sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Leppoisa sunnuntaiaamiainen



Blogiringin ruokabloggareita heitettiin mukavalla haasteella kehitellä aamiais- ja brunssi-ideoita Alpron jugurttihapatettujen tuotteiden ympärille. Ideoita löytyy ja ilmestyy blogeihin huhti-kesäkuun ajan. Viime sunnuntain herkullisen äitienpäiväbrunssin tarjoili Hayley's Cuisine, ensi sunnuntaina pöydän kattaa Prinsessakeittiö. Tänään on minun vuoroni.

Olen ehkä aikaisemminkin nillittänyt täällä kuinka onnettomia aamupaloja tarjoan itselleni, arkiaamuna se on pussipuuro ja kuppi automaattikahvia työmaalla. Viikonloppuisin ehkä vähän muuta, ainakin parempaa leipää.
Seuraavassa todistusaineistoa siitä, että pienelläkin panostuksella on mahdollista saada uunituoretta evästä aamupala- tai brunssipöytään ilman että tarvitsee herätä yhdessä auringon kanssa vaivaamaan taikinaa. Eikä mitään esipaistettua vaan alusta asti itse tehtyä. Nimittäin skonsseja.




Olen syönyt parhaat skonssit evö Lontoossa iltapäiväteellä perinteisesti tarjoiltuna paksun clotted creamin ja mansikkahillon kanssa. Ne kuuluisat kurkkuleivät eivät sitten taas olleet muuta kuin mautonta höttöä. Mutta Suomen ehkäpä parhaat skonssit leipoo lahtelainen Leibomo Limbbu, niitä on hehkutettu turuilla ja toreilla eikä suotta. Kuohkeita, makoisia ja ehdottomasti parhaimmillaan vastapaistettuna. Resepti ei ole salaisuus vaan se julkaistiin kaikkien fanien iloksi Mondon Ruoka & Matka -lehdessä pari vuotta sitten. Ja se mikä skonsseista tekee aamu-unisenkin pelastuksen, on niiden tekoon kuluva vaatimaton puolituntinen aikaa!

Halusin testata Alpron tuotetta reseptissä ja päätin korvata alkuperäisessä skonssiohjeessa olleen piimän Alpron Mild & Creamy maustamattomalla jugurtilla, se toimi erinomaisesti!


SKONSSIT 

 

ohjeesta tulee kaksi pellillistä, noin 22 skonssia, pienempää satsia varten puolita ohje.

9,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1,5 rkl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
270 g voita
4 dl Alpron Mild & Creamy maustamatonta jugurttia
sulatettua voita voiteluun

Kun aloitat muista, että voin ja jugurtin tulee olla kylmiä.

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa.

Paloittele kylmä voi ja nypi se käsin jauhojen joukkoon.

Lisää jugurtti ja sekoita nopeasti taikinan joukkoon. Älä vaivaa, nopea sekoitus riittää.

Voit painella taikinasta levyn ja ottaa siitä muotilla (esim. lasilla) skonsseja. Taikina on kuitenkin sen verran tarttuvaa, että itse koen helpommaksi ottaa siitä kourani kokoisia palluroita, laittaa ne leivinpaperin päälle pellille ja siloitella muotoa sormin taputtelemalla.

Voitele skonssit sulalla voilla ja paista 225 asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia. Nauti lämpiminä hillon ja vaikka kermavaahdon kanssa.

Skonssitaikinaan voi hyvin lisätä pähkinöitä tai (kuivattuja) marjoja, tai tehdä niistä suolaisia vaikkapa tämän Jonnan reseptin mukaan.





Toinen helppo aamiais- tai brunssitarjottava on tämä jugurttimössö jonka voi tehdä edellisiltana vaikka kokonaan valmiiksi. Jos brunssia valmistaa suuremmalle joukolle, kaikki mitä voi etukäteen valmistella helpottaa elämää huomattavasti. Jokaiselle tehdyt omat annokset ovat söpöjä, mutta aivan yhtä hyvin tämän voi koota yhteen suureen lasimaljaan.


KAURAINEN JUGURTTIHERKKU

 

ohje kahdelle


3-4 dl Alpron Mild & Creamy maustamatonta jugurttia
1,5 dl kaurahiutaleita
(2 rkl Alpron manteli- tai hasselpähkinäjuomaa tai maustamatonta soijajuomaa)
2-3 dl erilaisia marjoja tuoreena tai pakasteena, tai hedelmiä

Laita edellisiltana kaurahiutaleet turpoamaan jugurtin joukkoon ja anna olla jääkaapissa yön yli.
Tai tee tämä jo aamusella niin voit koota annoksen valmiiksi illalla odottamaan tarjoilupäivää.

Jos jugurttimössö tuntuu liian paksulta ohenna sitä parilla ruokalusikallisella Alpron juomaa.

Täytä lasi vuorotellen jugurtilla ja marjoilla/hedelmillä.

Jos et tarjoile maljoja samantien, laita silloin kelmu päälle ja jääkaappiin odottamaan.

Itse tehty hedelmäsalaatti on tässä todella hyvää ja kaurahiutaleiden sijaan voi käyttää mysliä, mutta sitä ei kannata turvottaa tai muuten myslin mukava rapsakkuus häviää.

 




Yhteistyössä Alpro

15 kommenttia:

  1. Taidan kurvata luoksesi aamiaiselle ensi sunnuntaina, jos sieltä kerta tällaisia herkkuja saa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyis tsempata ja panostaa useammin. Niin että tervetuloa vaan :)

      Poista
  2. Näyttääpä herkulliselta - juuri aamiaisen syöneenä vesi herahti uudelleen kielelle ja mulle tuli taas nälkä. :) Erityisesi makuhermojani kutkuttelisi tuo marjaisa jogurttihässäkkä.
    Ja ihanat kuvat muuten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NANNA! Siis sinä Nanna! Laittoi sitten oman blogin pystyyn hän. Mahtavaa!

      Poista
    2. No minä se oon. Painitaanko?
      Katotaan nyt, mitä tästä tulee... :)

      Poista
  3. Ihania kuvia! Ruokablogeja ei todellakaan pitäisi lukea nälkäisenä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitsa kuvakehuista, nyt oli hyvä valo ja flow.

      Poista
  4. Minäkin voisin tulla tuollaiselle aamiaiselle;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvä homma, laitan sinut listalle :)

      Poista
  5. Nam, kyllä kelpaisi tuo loihtimasi aamiainen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että maistuis muillekin.

      Poista
  6. Skonsseihin meillä ollaan ihan heikkona, mutta hyvä kuulla, että niissä toimisi myös jogurtti. Piimää meillä harvemmin on, jogurttia aina.

    Nuo marjahommat menevät testiin, pakastimessa on vielä vähän marjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jugurtilla tuli sama lopputulos kuin piimällä, eli aivan ihania.

      Poista
  7. Skonssit on ihania. Näitä pitää kokeilla. Kiva, kun valmistuvat nopeasti.:)

    VastaaPoista