perjantai 14. kesäkuuta 2013

Daiquiri-marinoidut grillikatkaravut


Tuntuuko välillä siltä, että grillistä nousee kesästä toiseen samoja tutun turvallisia ruokia? Alkaako ikuiset foliokasvikset ja juustolla täytetyt pekoniherkkusienet kyllästyttää? Tähän mielikuvituksenpuutosvaivaan tuo apua Grilli kuumaksi -kirja (Kustannus-Mäkelä).
Sain kirjan arvostelukappaleena aiemmin keväällä ja se on ollut ahkerassa fiilistelykäytössä, olen selaillut sitä iltaisin sängyssä ennen nukkumaanmenoa ja samalla haaveillut omasta pihasta pikku grilleineen. Kirjan tekijänä on joukko ruotsalaisia ruokatoimittajia, valokuvaajia, ruokastailaajia ja jälki on sen mukaista: kauniita kuvia, inspiroivia reseptejä, kivoja kattausideoita, juuri niin rennon snyggiä kuin ruotsalaisilta vain voi odottaa. On tuttuja raaka-aineita, possua, lammasta, lohta jne. mutta tuntuu, että lähes joka reseptiin on saatu lisättyä jokin pieni kiva twist. Itse ainakin sain kirjasta paljon lisuke-, salaatti- ja kastikeideoita, niitä ei koskaan voi olla liikaa. Tämä kirja on nappi kokeilunhaluiselle kokkaajalle joka haluaa taikoa uusia makuja kesäpöytään ja ehkä yllättää perheen ja ystävät.
Ainoa miinus kirjassa on hakemisto, joka on aakkosissa pelkästään ruokien nimillä eikä esimerkiksi raaka-aineittain. Ruokia on aika mahdotonta etsiä hakemistosta jos etsit vaikka sitä hyvää perunaohjetta jonka koko nimeä (Hestonin perunat) et nyt just satu muistamaan.

Olen tehnyt kirjan ohjeella Margarita shrimpejä, paitsi että muutin ne Daiquiri shrimpeiksi koska pidän enemmän rommista kuin tequilasta, paitsi että kyllä mulle margaritakin maistuu mutta kun rommia nyt sattui olemaan kotona valmiiksi.
Ajatuksena siis on, että katkaravuille tehdään drinkki jossa ne marinoidaan ja sitten grillataan. Ravut oli hyviä mutta omaan makuuni olisi riittänyt pienempikin viinamäärä, noin niin kuin maun puolesta. Tuntui, että ne kihahtivat vähän hattuun koska paistoaika oli sen verran lyhyt, ettei kaikki alkohooli ehtinyt haihtua. Että jos näitä syö niin aivan heti ei kannata istua auton rattiin, mutta muuten saattavat taata oikein mukavan tunnelman grillijuhliin.


DAIQUIRI SHRIMPS 


4 annosta

800 g isoja kuorittuja katkarapuja

Daiquiri-marinadi:
1 dl rommia
2 tl tomusokeria
2 rkl limemehua
1 dl oliiviöljyä
1 dl karkeasti silputtua korianteria
2 valkosipulinkynttä raastettuna
1 jalapeno silputtuna

tai

Margarita-marinadi:
1 dl tequilaa
2 rkl Cointreauta tai Triple Seciä
1 rkl limemehua
1 dl oliiviöljyä
1 dl karkeasti silputtua korianteria
2 valkosipulinkynttä raastettuna
1 jalapeno silputtuna

Tabasco-voi:
100 g voita
1 tl tabascoa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 limen mehu
suolaa

Teetpä kumman marinadin tahansa niin sekoita kaikki ainekset kulhossa, lisää katkaravut ja hiero marinadia niihin. Peitä muovilla ja anna maustua jääkaapissa 2-3 tuntia.

Ota ravut marinadista. Siivilöi marinadi martinilasiin ja nautiskele se grillatessa. (Tai sitten ei :)

Pujota ravut vartaisiin. Jos käytät puuvartaita, muista liottaa ne ensin.

Sulata voi kattilassa. Lisää tabasco, valkosipuli ja limen mehu. Mausta suolalla ja pidä lämpimänä.

Grillaa katkarapuvartaat grillissä suoralla lämmöllä noin kolme minuuttia molemmin puolin. Vartaat voi hyvin paistaa myös hellalla paistinpannussa.

Asettele vartaat vadille ja kaada lämmin tabasco-voisula päälle, tarjoile heti.

Jos viinaksia ei satu olemaan kotona, tai et halua ostaa isoa rommi- tai tequilapulloa kaappiin pölyyntymään, silloin apuun tulevat Alkon kassan edessä myytävät minipullot. Yhdestä minipullosta saa noin puolikkaan desin a-juomaa. 

26 kommenttia:

  1. Tuo ensimmäinen marinadi vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta. Viunan määrää täytyy varmaan vähän vähentää, jos meinaa jälkikasvullekin rapuja tarjoilla :). Meillä on tällä hetkellä uusien ideoiden lähteenä Steven Raichlen The Barbeque Bible ja Best Ribs Ever. Erilaisia ribbsi reseptejä on kokeiltukin jo ihan kiitettävä määrä, joten seuraavaksi voisi siirtyä vaikka näihin äyriäisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä voisi tehdä kokonaan ilman viunaa, lisäisin ehkä limeä silloin vähän enemmän. Siis jos ipanapoille tarjoaa. Aikuisille ehdottomasti viunaksilla :)

      Poista
  2. Silmäilin tuota kirjaa kaupassa ja melkein ostinkin, mutta muistin sitten, että minulla on keittokirjanostolakko:) Ohje kuulostaa hyvältä ja just tuon viunamäärän takia :D

    VastaaPoista
  3. Hihi, kuullostaapa hausklata. :D Pitänee kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä olis aika hyvä juhannusgrillattava eikö!

      Poista
  4. Molemmat vaikuttavat aivan ihanilta!Ja tuo kuva saa kuolaamaan;D Noita voisi kokeilla sitten joskus syksyllä kun säät taas viilenevät;kesän kuumana kautena ei tule ostettua tuoreita äyriäisiä vaikka olisi kylmäkassikin mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuo drinkki-idea on tosi hauska. Makustelin mielessäni jo hummeria ja isoja tiikerirapuja näillä mausteilla.

      Poista
  5. Kuullostaa samantapaiselta kuin meidän harrastamat rommimarinoidut ravut. Eli ihan törkeän hyvältä. Tosin kertaakaan ei ole grillattu tänä kesänä ja sekös harmittaa. Piha on ruokottomassa kunnossa eikä terdeä päästä tekemään ennen kuin jostain löytyy mies ja bobcat viemään pari kuormaa maata pois. Kyseisillä firmoilla on vaan niin kiire ettei kukaan ehdi meille. Noin että jos joku täällä omistaa kaivurin ja kuormurin niin tervetuloa hommiin! T. Hannelore

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt äkkiä grillaamaan sieltä, mitä sen pihan niin on väliä. Ei se ole kesä eikä mikään jos ei grilli savua. Pitääkö mun tulla sitä sytyttelemään?

      Poista
    2. Pitää! Finnhitsit soimaan ja nurmikko(rikkaruoho...)tanssit pystyyn!

      Poista
  6. Veikkaisin, että tuossa 2-3 minuutissa noin 50% alkoholista ehti haihtua, eli ei ihme jos vähän kilahtivat :-) Pitkään haudutetuissa ruoissa alkoholi haihtuu noin 95 prosenttisesti, ei ihan täysin kokonaan siis, mutta kuitenkin niin paljon, että muksutkin voi burgunginpataa huoleti syödä.

    Nyt rupes kanssa tekee katkarapuvartaita mieli. Näyttää niin hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ilmankos mua alkoi niin kovin hymyilyttää näitä syödessä, varsinaisia hutikkarapuja.

      Poista
  7. Näyttää ja kuulostaa ihan supernamilta! Tabasco-voi toimisi varmaan monen muunkin grillisafakan kanssa.

    Kiitos eilisestä, ihana ilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo voi todellakin toimisi vaikka minkä lihan kanssa, se oli tosi hyvää.

      Oli tosi kiva ilta, kiitos teille. Mukavat ukkokullat teillä molemmilla!

      Poista
    2. Varsinkin nukkuvana ;-)

      Kuin paljon vähentäisit viunaa, kun sanoit, että hiukan vähempikin määrä riittäisi? Millaista rommia käytit? Minulla olisi tuolla pussillinen katkarapuja pakasteessa ja muutenkin ainekset (ellei joku ole juonut kaikkea rommia...) valmiina, joten huomenna voisi laittaa grillin kuumaksi, jos sää suo.

      Kiitos eilisestä, olihan taas rattoisaa!

      Poista
    3. Sinut tuntien sanoisin, että käytä vaan ohjeen koko viinamäärä, mutta puolikaskin satsi saattaisi riittää. Mulla oli jäljellä vanha pullo tummaa rommia vuosien takaa, ajattelin ettei siinä enää varmaan ole edes trosentteja jäljellä mutta väärässä olin.

      Poista
  8. Oioioi kuulostaa superherkulta, olen suuren suuri merenelävien suurkuluttuja, joten menee ehdottomasti testaukseen. Kiitos tästä reseptistä!

    http://siiriliinu.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Kiva nähdä uusia kasvoja täällä kommenttilootassa!

      Poista
  9. Jos nämä ovat lähellekään niin hyviä, kuin sun Gambas al Ajillot, niin saattavat hyvinkin päätyä meillä juhannuksena pöytään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä olivat, vähän eri tavalla hyviä, mutta olivat :)

      Poista
  10. Haha...eihän neiti ole vain nauttinut yhden katkaravun liikaa?

    Mä varmaan vetäisin överit helposti, sen verran hyvältä kuulostaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, valitettavasti emme voi tarjoilla neidille enää katkarapuja :)

      Poista
  11. Huomenna menen ostamaan meille kodin, jossa on piha. Ja grillin. Mutta voihan nämä paistaa parilapannullakin, voihan??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, minä paistoin parilapannulla kun en löytänyt tähän hätään pihaa ja grilliä :)

      Poista
    2. No voi jestas, olin niin tohkeissani tästä ohjeesta, etten malttanut lukea loppuun saakka :) Siellähän sanotaan, että pannullakin onnistuu.

      Poista