikki ainekset hyvin korppujauhojen sekaan.

Ota noin ruokalusikallinen jauhelihataikinaa ja pyöritä kostutetuin käsin lihapulliksi.

Paista pannulla voi-öljyseoksessa maltillisella lämmöllä kypsiksi. Voit myös paistaa pullat uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia, mutta parhaan rapsakan paistopinnan niihin saa pannulla.

Itse teen vielä koepaiston mausteiden testaamiseksi, eli paistan pikaisesti yhden pullan ja maistelen että ainakin suola on kohdillaan, suolaton lihapulla on täysi turhake.

27 kommenttia:

  1. Ihanaa, että olet taas elävien kirjoissa. Ja mikäs sen parempaa kuin lihapulleroiset! Mä paistan lihapullat uunissa ja saatan sen jälkeen heittää vielä pannulle. Pelkällä pannulla onnistun aina sössimään ja saan aikaiseksi jauhelihakastiketta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten hyvä konsti paistaa uunissa ja ottaa se rapsakkuus jälestäpäin pannulta. Mulla tuppaa myös usein hajoamaan pullat paistaessa mutta nyt kaikki paistui tosi nätin pyöreiksi. Liekö taikinan koostumus ollut harvinaisen kohdillaan tai sitten mun uudehko hiiliteräspannu on maineensa veroinen.

      Poista
    2. Katselinkin, että kovin on nättiä pannua.

      T. Kade

      Poista
  2. Ihanaa Annaseni, että olet taas tolpillasi. Lihapullia parempaa voimaruokaa ei olekaan, kauhean kauan viime kerrasta. Eikä mummo siitä tuoreesta persiljasta pahastuisi.

    Siellä on taidettu käydä pannuostoksilla, mitäs tykkäät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin tuon pannun jo syksyllä mutta nyt testasin vasta kunnolla tositoimissa. Vähän painavahan se on mutta mahtava työssään ja kuten tuossa Riikalle jo totesin, niin ehkä juuri pannun ansiosta pullat pysyi niin hyvin koossa.

      Poista
    2. "Vähän" painava. Minulla on niitä kaksi erikokoista ja toinen on niin iso, että sen nostamiseen tarvittaisiin pari kertaa punttiksella, niin ei tarvitsisi joka kerta pinnistellä ;-) Mutta kyllä se hienosti paistaa.

      Poista
    3. Vähän on suhteellista :) Mä haluaisin kans toisen pienemmän pannun, ne vähän koukuttaa.

      Poista
  3. Tervetuloa terveeseen maailmaan! On se jännä, että kun taudin jälkeen alkaa ruoka maittamaan, niin silloin syödän perusruokaa eikä mitään hömpötyksiä. Meidän mummi vei lihapullareseptin mukanaan, mutta sen verran monta kertaa istuin hellan vieressä popsimassa pullia suoraan pannulta että muistan maun tulevan reippaasta määrästä valkopippuria ja hiukan kärähtäneestä pinnasta. Mummi mistään karsinogeenista tiennyt :) t. Hannelore

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla olis ollut vaihtoehtona mahtavia karsinogeenikuvia mutta ajattelin että ne saattais järkyttää herkkiä ;)

      Poista
  4. Sairastelun jälkeen on ihanaa kun ruoka taas maistuu :) ostin myös hiiliteräspannun viime syksynä ja olen ollut tosi tyytyväinen.

    annemi/52weeksofdeliciousness

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko pienellä käytöllä tuo pannu on toistaiseksi ollut mutta aika vakuuttavaa jälkeä teki lihapullille.

      Poista
  5. Jee, huippua että tauti äysi väistyä! Lihapullat on just hyviä, ja ehdottomasti pannulla paistettuina - niistä tulee nätimpiäkin sillä tavoin. Ja mun pullat kuivuu aina uunissa, pannulla ne pysyy mehevinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niihin pitää saada voin makua pannulla paistamalla, nam nam!

      Poista
  6. Hyvä että olet takaisin kehissä! Lihapullia parempaa toipumisruokaa saakin hakea..

    VastaaPoista
  7. Minä jo ihmettelin, kun ei ole tullut bloggausta. Aattelin, että olet taas lähtenyt matkoille jonnekin kauas. Hyvä kun nyt paranit.

    Mummon lihapullat, ruskea kastike ja kuoriperuna. Ihan parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieleni pahoitin kun en ruskeaa kastiketta jaksanut tehdä vaikka vähän mieli teki.

      Poista
  8. Mukava kuulla että olet taas terve! Mullakin oli se kamala flunssa ja sain vielä jälkitaudinkin,kun en malttanut sairastella ja vieläkin yskittää mutta kyllä se tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvästi sama keuhkotauti ja tosi sitkeää lajia. Yskittää niin vietävästi!

      Poista
  9. Terve Anna, Hyvä Anna!
    Mäkin tein lauantaina lihapullia...kylläkin sillä sipulikeittopussimetodilla....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sinä lakeuksien ruokakuningatar joka ratsastat voitosta voittoon! Mahtava putki päällä ei voi muuta sanoa.

      Poista
  10. Voi ei, pitääkö minunkin nyt käydä ostamassa tuollainen hiiliteräspannu ? Voi tietysti olla, että sen elinikä olisi vähän pidempi kuin meillä noilla pinnoitetuilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuiden pannujen pitäisi kestää ikuisuus ja ne vain patinoituvat ja paranevat ajan myötä, näin kerrottiin Eiringillä. Mä nakkaan vanhat Hackmannit menemään, ensimmäinen kesti puoli vuotta ennen kuin pinnoite meni, sain sen vaihdettua ja uusi pannu kesti 1,5 vuotta. Ja hinta tuplaten kalliimpi kuin näissä hiiliteräksisissä.

      Poista
  11. Samanlaisesta pannusta on täälläkin haaveiltu :). Suurempi keittö ja lisää kaappitilaa vaan tarvitaan ensin. Blogissa haaste ja tunnustus sinulle.

    VastaaPoista
  12. Nyyttäreiden jälkimainigissa löysin tänne (vasta) ja nyt heti kiusaan haasteella ;) Mutta voit valita itse jatkatko sitä :)http://siskotkokkaa.blogspot.fi/2013/02/call-off-search-ja-muita-tunnustuksia.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä että löysit edes nyt ;) Kiitos haasteesta!

      Poista