keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Rakas Rooma!


Onnellisuuspuuska valtaa syömmen joka kerta kun kone laskeutuu saapasmaan kamaralle. Olen käynyt Roomassa lukuisia kertoja ja muutenkin asunut ja lomaillut Italiassa. Koko maa on mulle tosi rakas ja Rooma maailman kaikista kaupungeista ihanin, jonne täytyy palata aina uudelleen ja uudelleen. Edellisestä vierailusta oli tosin kulunut aivan järkyttävän kauan aikaa, peräti kaksi vuotta.

Vaikka kaupunki alkaakin olla perin tuttu on siellä silti valtava määrä koluamatonta nähtävää. Siksi haluan mahduttaa joka reissuun ainakin yhden uuden museon tai muun nähtävyyden. Tällä kertaa matkan teema oli pelkästään ruoka ja olin päättänyt ottaa siitä kaiken mahdollisen irti, niin kuin nyt joka reissullani, mutta halusin erityisesti kiertää pieniä herkkupuoteja, tutkiskella niiden valikoimia ja tietenkin syödä hyvin. Joskus olisi kiva testata jokin Rooman tähtiravintoloista mutta tällä(kin) kertaa tutut rustiikit kortteliravintolat veivät voiton. Niiden ruokia ikävöin Suomessa joten pakkohan niitä on päästä maistelemaan.

Jokaisella Rooman reissulla olen löytänyt uuden ruokahimotuksen jota olisin voinut syödä vaikka joka aterialla. Se on ollut scamorza-juustoa sulatettuna uunissa ja päällä parmankinkkua, bresaolaa (ilmakuivattua naudanlihaa) rucolalla ja parmesaanilastuilla, amatriciana-pastaa, kesäkurpitsan kukkia, pizza napoletanaa, uppopaistetut latva-artisokat (carciofi alla giudia).
Tällä kertaa se juttu oli puntarelle, kirpsakka sikurisalaatti jonka varret riivitään ja laitetatan kylmään veteen kihartumaan. Varsien joukkoon sekoitetaan vinegretti johon on hienonnettu sardellia. Saattaa kuulostaa oudolta mutta maistuu ihmeen hyvälle. Sesongissa tämä vihannes on talvi-kevätaikaan ja nyt sitä sai joka ravintolasta. Myös siemeniä lähti matkaan joten jännityksellä odotellaan saataisko meillä ensi kesänä puntarelleja omalta plantaasilta. Alla kuva puntarelleista ennen ja jälkeen permanenttikäsittelyn.


Roomassa riittää hyviä ruokapaikkoja ja jokaisella siellä käyneellä on varmasti omat lempiravintolansa. Itse pidän mutkattomista kansankuppiloista joissa paikallisetkin syövät, se onkin yksi nyrkkisäännöistä hyvän ravintolan etsinnässä. Toinen sääntö on välttää kuuluisien nähtävyyksien vieressä olevia ravintoloita sillä niissä revitään kiskurihintoja eikä ruoka ole kummoista.
Useasti testattu ja mainioksi todettu ravintolaopus on Andreo Larsenin Rooma - ikuinen illallinen josta ravintolat ja trattoriat löytyvät kaupunginosittain ja niiden lisäksi kirjasta saa aimo annoksen tietoutta alueiden historiasta sekä italialaisesta ruokakulttuurista.

Listaan alle omia lempiravintoloitani joissa olen käynyt useammin kuin kerran ja joihin mielelläni palaan aina uudestaan. Tällä kertaa kunnon kamera ei tullut reissuun mukaan ja kaikki kuvat ovat aiföyn-tasoa, pahoittelut siitä.


L'ANTICA BIRRERIA PERONI
Via di San Marcello 19
(lähellä ostoskatu via del Corsoa ja Fontana di Trevia)


Jos haluat syödä hyvää ja pääosin lihaisaa ruokaa, juoda perinteikkään panimon oluita, seurata huutavien ja töykeiden (tai sellaista esittävien) tarjoilijoiden menoa, tähän kaikkeen Birreria Peroni on oiva paikka. Listalla on paljon makkara- ja liharuokia tyypillisiä Rooman herkkuja unohtamatta.
Paikka on täynnä niin lounas- kuin illallisaikaan mutta pienen odottelun jälkeen pöytä järjestyy takuulla. 

Tällä kertaa otin tarjoilijan suosituksesta pennejä sikurilla ja speckillä, yksinkertaista ja aivan valtavan hyvää. Myös paikan melanzane alla parmigiana (tomaatti-munakoisovuoka) oli myös taivaallista.



ANTICA ENOTECA
Via della Croce 76
(lähellä espanjalaiset portaat)

Hyvän viinivalikoiman enoteca jossa myös mainio ruoka. Itse tykkään käydä täällä päiväseltään hiukopalalla, istahtaa baaritiskin ääreen ja tilata antipasto misto -lautasen johon kuuluu juustoja, salamia, kasviksia ja usein myös pala frittataa.



LO SCOPETTARO
Lungotevere Testaccio 7
(Tiber-joen rannalla Testaccion alueella)


Täällä olin käynyt vain kerran aikaisemmin mutta se kerta teki lähtemättömän vaikutuksen ja oli pakko palata. Paikallisten suosiossa oleva trattoria vähän kauempana turistikeskustasta Testaccion alueella jossa kannattaa ensin vaikka suunnata herkkukauppa Volpettiin, sitten kierrellä torilla keräämässä nälkää ja lopulta tulla Scopettaroon lounaalle. Vetelimme perinteisen Rooma-trion: pastaa amatriciana, cacio e pepe ja sugo di coda (häränhäntäkastiketta).


DA AUGUSTO
Piazza de Renzi, Trastevere


Edullista roomalaista kotiruokaa perheen pyörittämässä suositussa trattoriassa. Paikka aukeaa illalliselle klo 20 mutta jonoa alkaa muodostua jo puolituntia ennen. Klo 20.05 paikka on viimeistä tuolia myöten täynnä ja ovella norkoilevia ihmisiä pyydetään tulemaan tunnin päästä uudelleen.



Paikka on hyvin rustiikki paperisine pöytäsuojineen ja eripari ruokailuvälineineen. Joudut jakamaan pöytäsi vieraiden kanssa, tarjoilu on kiireistä ja monet ulkomaalaiset kokevat sen myös epäystävälliseksi. Ruoka on mammojen tekemää. Kaikkia listalla olevia annoksia ei aina ole saatavilla ja jos tulet myöhempään, sinulle tarjoillaan sitä mitä sattuu olemaan jäljellä.
Mutta juuri näistä syistä pidän Augustosta. Tänne kannattaa tulla avoimin mielin ja ottaa paikka vaikka kokemuksena.
Yksi varoituksen sananen vessakammoisille, täällä on reikä lattiassa -vessa! Eli hätään kannattaa varautua käymällä etukäteen naapuribaarin hotelli helpotuksessa.


Rooman ghetto on kaunis pittoreski kaupunginosa Trasteverea vastapäätä Tiber-joen sairaalasaaren, Isola Tiberinan, kohdalla. Siellä on paljon ravintoloita, viinibaareja ja hyviä leipomoita.
Vähän tavaksi on tullut ottaa aperitiivit BARTARUGAssa (Piazza Mattei, kilpikonnasuihkulähteen vieressä) ja jatkaa sieltä matkaa joihinkin ghetton ravintoloista.



Ghetton ravintoloissa saa periroomalaista ruokaa, hyviä pastoja ja risottoja, liharuokia, mereneläviä ja kalaa, kevätaikaan artisokkaa monella tapaa, sisälmyksiä, aivoja ja muita herkkuja :)

Tässä muutama hyväksi todettu ghetton ravintola:


IL GIARDINO ROMANO
Via del Portico d’Ottavia 18


AL POMPIERE
Via Santa Maria Calderari 38


NONNA BETTA
Via del Portico d’Ottavia 16


Ja muita hyväksi maisteltuja Rooman ravintoloita:


DER PALLARO
Largo der Pallaro
(lähellä Campo de' Fioria)

Perheravintola jossa ei tilata listalta vaan ruokaa tuodaan pöytään, ja sitä tuodaan paljon. Ainoa mitä kysytään on "juotko punaista vai valkoista?" Kannattaa siis mennä nälkäisenä. Ravintola on hyvin suosittu ja usein täyn.


DA FRANCESCO
Piazza del Fico 29 
(Piazza Navonan suunnalla) 

Suosittu roomalaisten keskuudessa ja pöytää voi joutua hetken odottamaan. Hyvä monipuolinen ruokalista.


GOIA MIA PISCIAPIANO
Via degli Avignonesi 34 
(Via Tritonen suuntainen kapea katu, lähtee Piazza Barberinilta)

Monipuolinen lista, myös hyvät pizzat. Täälläkin saattaa joutua hetken odottelemaan vapautuvaa pöytää.


   
PIZZAA



Pizza kannattaa ehdottomasti syödä pizzeriassa missä se paistetaan oikeaoppisesti puu-uunissa (forno a legna) ja pizzaan kuuluu enemmän tai vähemmän mustuneet reunat. Pohjat ovat ohuita ja täytettä päällä maltillisesti, silti maku on aivan jotain muuta kuin meikäläisissä kebabpizzerioissa.

Pizzerioita Roomassa riittää mutta seuraavissa olen saanut erittäin hyviä läpysköjä:

BAFFETTO 
Via del governo vecchio 114

(lähellä Piazza Navonaa)

IVO a Trastevere
Via di San Francesco a Ripa 158, Trastevere

DAR POETA
Vicolo del bologna 45, Trastevere



... JA JOKA VÄLIIN JÄTSKIÄ

 
Italialainen jätski nyt vaan on maailman parasta, saa toki väittää vastaan mutta minusta se on.
Jäätelöbaareja Roomassa on joka nurkalla mutta jos haluaa hyvälaatuista ja mahdollisimman lisäaineetonta jäätelöä, silloin kannattaa kurkata miltä baarin banaanijäätelö näyttää. Jos se on väriltään valkoista tai keltaista, ei hyvä, sisältää ainakin väriaineita. Jos taas rusehtavaa, kannattaa poiketa jätskille! Kaikkihan tietävät miten banaani tummuu luontaisesti, sama pätee sen käytössä jäätelössäkin. Tämän vinkin opin aikanaan italianopettajaltani.

GIOLITTIsta (Via Uffici del Vicario 40, Pantheonin suunnalla) ostin  mielettömän hyvää jugurttijäätelöä joka on mun ihan ehdoton lempparimaku, sekä pirtsakkaa verigreippijätskiä jonka mukana sain jopa pari murskaantunutta greipinsiementä, eli aitoa kamaa.

Jätskibaareissa (ja monissa kahviloissa) on tapana maksaa ostokset ensin kassalle ja mennä sen jälkeen kuitin kanssa tekemään tilaus tiskil. Eri asia tietenkin jos istahdat ulos pöytään ja tilaat sinne, silloin kaikki hoituu tarjoilijan kautta.



Nyt kun lukaisin sepustukseni läpi huomasin, ettei minulta hirveän montaa ravintolavinkkiä irronnut verrattuna siihen kuinka monta vuotta ja kertaa olen Roomassa rampannut. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että kerta toisensa jälkeen päädyn niihin samoihin tuttuihin ja hyviksi todettuihin ruokaloihin syömäänJoten mieluusti ottaisin uusia ravintolavinkkejä vastaan, jos vaikka joskus uskaltautuisin jonnekin aivan uuteen paikkaan.

Ruokaostoksista täytyykin tehdä oma postaus tai muuten tämä lähtee ihan lapasesta eikä kukaan jaksa lukea.  Eli jatkoa seuraa, la storia continua...



36 kommenttia:

  1. Ihana ihana Italia!

    Oletko käynyt Sisiliassa? Sinne toivoisimme paljon vinkkejä kesää varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käynyt kaksi kertaa Sisiliassa mutta sinne mulla ei ole antaa mitään ravintolasuosituksia tms. kun en muista :) Ruoka oli kyllä kauttaaltaan hyvää, paljon kalaa, norma-pastaa ja aivan jumalaisia tarocchi-veriappelsiineja (niistä tuorepuristettu mehu camparin kanssa, OMG!!)

      Valle dei Templi (temppelilaakso) Agrigentossa on hieno, kreikkalaisten "jätöksiä" siellä tosin näkyy ympäri saarta.
      Savocassa ja Forza d'Agrossa meikäläinen Kummisetä-friikki oli aivan liekeissä, näissä kylissä kuvattiin Kummisetä 1 & 2 leffoja.
      Taormina on jumalaisen kaunis.
      Palermossa en ole käynyt, ohi vain ajanut, sinne pitäisi kyllä päästä.

      Menettekö ihan omatoimimatkalle? En voi muuta ohjetta antaa kuin että nauttikaa, Sisilia on IHANA!

      Poista
    2. No ei kun helpolle pakettimatkalle koko perhe. Piti miettiä jotain suunnittelemattomampaa, mutta ei... Mutta ajateltiin vuokrata auto ja kierrellä. Katsotaan nyt venytään ;).

      Poista
  2. Ei löydy vastaväitteitä jätskiasiassa. Italialainen jätski on parasta. Ja mehukkaan näköisiä kiharoita. Toivottavasti saat hyvän sadon.

    Pitäisiköhän omaankin pyörään virittää tuollainen viinipulloteline :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkaisi se pyöräilykin maistua kun on hyvät urheilujuomat, saattais tulla pitkiä lenkkejä :)

      Poista
  3. Mahtava Rooma-paketti! Rooma on minulla vielä kokematta, pohjoisempana olen enemmän liikkunut ja syksyllä taas :) Olimme jo harkinneet lentoa Rooman lähelle, mutta sopivaa ei sitten löytynyt, joten turvauduimme vakireittiimme Bergamoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki tiet vievät Roomaan, kyllä sinunkin jossain vaiheessa :)

      Poista
  4. Ihan loistopaketillinen Rooma-infoa, tätä voikin hyvin linkittää eteenpäin vinkkejä kysyville! Nyt tuli taas kauhee ikävä Roomaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä tuli mullekin tätä kirjoittaessa. Ja nälkä.

      Poista
  5. Ihana juttu (ja kyllä se ifööni hyviä kuvia tekee ;) )!
    Häpeäkseni tunnustan, että en ole käynyt Roomassa, vastaava "kotikaupunki" meille on Pariisi.
    On se, jätski ihan parasta. Vain sveitsiläiset pääsevät lähellekään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pariisikin on kyllä ihana. Ja New York. Ja Lontoo. Ja...

      Poista
  6. Oih, tällainen ihana pikku Roomanvisiitti teki niiiin hyvää näin keskiviikkoaamuun! Tein juurikin samantapaisen listauksen itsekin, ja tästä sain kivoja uusia vinkkejä tuleville matkoille. Tapanani kun on ollut myös kallistua käymään aina niissä samoissa hyviksi todetuissa paikoissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa kun kommentoit, nyt mä löysin sun blogiin jota varmasti tulen seuraamaan! Arvaapa tulinko Roomasta kotiin eräs spagetinsyöntiposteri kainalossa, vähänkö nauratti :D

      Poista
    2. Ha haa, se posteri on klassikko! ..Ja kerran se on lähtenyt munkin kainalossa kotiamme piristämään!

      Poista
  7. Sisiliassa kannattaa ehdottomasti käydä Cataniassa, joka on mukava ja kaunis kaupunki, ja erityisesti sen upealla "kala"torilla Mercato del Pesce'llä. Tori pitää sisällään kaikkea muutakin kuin kalaa. Toriaika on heti aamusta klo 13 saakka, jonka jälkeen alkaa lounasaika ja tori sulkeutuu. Varaa aikaa ainakin muutama tunti torin kiertelyyn!
    Oheisesta linkistä löydät sivuja selaamalla muutakin Sisilia-fiilistelyä viime keväältä :o)!
    Palermossakin tuli notkuttua muutama päivä, mutta esim. sen "kuuluisa" torialue Vucciria oli todella vaatimaton Cataniaan verrattuna.
    t. Maija/keittiöelämää
    www.facebook.com/photo.php?fbid=385612841480261&set=pb.139094986132049.-2207520000.1365581341&type=3&theater

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija vinkistä, minäkin nappaan tämän oitis talteen. Cataniakin on mulla käymättä, siis nyt mä haluan just Sisiliaan!

      Poista
  8. Noniin, vihdoin sain vastauksen siihen, mitä nuo kiharat oli, joita mummot siellä toreilla riipi vesiastioihin.

    Ihana raportti muutenkin: olispa ollut käytössäni jo ennen joulua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ne siemenet lähtee kovasti puskemaan puntarellea niin harmittaa jo valmiiksi etten tajunnut ostaa kiharrinlaitetta, sitä ritilää jonka läpi nuo varret työnnetään :)

      Hei ei muuta kuin uutta matkaa vaan kehiin!

      Poista
  9. Piti heti etsiä, mistä noita kiharansiemeniä saa. Raaskisikohan tässä vielä tehdä yhden siementilauksen... http://www.seedsofitaly.com/CHICORY_PUNTARELLE_OF_BRINDISI/p1834925_8313141.aspx

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mitä ihanuuksia tuolta linkin takaa löytyi!

      Poista
    2. No kun Ulla ja Anna on testannu viljelyhommat, voi peesata seuraavana kesänä. Oon perässähiihtäjä.

      Poista
  10. Onpas jännän näköistä tuo sikuri;ensin luulin että se oli kesäkurpitsaa (spiralizer-laitteella sillä kun tulee tuon näköistä jälkeä) Ihanan herkullinen matkareportaasi muutenkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kiekurat on kyllä melko spesiaalia, en ole missään muualla nähnyt.

      Poista
  11. Tähän aikaan vuodesta tällaiset postaukset herättävät kyllä niiin paljon kateutta! :) Sulla on täytynyt olla ihana reissu.

    VastaaPoista
  12. Todentotta, rakas Rooma ja rakas Dar Poeta - siellä söin elämäni parhaan pizzan!
    Elämäni parhaan jäätelön söin myös Roomassa, jonkun vanhan hämyisen teatterin portailla - suklaapunaiviinijäätelö oli taivaallinen!
    Nyt iski matkakateus :)

    VastaaPoista
  13. Minulla tuli valtavan suuri onnellisuudenpuuska puolestasi. Pinnaan kyllä nämä vinkit muistiin. Huikea matkaraportti taas.

    VastaaPoista
  14. Oi, oi ja oi :D. Italian kaipuu iski heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toivottavasti tästä on hyötyä tuleville Rooman-matkoillesi ;)

      Poista
  15. Ihana juttu, Anna! Ihana, ihana, ihana!

    VastaaPoista
  16. Nimenomaan jäätelöä joka välissä :D tulipa ikävä Roomaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sinne on suht lyhyt matka eikä lennot maksa maltaita, voi piipahtaa useamminkin.

      Poista
  17. Ciao. Kiitos ravintolavinkeistä. Käytiin näiden suositusten perusteella Lo Sgopeettarossa. EI ollut pöytävarausta mutta pienen odottelun jälkeen saatiin pöytä. Erinomainen palvelu hyvä ruoka. Laskuun tuli lisukkeista yms. hieman odotettua enemmän hintaa. Suosittelen. Der Pallarossakin käytiin. Jäi sellainen vaikutelma, somekansan suosiossa. Kahdelta hengeltä 53 euroa. Vanha mummo pyöri ravintolassa pitämässä kuria. Kokemus mutta kerralla koettu. Lopuksi yllättävä ravintola. Trattoria Luzzi, n.200 metriä colosseumilta (eli ei pitäisi olla hyvä). Aitoa tunnelmaa, paljon turisteja ja paikallisia. Hirvee säpinä ja jatkuvasti jonot. Ruoka oli meistä kalliimpien paikkojen veroista. Hinnat naurettavat. Pasta, pitsa ja pullo chianttia 20 euroa!!! Iso suositus hinta/laatu kohdallaan.

    VastaaPoista