maanantai 1. huhtikuuta 2013

Karitsanviulua ja kahvikastiketta


Ras el hanout-päissäni en sitten pystynyt pitämään näppejäni erossa purkista lambipaistiakaan valmistaessani. Arvasin.
Otin pakastimessa oleilleen luomukaritsanviulun pari päivää ennen valmistusta jääkaappiin sulamaan. Mietin viimeiseen asti tahnaa jota hieroisin lihan pintaan sillä halusin ras el hanoutin maistuvan lihassa, enkä tekisi mitään valuliemiä ettei maut valuisi siinä mukana pois. Nappiohje löytyi täältä.

Äidin kahvikastiketta oli ehdottomasti tehtävä tälle kaveriksi sillä se vaan on aivan tajuttoman hyvää lampaan kanssa. Ohje on alunperin Sukulan Jyrkin. Kastike on melko makea mutta toimii loistavasti suolaisten makujen seurana, kuten myös ras el hanoutissa olevien lämpöisten kanelin ja kardemumman kanssa.


KARITSANVIULU RAS EL HANOUTILLA MAUSTETTUNA

 

n. 2 kg luullinen karitsanpaisti eli viulu
2 rkl ras el hanout -mausteseosta
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 rkl hunajaa
yhden luomusitruunan raastettu kuori ja puolikkaan sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria


Laita viulu maustumaan vuorokausi ennen paistoa.
Sekoita kaikki maustetahnan aineet keskenään. Tee lihan pintaan pieniä viiltoja ja hiero tahna lihaan. Laita viulu jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään.

Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Aseta viulu uunipellille ja laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan niin ettei mittarin kärki kosketa luuta.
Paista viulua ensin kuumassa lämmössä 15 minuuttia jotta lihan pinta saa väriä.
Laske lämpö 125 asteeseen ja jatka paistamista kunnes paistomittari näyttää 65 astetta jos haluat lihan roseena, tai 70 astetta jos pidät kypsemmästä.
Aikaa tähän menee noin tunti per kilo riippuen uunin tehosta ja siitä kuinka kauan liha ehti lämmetä ennen uuniin laittoa. Eli paistomittari on ehdoton.

Kääri liha folion sisään vetäytymään ainakin 20 minuutiksi ennen leikkaamista jotta se pysyy mehukkaana.



KAHVIKASTIKE

 

0,5 dl lihalientä
3 rkl sokeria
2 salottisipulia
2 rkl espressopapuja
2 rkl balsamietikkaa
2 dl kermaa
2 timjaminoksaa
1 rkl maizenaa
50 g voita


Sulata sokeri kattilassa ja anna sen ottaa hieman väriä.

Lisää lohkotut sipulit, balsamietikka sekä lihaliemi. Anna kiehua 15 minuuttia niin että jäljelle jää noin puolet.

Lisää kerma ja kahvipavut ja anna kiehua hiljalleen 20 minuuttia.

Ota pois hellalta, lisää timjami ja anna rauhoittua noin vartti. Siivilöi kastike. Suurusta sekoittamalla maizena vesitilkkaan ja lisää se kiehuvaan kastikkeeseen, vatkaa joukkoon myös voi.


11 kommenttia:

  1. Vaikka eilen viimeksi söin karitsaa, voisin vallan hyvin ottaa annoksen tätä heti. Ras el hanoutin käyttö kuulostaa mielenkiintoiselta, kahvikastike melkein liian hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole vetänyt vielä lammasövereitä, hyvin maistuu. Ja tuota kahvikastiketta voisin lusikoida sellaisenaankin.

      Poista
  2. Onneksi tuo ras el hanout on varsin vaaraton nautintoaine, vaikka se aiheuttaakin vakavaa riippuvuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän olla postaamatta enempiä ohjeita siitä hetkeen, siis yritän.

      Poista
  3. Hihi, addiktoivaa ainetta tuo ras el hanout ;) kahvikastiketta en ole tainnut koskaan maistaa, kuulostaa jännältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan saanko tuosta mausteesta pian yliannostuksen, niin paljon sitä on tullut käytettyä.

      Poista
  4. ras on myös niin monikäyttöinen kun sitä voi käyttää sekä suolaiseen ruokaan kuin makeaankin, esimerkiksi marokkolaiseen käärmekakkuun m'hannchaan. se on toedllakin addikoivaa mausteseosta josta jokaisella oma versionsa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä rakkaustarina saattaa lähteä aivan lapasesta kun alan enemmänkin googlailla mihin kaikkeen sitä voikaan käyttää, kiitos vinkistä!

      Poista
  5. Ras el hanouttia on täällä nyt niin hehkutettu, että pitää varmaan kanssa kokeilla. Niin ja tuo kahvikastike vaikuttaa tosi kivalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja varmasti hehkutetaan lisääkin. Kokeile ny niin tiedät mitä hehkutetaan!

      Poista
  6. Onko lihaliemen määrä varmasti 0,5 desiä? olen nähnyt saman ohjeen määrällä 0,5 litraa.

    VastaaPoista