keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Munakokkelia Pastiksen tapaan


Minulla on sama ongelma kuin monen suomalaisen hotellin aamupalakokilla, en osaa tehdä ihanan pehmeää munakokkelia vaan se kypsyy ja kuivahtaa aivan tönköksi. Jostain syystä en uskalla ottaa pannua hellalta pois riittävän ajoissa, kokkeli näyttää hytisevän liikaa ja annan sen paistua ylimääräiset puoli minuuttia, ja kas, taas sain aikaiseksi kuivaa kokkelia.

Kävimme viettämässä äitienpäivää Pastiksessa  ja siellä menun alkuruokana tarjottu tryffeliöljyllä aateloitu munakokkeli kylmäsavulohen kanssa vei kielen mennessään. Aivan uskomattoman herkullinen annos kaikessa yksinkertaisuudessaan. Pieni tujaus tryffeliöljyä tekee arjesta luksusta ja se toimii kananmunan kanssa täydellisesti. Ja voin kertoa, että Pastiksen munakokkeli oli jotain aivan muuta kuin kuivaa tönkköä.

Pastiksessa päätin, että on aika opetella täydellisen munakokkelin valmistus ja mistäs muualta sitä parasta ohjetta metsästämään kuin Julia Childin Ranskalaisen keittiön salaisuudet -opuksesta.
Ohjetta lukiessa tajusin ongelmani ytimen, liian kovan paistolämpötilan. Munakokkeli haudutetaan kypsäksi melko miedolla lämmöllä. Ohje sanoo "ensimmäisen 2-3 minuutin aikana ei näytä tapahtuvan mitään", en minä ole koskaan jaksanut niin kauaa odotella, olen lisännyt lämpöä ja munakokkeli on jo alkanut hyvää vauhtia näyttää kuivumisen merkkejä.
Nyt sain aikaiseksi pehmeän kermamaisen munakokkelin ilman sen kummempaa rakettitiedettä. Se vaati vain pari minuuttia enemmän aikaa ja lempeämpää lämpöä. 


TRYFFELIÖLJYLLÄ MAUSTETTU MUNAKOKKELI


ohje kahdelle

4 kananmunaa
1 rkl voita paistamiseen
1 rkl voita tai kuohukermaa 
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
kylmäsavulohta
tryffeliöljyä
2 palaa hyvää maalaisleipää

Vatkaa munat ja mausteet kulhossa niin että keltuaiset ja valkuaiset sekoittuvat hyvin.

Sulata ruokalusikallinen voita pannussa miedolla lämmöllä ja kaada munaseos pannulle.

Sekoita koko ajan hitaasti pannun pohjaa myöten. Ja vaikka mitään ei näytä tapahtuvan, älä lisää lämpöä vaan odota kärsivällisesti se pari minuuttia ja hämmentele rauhassa.

Kun munaseos lopulta kuumenee, se sakenee melko nopeasti vanukasmaiseksi. Sekoita nyt nopeasti kunnes munaseos on halutun kypsää (mutta kuitenkin suht löysää) ja ota sitten pois hellalta. Munakokkeli jatkaa tässä vaiheessa vielä kypsymistä. Sekoita joukkoon voi tai kerma joka pysäyttää kypsymisen.

Kaada munakokkeli paahdetun tai voissa paistetun leipäviipaleen päälle ja pirskota päälle muutama tippa tryffeliöljyä. Mitä laadukkaampaa tryffeliöljy on, sitä voimakkaampi sen maku, joten kannattaa pirskotella varoen. Pari kylmäsavulohen viipaletta kruunaa annoksen.

Tämä sopii hyvin kevyeksi lounaaksi, alkupalaksi tai brunssille.
  

18 kommenttia:

  1. Julia Childin munakokkeli on ihan paras - ylivoimaisesti. Se on muuten yllättäen blogini luetuimpia reseptejä.

    Viikonloppuna aion kokeilla tätä tryffeliöljyllä ja lohella aateloitua versiota. Sinustahan on kuoriutunut oikea aamiaiskokki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minä mietin ja yritin muistella että kenen blogissa olisin lukenut munakokkelista, tietty lähempänä kuin arvasinkaan! Tuo on aivan pettämätön ohje.

      Poista
    2. Olen kanssa tehnyt tuolla Jonnan ohjeella ja tästä sain hyvän kertauskurssin. Oikein tehty munakokkeli on huippua! Eikös se Murun kokkikin, Henri Alen, ole innokas munakokkelimies.

      Poista
    3. Jep, Henkka on munamiehiä.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Eikö olekin, ja miten pienellä asialla tästä saa luksuksen!

      Poista
  3. Nam, kaikki missä on tryffeliöljyä lukeutuu suosikkeihini! enpä ole munakokkeliin sitä tajunnut koskaan lorauttaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olispa aitoa tryffeliä mitä vuolla munakokkelin päälle, siitä haaveillessa öljy korvaa sen oikein hyvin :)

      Poista
  4. Voihan munakokkeli! Pitäis kyllä vaivautua opettelemaan, kun se on niin hyvää ja vaatii tosiaan vain hieman kärsivällisyyttä. Tryffeliöljy maistuu mun suussa jotenkin polttoainemaiselle mut ehkä mä oon maistellut vain jotain laadutonta öljyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on hyvin omanlaisensa erikoinen maku joka voi vaatia totuttelua, tai sitten siitä ei vaan tykkää. Mutta yhtään liikaa sitä ei saa laittaa tai tappaa alleen kaikki muut maut, sitten se ei ole enää hyvää.

      Poista
  5. Aijai mikä aamiainen! Mulla oli kuppi kahvia ja keitetty kananmuna..

    VastaaPoista
  6. Mä tuon kerman lisäämisen poimin kollegaltamme Jonnalta, ja olen ollut aamuisin asteen iloisempi sittemmin. Petroolin-eiku-tryffeliöljyn maku ja käyttö on mulla vähän hakusessa, kotona on pullo, joka on vaivoin avattu. Ehkä mun hienostuneet makuhermot vaatii aitoa höylättyä tryffeliä eikä mitään uutteita.. ;)

    Mielettömän houkutteleva ja herkku kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sä ny oot niin sellanen ranskalainen hienohelma :)

      Poista
  7. Munakokkelin teko on kärsivällisyysharjoitus - vaikka marenkien jälkeen se kyllä tuntui jo helpommalta ;-)
    Kuulostaa aina niin ihanalta, kun joku laittaa tryffeliöljyä. Sellaiselta oikealta luksukselta. Meillä vaan on ongelmana, että jostain kumman syystä minä en pidä tryffeleistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas en syö sieniä mutta tryffelit maistuu kyllä. Omituista.

      Poista