lauantai 20. huhtikuuta 2013

Caponata - sisilialainen kasvispaistos


Caponatasta on varmaan yhtä monta versiota kuin on mammoja Sisiliassa, mutta kunhan se sisältää munakoisoa ja maussa on pikkuisen hapanimelyyttä, voi sitä kutsua hyvällä omallatunnolla caponataksi.

Viitsivä ihminen itkettää munakoisot ennen paistamista jotta niissä mahdollisesti oleva kitkeryys häviää. (Itkettää = ripotellaan suolaa munakoisoviipaleiden päälle jonka jälkeen ne laitetaan lävikköön valumaan painon alle, jolloin niissä oleva kitkerä neste valuu pois).
Viitsivä ihminen myös kalttaa tähän tomaatit jotta vältytään turhilta tomaattien kuorilta paistoksessa. (Kalttaaminen = tomaattien kuoriminen = tomaatit kastetaan muutamaksi sekunniksi kiehuvaan veteen jonka jälkeen kuori irtoaa veitsellä helposti).
Yleensä olen viitsivä, mutta nyt jätin molemmat vaiheet tekemättä muka kiireessä, mutta onnekseni munakoisot eivät olleet kitkerää sorttia ja minua ne tomaatin kuoret ei haittaa.

Caponata toimii hyvin kalan ja lihan lisukkeena mutta myös alkupalana tai leivän kanssa pääruokanakin, kaikinpuolin erittäin monipuolinen kasvisruoka.


CAPONATA


1 munakoiso
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 sellerin vartta
1 iso punainen paprika (tai pari kapeaa suippopaprikaa)
5 isoa tomaattia 
2 rkl sokeria
1,5 rkl balsamicoa tai punaviinietikkaa
100 g kivettömiä oliiveja
50 g kapriksia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Itketä munakoisot ja kalttaa tomaatit, jos haluat.
Pilko munakoiso isohkoiksi kuutioiksi, kuutioi tomaatit ja hienonna kaikki muut vihannekset.

Kuumenna kunnon loraus oliiviöljyä pannulla ja lisää munakoisot, sipulit, sellerit ja paprikat. Mausta suolalla ja pippurilla ja kypsennä kuumalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Lisää tomaatit, valkosipuli, sokeri, balsamico, kaprikset ja oliivit. Jatka kypsentämistä kuumalla lämmöllä toiset 5 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja kypsyneet. Tarkista mausteet, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.


11 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta, pian tarvitsen paljon Italia-ohjeita, kun Giro alkaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän pitää sinut mielessä kun mietin postauksia :)

      Poista
  2. Jonkinlaista caponataa minäkin teen aina välillä,mutta mun versioni on ilman noita oliiveja.Nami:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri, helppo tehdä oman maun mukaiseksi.

      Poista
  3. Uusi tuttavuus minulle, mutta aivan loistava! Siinä on kaikki maut täysin kohdallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä tosi hyvää. Kasviksia voi lisätä tai jättää pois, ja se sokeri-balsamico antaa tähän oman vivahteensa.

      Poista
  4. Onneksi aina ei tarvitse viitsiä ja silti tulee hyvää. Kiitos hykerryttävästä sunnuntain aloituksesta, juuri nyt ei ainakaan tässä talossa ole yhtään viitsivää ihmistä, vaan kauhian laiska kokki, joka aikoo pilkkoa kirsikkatomaatit kuorineen päivän ruokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku raja sillä viitsimiselläkin. Aina ei vaan huvita, eikä tartte!

      Poista
  5. Just katseltiin jostain tv-ohjelmasta tätä caponattaa ja mietittiin, että onko se niinku Italian ratatouille vai mikä.

    En ole vielä päässyt oikein sinuiksi munakoison kanssa, mutta tällä reseptillä vois harjoitella, kun minulla olisi sellaista ihan sikahyvää balsamicoakin. Vois sopia tosi hyvin jonkin grillilihan kanssa yhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisko jompikumpi saanut innoitteensa toisesta, ratatouille tai caponata. Pitkälti samanlaisia ovat.
      Caponatassa on niin paljon muitakin makuja että munakoiso aika hyvin peittyy sinne sekaan, voisit hyvinkin harjoitella tämän tapaisella. Ja sun kannattaa itkettää ne munikset ettei se mahdollinen kitkeryys siellä töki.

      Poista
  6. Caponata/ratatoulle on ihanaa, etenkin grillatun lihan kanssa! Mä en koskaan, ikinä jaksa itkettää munakoisoja, pitäis kyllä kokeilla joku kerta niin voisi verrata huomaanko eroa...

    VastaaPoista