sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Japanilainen juustokakku ja kirsikkakastike


Vielä yksi muistelo pääsiäispöydästä. Tein jälkiruuaksi Kivistön flikkojen japanialaista juustokakkua jota sain maistaa tammikuisissa blogikemuissa. Se vei kielen mennessään. Ja rakastuin myös kakun kanssa tarjoiltuun, tonkapavulla maustettuun kirsikkakastikkeeseen ja sitä oli pakko tehdä kakun seuraksi, vaikka mikä tahansa muukin kirpsakka marja- tai hedelmähässäkkä olisi käynyt aivan yhtä hyvin. Tuo yhdistelmä on vaan aivan ihana! 

Kakusta tekee japanilaisen sen kuohkean kevyt koostumus, se ei ole niin makea kuin meikäläiset juustokakut eikä kakussa ole lainkaan keksi- taikka kakkupohjaa. Tällä voisi hyvin huijata diettaavia kavereita kunhan ei vaan paljasta reseptiä :) 

Tein oman kakkuni Kivistön ohjeen määrillä. En tahtonut löytää kakulle sopivan pientä vuokaa vaan tein sen tavalliseen irtopohjavuokaan joka oli vähän turhan suuri tälle määrälle, eikä kakun kuohkeus aivan päässyt oikeuksiinsa. Alla olevaan ohjeeseen tuplasin ainesmäärät, niillä irtopohjavuoka täyttyy ja kakusta tulee näyttävän korkea. 

Sekä kakun että kirsikkakastikkeen ohjeet on kopsattu Kivistössä -blogista.


JAPANILAINEN JUUSTOKAKKU



400 g maustamatonta tuorejuustoa
60 g sokeria
60 g suolatonta voita
6 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina)
2 dl kuohukermaa
4 tl sitruunan mehua
1 luomusitruunan raastettu kuori
1 tl vaniljauutetta tai -jauhoa
80 g vehnäjauhoja
100 g sokeria marenkia varten


Anna tuorejuuston, voin ja keltuaisten lämmetä huoneenlämpöisiksi.
Laita uuni kuumenemaan 160-asteeseen. Laita kolmisen litraa vettä kuumenemaan vesihaudetta varten.

Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto ja 60 g sokeria tasaiseksi massaksi.

Lisää voi ja vatkaa sekaisin.

Vispaa keltuaiset kevyesti kulhossaan ja lisää ne sitten tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin.

Lisää kerma, sitruunan mehu ja -kuori sekä vaniljauute ja vatkaa tasaiseksi.

Lisää jauhot siivilän läpi ja vatkaa jälleen tasaiseksi.

Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa ja lisää sokeri mukaan vähitellen. Vaahtoa ei kannata vatkata ihan marenkimaisen kovaksi, sillä silloin se on vaikeampi sekoittaa muun massan joukkoon. Kääntele valkuaisvaahto varovasti tuorejuustomassaan.

Voitele vuoka ja vuoraa se leivinpaperilla niin, että reunojen yli tulee kunnon kaistaleet (n. 5 cm) paperia tukemaan kakun kohoamista uunissa. Jos käytät irtopohjavuokaa kääri sen ympärille foliota estämään veden pääsy vuoan sisään.
Aseta vuoka syvälle uunipellille ja kaada pellille kiehuvaa vettä noin puoleen väliin kakkuvuokaa. Paista uunin keskitasossa ensin tunti ja laske lämpötila sitten 150-asteesen ja paista vielä puolisentuntia.
Kakku on kypsää, kun siihen tökättyyn cocktail-tikkuun ei jää taikinajälkiä.




Kirsikkakastiketta maustavan tonkapavun löytämisessä oli omat haasteensa mutta lopulta löysin sitä Decanterin Yrjönkadun myymälästä, sitä voi tilata myös heidän verkkokaupasta. Toki kastikkeen voi tehdä ilman tonkaakin mutta sen aromi on jänskä yhdistelmä vaniljaa ja karvasmantelia. Itse en edes pidä karvasmantelista mutta tässä sen häivähdys on niin pieni ettei maku puske päälle.

Kivistöstä löysin muitakin vinkkejä tonkapavulla maustamiseen: sitä voi käyttää pata-, kala- ja äyriäisruokien sekä lisukekasvisten mausteena. Eniten minua kiehtoo kuitenkin sen käyttö jälkiruuissa ja voisin hyvinkin Marin tapaan maustaa sillä panna cotan ja clafoutiksen ja jonkin suklaajälkkärin. Ja luulenpa että loppukesästä hillot maustetaan myös tonkalla.

Tonkapapu sisältää kumariinia joka suurina määrinä käytettynä voi olla haitallista maksalle, samaa kumariinia löytyy myös kanelista. Mutta jotta kumariinia saisi elimistöönsä myrkyllisen määrän on sitä käytettävä huomattavasti paljon enemmän kuin mitä tässä kastikkeessa käytetty puolikas tonkapapunen sisältää. Jos tonkan käyttöä vieroksuu, tai sitä ei ole saatavilla, voi sen korvata vaniljalla.


HAPANKIRSIKKAKASTIKE



1 lasipurkillinen (680g) hapankirsikoita
1,5 rkl maizenaa
3 rkl sokeria
1/2 pieni tonkapapu raastettuna tai 1/2 vaniljatangon siemenet

Liuota maizena pieneen määrään kirsikoiden lientä. Siivilöi loppu liemi kattilaan ja jätä kirsikat odottamaan vuoroaan.

Sekoita liemen joukkoon maizenaliuos ja sokeri.

Raasta puolikas tonkapapu seokseen tai kaavi mukaan puolikkaan vaniljatangon siemenet.

Kuumenna pienellä lämmöllä hitaasti kuplivaksi välillä pohjaa myöten sekoitellen.
Kun kastike kuplii, kaada joukkoon kirsikat, sekoita ja kuumenna vielä nopeasti kuplivaksi. Jäähdytä.



Tähän loppuun, Japani-hengessä, sopikoon hyvin erään suuren ajattelijan tankaruno: 

"Kuu ja tähtet taivahalla vilkuttaa / renki tytön kanssa metsään nilkuttaa / 
pusi pusi kuuluu pian jo kuusen alta / tytön kamppaa kohta pojan jalka /
kuusen vieressä on vanha pinja / poika häippää, taisi olla ninja / 

tyttö suree heti paljon Tapaniaan / tapahtumat sijoittuvat tässä vanhaan Japaniaan."

Uuno Turhapuro




14 kommenttia:

  1. Tämä oli ihanaa. Minusta Mari vinkkasi jossain, että se pitkulainenkin vaatii ainakin puolitoistakertaisen annoksen taikinaa?

    Uuno, tuo suuri tunteiden tulkki ja romantikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari laittoikin sinne kommenttilootaan että hän tuplasi ohjeen määrät Jasulle tuomaansa kakkuun, niin editoin tuon ohjeen uusiksi ja tuplasin määrät. Ei käy kellekään samaa fibaa kuin mulle.

      Poista
  2. Ikinä en oo tehnyt juustokakkua, mutta jos joskus teen, niin teen tämän!

    Toi Uunon runo on aina yhtä hauka :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. +s u:n ja k:n väliin, eli hauska...

      Poista
    2. Meinasin jo vaatia selitystä :)

      Poista
    3. Miten toi hymiökin meni tuossa mulla väärinpäin! Siis piti olla :-) eikä mikään murjottaja. Argh.

      Poista
    4. Aina ei vaan hymyilytä vaikka kuinka yrittäis. Kyllä mä ymmärrän.

      Poista
  3. Mä olinkin jo unohtanut ton Uunon klassikkorunon.. Hyvät naurut repes maanantaiaamuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sittenhän se tuli oikeaan tarkoitukseen :)

      Poista
  4. Voi miten hauska tuo runo on;D En ole tainnut aiemmin kuulla...Ja juustokakku herkullisen näköinen!

    VastaaPoista
  5. Ihana on tosiaan runon mitta, vaan häjystippä kampattiin tuokin likka!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ie vaikka mä kuinka yritän niin ei pukkaa runua!

      Poista
  6. Damn, ko noin vastasit niin olispa pitäny sanua jotta Komia on tosiaan... ;)

    VastaaPoista