sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Ja niin he saivat toisensa...

Onks teema selvä?


Joudun nyt kyllä perumaan pahoja puheitani Chrisistä. Mies vaikutti aidosti onnelliselta ja liikuttui niin kovin nähdessään kuvankauniin morsiamensa, että aivan kyyneleet nousivat meidän tätienkin silmäkulmiin. Madde sai Chrisistä varmasti oikein hyvän miehen joten onnea vastavihityille hipp hipp hurra! 

Hääkisastudio oli pystytetty Kulinaarimurulaan ja ruokateema oli valittu morsiamen kotomaasta. Jaana oli tehnyt todella herkullista Västerbotten-juustopiirakkaa ja leiponut omin pikku kätösin suussa sulavan prinsessakakun. Minä kannoin korteni kekoon merellisellä juustokakulla. Jaanan frendit hoitivat illan juomapuolen ja pitivät meidät hyvin drinkeissä pyöräyttelemällä Ameriikan malliin cosmopolitaneja ja mint julepeja. Nyt tiedän, että viskikin voi taipua hyväksi!





Ohjeen tälle mätijuustokakulle löysin Systrarna Eisenmans Mingelmat -kirjasta. Kirja on aivan mielettömän inspiroiva ja täynnä ihania fingerfood-reseptejä.
Kakun pohjaan käytetään leipää joka ohjeessa on kavring. Googlettamalla löysin kaksi osumaa kavringille, toinen oli tumma saaristolaisleivältä vaikuttava vuokaleipä ja toinen enemmänkin korppu. Päätin sitten käyttää pohjaan Maalahden limppua koska se, tai mikä tahansa saaristolaisleipä, sopii loistavasti kalojen kanssa. Jos joku osaa kertoa onko kavringille suoraa suomalaista vastinetta, niin mieluusti ottaisin tiedon vastaan.

Ohje on suoraan kirjasta ja sen mukaan tehtäessä sekä philadelphiajuustoa että creme fraichea jää tyhmästi puoli purkkia yli. Sain kakun mahtumaan matalaan peruspiirakkavuokaan, mutta jos sen tekee korkeareunaiseen irtopohjavuokaan, silloin voi huoletta käyttää 2 x 200 g purkkia philadelphiaa ja koko purkin (2 dl) creme fraichea. Lisää vain vähän muiden aineiden määrää, liivatteita riittää kuitenkin ohjeen neljä lehteä.
Kirjassa kakku oli päällystetty pelkästään katkaravuilla mutta leikkasin hyytyneen kakun valmiiksi osiin ja koristelin joka toisen palan ravuilla ja joka toisen kylmäsavulohella.
Jätte bra vaikka itse sanonkin! 


MÄTIJUUSTOKAKKU KATKARAVUILLA JA LOHELLA

 

pohja:
200 g saaristolaisleipää (esim. Maalahden limppua)
75 g sulatettua voita

täyte:
4 liivatelehteä
1 dl creme fraichea
300 g philadelphiajuustoa
puolikas punasipuli hyvin hienonnettuna
n. 80 g muikun- tai siianmätiä
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl sitruunanmehua
suolaa
valkopippuria

päälle:
n. 200 g kuorittuja katkarapuja (n. 300 g kuorien kanssa)
tai
100 g kuorittuja katkarapuja ja 100 g kylmäsavulohta
1 dl silputtua ruohosipulia
retiisejä


Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
 
Laita leipäpalat monitoimikoneeseen ja aja muruksi. Lisää sulanut voi ja hurauta sekaisin.
Painele leipämassa piirakkavuoan pohjalle ja nosta vähän myös reunoille.

Sekoita täytteen aineet (paitsi liivatteet) keskenään ja mausta suolalla ja valkopippurilla.
Purista ylimääräiset vedet liivatteista ja sulata tilkkaseen kiehuvan kuumaa vettä. Sekoita liivatteet sitten muun täytteen joukkoon.

Kaada täyte vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi. Tähän asti kakun voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja antaa hyytyä yön yli. 

Ripottele ruohosipulisilppua kakun päälle ja koristele ravuilla ja lohisiivuilla sekä retiisiviipaleilla.


11 kommenttia:

  1. Tämä näyttää juuri niin herkulliselta kuin kerroitkin. Samaista kavringia olen itsekin miettinyt kovasti. Käytin joskus sen tilalla hapankorppuja, mutta olisi kyllä mielenkiintoista tietää, mitä se ihan oikeasti on.

    Mingelmat on niin ihana kirja, juuri prinsessahäihin sopivan ruotsalainen. Minä kokkaan siitä ihan liian harvoin. Pitääkin ottaa se käsittelyyn, josko samalla pääsisi vähän minglaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hapankorppu ei muuten olisi tässä kakussa yhtään hullumpi pohjamateriaali!
      Isot kiitokset sulle ja Riitalle tämän kirjan hehkutuksesta, ilman teitä en olisi tätä loistoteosta ikinä löytänyt.

      Poista
  2. Samoin, joudun perumaan sanani Herra Sijoituspankkiirista. Ei vain se, että hän suloisesti jännitti ja liikkuttui Madden nähdessään, mutta ne ei-niin-kuninkaalliset-vilkutukset kortegenin aikana olivat myös aika herttaisia :)
    Västerbotten-juustokakkua oli kuullemma nautittu myös Madden ja Chrisin hääillallisen alkuruoakana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chrisin tuuletukset oli huippuja, kaukana kuninkaallisesta pönötyksestä!

      Siis Jaana oli niin ajanhermolla, mistä se tiesikin taikoa pöytään samanlaisen juustopiirakan :)

      Poista
    2. Mä oon NIIN sisäpiirissä :-D

      Poista
  3. Oi teillä oli niin skönt huomaan minä ja tarjottavat niin fina:)
    Kuvien mukaan sulhanen olikin inhimillisempi kuin luultiin;D

    VastaaPoista
  4. ihan samoilla linjalla myös täällä - itku tuli silmään itselläkin kun katselin chrisin tyyneyden murenemista siinä alttarilla. Viimeistään niillä pusuilla menetin minäkin sydämeni <3 juustokakku on kyllä aina juustokakku - meilläkin on tehty suolaisia (mm. kylmäsavuporosta tulee emohyvä!), joskin uunissa paistettuja (joko suolaiseen tummaan piirakkapohjaan tai juurikin hapankorppumuru-voiseoksella, kun en oikein liivatteesta perusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy ehdottomasti kokeilla joskus emohyvää porojuustokakkua, löytyykö sun blogista ohjetta tälle uuniversiolle?

      Poista
  5. Minä olin ihan takamatkalta koko hommassa, en tiennyt sulhasesta yhtikäs mitään, joten minulle kelpasi heti alttarilta, kun näytti niin liikuttuneelta :D Hyvät tarjoilut teillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi näin, ilman turhia typeriä ennakkoluuloja (ja mä kun luulin tuntevani sen niin hyvin ;)

      Poista