lauantai 25. toukokuuta 2013

Raparpericrumble


Jee taas niitä saa! Mamman kasvimaalla on kolme valtavaa raparperipuskaa varsia valtoimenaan ja sieltä kävin viikolla hakemassa ensimmäisen puntin.
Tykkään vuosi vuodelta raparperista aina vain enemmän. Johtuiskohan siitä, että olen ymmärtänyt että siitä on muuhunkin kuin piirakkaan tai kiisseliin. Tai sitten se on se ensimmäinen oikea kesän maku mikä niissä maistuu ja mitä joka vuosi odottaa.

Tein osasta varsia raparperipaistosta Lontoon tyyliin, eli crumblea. Crumblessa on mukavan rapsakka muruseos pinnalla ja pohjalle voi laittaa raparperin sijaan vaikka haudutettuja omppu-, päärynä- tai luumulohkoja, siis sitten syksymmällä. Vinkin portviinin käytöstä löysin BBC GoodFoodista, sen voi tietenkin jättää pois jos syöjinä on vaikka lapsellisia, mutta eiköhän siitä prosentit ole tarjoiluun mennessä ehtinyt haihtua pois. Ja viiniä on niin pieni määrä ettei se maistu kuin mukavana taustavivahteena. 
Crumbleseoksen taas tein niistä aineksista mitä kaapista löytyi. Pähkinät voi jättää kokonaan pois ja korvata kaurahiutaleilla, tai toistepäin. 
  

RAPARPERICRUMBLE

noin neljälle

500 g raparperia
100 g ruokokidesokeria
3 rkl portviiniä

muruseos:
100 g vehnäjauhoja
80 g voita
50 g kaurahiutaleita
50 g rouhittuja manteleita tai muita pähkinöitä
100 g ruokokidesokeria

Pilko raparperi ja hauduta pannussa sokerin ja portviinin kanssa viitisen minuuttia tai sen aikaa, että raparperit pehmenevät mutta pysyvät vielä koossa.

Nypi kulhossa voi vehnäjauhojen joukkoon. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin.

Kaada raparperit voidellun vuoan pohjalle ja ripottele muruseos päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä.

Tarjoile hiukan jäähtyneenä vaniljajätskin tai hyvän vaniljakastikkeen kanssa.

20 kommenttia:

  1. Taidan tarjoilla sinulle illalla pari lasia liikaa ja urkkia äidin kasvimaan osoitteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä voin sut sinne viedä aivan ilman kepulikonstejakin :)

      Poista
  2. Jep, Jonnan kanssa samat aatokset... :-D

    VastaaPoista
  3. Ihan täydellinen ajoitus , juuri tuossa nurmikkoa leikatessa huomasin että raparperit olis valmiit , ja miettimään mitähän sitä vois niistä tehdä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on parhaat hetket käsillä, ei muuta kuin crumblehommiin.

      Poista
  4. Mmm, portviini kuullostaa mielenkiintoiselta. :) Raparperi on kyllä hyvää. Leivoin itsekin juuri raparperipiirakkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Portviini toimi tässä oikein hyvin, usko pois. Mutta ilman sitäkin on kyllä hyvää.

      Poista
  5. Olen kanssa just lähdössä raparperivarkaisiin äiteelle. Kaikki tällaiset vaniljajätskin kera tarjottavat jälkkärit on mun suursuosikkeja. Tääkin näyttää tosi hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En vois olla enempää samaa mieltä, aika moni jälkkäri maistuu extrahyvälle vaniljajäden kanssa!

      Poista
  6. Haa, täältähän löytyi juuri se sopivasti rapsakka herkku, jota mieli kovin halajaa! Kumpa vain raparperit olisi omalta mammalta helpohkosti "varastettavissa", niin tällä voisi jätskinkera elellä vaikka seuraavat pari viikkoa - tai kuukautta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi pinta oli ihanan rapeeta, ja se taikina maistui vähän liian hyvälle ennen paistamistakin...

      Poista
  7. Portviini toimi tuossa varmaan hyvin! Hyvännäköistä herkkua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olis itse keksinyt ikinä lisätä tuohon mitään a-juomaa mutta se oli oikein toimiva vinkki.

      Poista
  8. Olet oikeassa, raparperi maistuu kesälle - siitä ei pääse yli eikä ali.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan hilloamaan ja mehustamaan. Tiedän mitä teen ensi viikonloppuna.

      Poista
  9. Täälläkin raparperit jo testattu. Viikonloppuna leikataan loputkin varret. Raparperi on ihan lemppari raaka-aine. Kiva crumble ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi keksiä jotain uuttakin niistä. Nyt kun raparperia on taas paljon saatavilla niin vois rauhassa kokeilla yrityksen ja erehdyksenkin kautta.

      Poista
  10. Aah.. mistähän tuota raparperia täällä sais :D Ei auta kun lisätä to do -listaan suomenlomalle. Muutama viikko vielä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sitä täällä riittää, mutta parasta se on alkukesästä. Tervetuloa kotiin lomailemaan.

      Poista