keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Kana-couscous marokkolaisin maustein


Löysin marokkolaisen ras el hanout -mausteseoksen vasta viime vuonna ja tajuntaani se kolahti kunnolla syksyllä Pure Bistrossa, jonka lammasannoksessa maustetta oli käytetty juuri sopivasti aiheuttamaan hämmennystä makunystyröissä.

Ras el hanoutia käytetään hyvin yleisesti Marokossa ja se voi sisältää parikymmentäkin erilaista maustetta, riippuen seoksen tekijästä. Yleensä se sisältää ainakin kanelia, neilikkaa, kardemummaa, korianterin siemeniä, kuminaa, muskottia, kuivattua chiliä, pippuria ja kurkumaa.
Seos ei ole tulinen vaan ennemminkin lämmin ja aromaattinen. Marokossa sitä käytetään mm. kanan, lampaan, kalan ja riisin mausteena. Suomessa tätä mausteseosta voi kysellä hyvin varustetuista ruokakaupoista. Jos maustehyllystä ei löydy niin kannattaa katsastaa myös maustekastikehylly, sieltä se nimittäin löytyi Stockan Herkussa.

Mä olen ihan koukkuuntunut tähän mausteeseen. Toistaiseksi olen käyttänyt ras el hanoutia vain kanajuttuihin mutta nyt mietin pitäisikö sitä hieroa pääsiäislampaankin pintaan. Tätä vielä pohdiskellessa alla ohje yhteen niistä kanajutuista.






KANA-COUSCOUS MAROKKOLAISEEN TAPAAN



3-4 kanankoipea (1 per syöjä)
2-3 tl ras el hanout -mausteseosta

2,5 dl couscousta
3,5 dl nestettä (vettä, kana- tai kasvislientä)
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
3 makeaa suippopaprikaa tai 2 tavallista paprikaa
3 valkosipulinkynttä kuorineen
1 varsi kevätsipulia
suolaa
mustapippuria
3 - 4 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
(granaattiomena)

Jugurttikastike:
1 - 1,5 dl turkkilaista jugurttia
1 rkl sitruunamehua
tuoreita yrttejä esim. korianteria ja minttua
(juoksevaa hunajaa)




Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pyyhi kanankoivet talouspaperilla ja laita uunivuokaan. Hiero niiden pintaan ras el hanout -mausteseosta.

Pilko munakoiso, kesäkurpitsa ja paprikat noin 2 cm paloiksi. Laita kasvikset uunipellille, valkosipulinkynnet kuorineen, ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kiertoilmauunissa kasvikset ja kanat paistuvat kypsiksi samaan aikaan noin 30-40 minuutissa. Jos kiertoilmauunia ei ole käytössä, paahda silloin kasvikset ennen koipia.

Kanojen ja kasvisten kypsyessä valmista couscous. Yllä annetut määrät couscousille ja nesteelle ovat suuntaa antavia, ne kannattaa varmistaa pakkauksesta ja myös valmistaa pakkauksen ohjeen mukaan. 

Sekoita kypsät kasvikset valmiin couscousin joukkoon, hienonna joukkoon myös kevätsipuli.
Valkosipulit ovat pehmenneet uunissa ja niiden voimakkain kitkeryys hävinnyt. Poista ne kuoristaan, soseuta haarukalla ja lisää couscousiin.
Sekoita joukkoon vielä pari ruokalusikallista sitruunamehulla maustettua oliiviöljyä.

Riivi kanankoivet haarukkaa apuna käyttäen ja sekoita lihapalat couscousiin. Voit myös tarjota kasviscouscousin lisukkeena kokonaisille koiville.
Voit halutessasi koristella couscousin kauniin punaisilla granaattiomenan siemenillä jotka antavat raikkautta ruualle.

Valmista vielä jugurttikastike sekoittamalla silputut yrtit ja sitruunamehu jugurtin joukkoon. Jos kastike tuntuu liian happamalta pehmennä makua teelusikallisella juoksevaa hunajaa.
Tarjoile couscousin kanssa.


21 kommenttia:

  1. Tämä vaikuttaa ihan jumalattoman hyvältä. Toimisi varmaan myös pääsiäisen jämäkaritsasta tuunattuna. Täytyy siis käydä huomenna Stockalla sekä kirsikanoksa- että ras el hanout -osastolla.

    peeäs. Kivat noi uudet seuraa Soul Kitchenia -läpyskät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aivan varmana toimisi jämälambissa, kyllä mun varmaan täytyy se viulu tällä maustaa.
      Lähetän kehut näppärälle kaverilleni joka nuo läpyskät taikoi, enhän mä sellasia osais tehdä :)

      Poista
  2. No voi herranjumala, nyt näyttää niin hyvälle että oksat pois!!!

    ...jos ei syö kanaa, niin millä kalalla korvaisit sen? Joku kiinteä valkoinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyttäisin juurikin jotain vaaleaa kalaa. Vähän yllätyin kun tuosta mausteesta lueskelin, että marokossa maustavat sillä kalaakin, mutta en epäile yhtään etteikö toimisi. Ja kasvisruokien mausteeksi sopii myös oikein hyvin. Tuossa mun ohjeessa ne uunikasvikset voisi hyvin maustaa ras el hanoutilla kanan sijaan.

      Poista
  3. Hieno tuo granaattiomenalisäys reseptissä.

    Minäkin olen seonnut ras el hanoutiin. Se alkoi niistä ras el hanout wallenbergin pihveistä. Pääsiäisenä aion tehdä munakoisoja ras el hanoutilla maustettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne wallenbergit oli ihania mutta ettekös te lisännyt ras el hanoutia myös siihen munakoisohässäkkään? Jos sitä teet niin odotan jo ohjetta!

      Poista
    2. Sitä teen, tai ainakin yritän muistella miten se meni.

      Poista
  4. Ras el hanout on ihan tajuttoman hyvää, yltää juustokuminan tasolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on, kaikkia mun lempimausteita samassa kasassa!

      Poista
  5. Onpa herkullisen kuuloinen ja näköinen ruoka :) laitan ehdottomasti muistiin ja testaan tuon hehkuttamasi mausteseoksen.

    Maukasta pääsiäistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoten sinulle oikein herkkupääsiäistä!

      Poista
  6. Minulla alkaa olla eka itsetehty ras el hanout-satsi käytettynä, pitääkin kerätä taas mausteita isolla lusikalla ja pistää vanha mylly jauhamaan. Lampaalle olen sitä eniten käyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä varmaan myös testaan omatekoisen seoksen jossain vaiheessa vaikka tuo kaupan valmismaustekin on ihan huippuhyvää.

      Poista
  7. ras-el-hanout on meilläkin yksi suurista suosikeista - vaikka viime aikoina on ruoanlaitto kyllä tupannut mennä ihan harissaksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No harissahan on myös mun lemppareita :)

      Poista
  8. Namnamnam! Ihanaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
  9. Wow, kyllä söisin! Pitkään kypsytelty valkosipuli on ihan parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kypsytettyjen valkosipuleiden syönti ei tunnu missään, ihania!

      Poista
  10. Herkullisen näköistä! Itsellä ras el hanout on kokeilu listalla. Meinasin yrittää tehdä mausteseoksen itse, variaatioita vain ollut taas tuhat ja sata kun olen ohjeita etsinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä myös surffailin netistä niitä aineksia, kyllä siihen seokseen saa mausteita uppoamaan!

      Poista