torstai 27. kesäkuuta 2013

Jugurttijäätelö


Keväällä kauppoihin ilmestynyt glukoosisiirappi tekee ihmeitä itsetehdylle jäätelölle. Tämän siirapin avulla jätskistä tulee hileetöntä ja rakenteesta pehmeää ja vieläpä ilman jäätelökonetta.
Oli jo hyvin lähellä etten tänä keväänä ostanut jätskikonetta jota olen himoinnut jo muutaman vuoden. Kun kuulin tästä siirapista päätin lykätä masiinan hankintaa tuonnemmaksi ja testata vielä jäätelön tekoa pelkästään pakastamalla.

Aluksi luulin glukoosisiirapin olevan samaa kamaa kuin tämän ajan yhden suurimmista terveysmöröistä eli maissisiirapin, jolla makeutetaan limuja, karkkeja ja valmisruokia, etenkin Yhdysvalloissa. Me suomalaiset saamme maissisiirappia lähinnä tuontituotteista.  Maissisiirapin sisältämä fruktoosi, eli hedelmäsokeri, on se paha juttu. Tavallisessa sokerissakin on fruktoosia mutta maissisiirapissa sen määrä on huomattavasti korkeampi. Tutkijoiden mukaan fruktoosi on tavallista sokeria haitallisempaa elimistölle ja sen käytön ja diabeteksen väliltä on löydetty selkeä yhteys. Vanha käsitys hedelmäsokerin "terveellisyydestä" ei siis pidä paikkaansa. Tämä meillä myytävä glukoosisiirappi valmistetaan kuitenkin vehnätärkkelyksestä eikä se Dansukkerin mukaan sisällä fruktoosia, eikä muuten gluteeniakaan sillä sen määrä pienenee olemattomaksi valmistusprosessin aikana. Mikään sokeri ei toki ole terveellistä mutta glukoosisiirapin ei siis pitäisi olla elimistölle yhtään pahempaa kuin tavallisenkaan sokerin. (Huom! En ole alan asiantuntija ja tietoni perustuvat pelkästään sille, mitä olen asiasta lukenut.)

Jugurttijäätelö oli ensimmäinen jätskikokeiluni glukoosisiirapin avulla ja seuraavaksi ajattelin tehdä vielä jotain raikasta sorbettia. Jos se onnistuu yhtä hyvin kuin tämä, saatan lopettaa jäätelökoneesta haaveilun tykkänään. Ohje on Dansukkerin sivuilta ja se on kermajätskin perusohje johon lisäsin vain turkkilaista jugurttia. Eli samaa ohjetta voi käyttää pohjana vaikka mille omatekoiselle jäätelölle, maustaa sen sitten vain oman maun mukaisesti.


JUGURTTIJÄÄTELÖ

 

4 munankeltuaista
1 dl erikoishienoa sokeria
1,5 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl glukoosisiirappia
2,5 dl turkkilaista jugurttia

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.

Kiehauta kerma, maito ja glukoosisiirappi. Vatkaa keltuaisvaahto maito-kermaseokseen.

Siivilöi seos ja vatkaa sitten jugurtti joukkoon. Anna jäähtyä.

Laita jäätelöseos pakkaseen vähintään viideksi tunniksi. Sekoita seosta pari kertaa pakastumisen aikana.  Vaihtoehtoisesti pyöräytä jätski valmiiksi jäätelökoneessa.

20 kommenttia:

  1. Jeeee, kiva että onnistui :) jogurttijäätelö kuulostaa kyllä todella herkulliselta, en ole sitä vielä glukoosisiirapilla tehnytkään vaan ainoastaan jäätelötikkuihin.

    VastaaPoista
  2. on tosi freesin oloista! Meillä jäätelöön upotettiin kookosta, limeä ja chiliä :-) ja hetihän se meni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan eksoottista, chilijäätelöä en olekaan koskaan maistanut.

      Poista
  3. Mä luulen, että jäätelökonekauppiaat menettivät myös mussa potentiaalisen asiakkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se kone kiva jos haluaa jäätelöä nopiaan, mutta täytyy vain tiedostaa se jäätelön himo hyvissä ajoin niin osaa varautua.

      Poista
  4. Hej mahtavaa! Mä kun olen aina luullu, etten voi tehdä jäätelöä, kun ei oo sellasta konetta. Nähtävästi voin kuiteski :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu todellakin voi. Mä olen tehnyt aikaisemminkin ja siis ilman tuota siirappia ja hyvää siitäkin tuli, mutta oli vain vähän hileisempää. Minusta tämä oli oikein onnistunutta omatekoiseksi jätskiksi, ilman konetta.

      Poista
  5. Näyttääpä hyvältä! Jogurtti teki tuohon varmasti hyvän säväyksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jugurttijäätelö on mun iänikuinen suosikki italialaisista jäätelöistä. Vielä muutama vuosi sitten sitä oli aivan turha haikailla Suomesta, nyt sitä jo pikku hiljaa saa täältäkin.

      Poista
  6. Jeps, hyvän jäden tekemiseen ei tosiaankaan tartte konetta. :-) Ihana värisävy tuossa sun jädessä, oikein houkuttelevan kullankeltainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on se kunnon kerma ja iloisen kanan munat :)

      Poista
  7. No mutta kyllähän tätä on nyt sit kokeiltava. Olen yrittänyt myöskin etsiä kaupoista sitä Arla-Ingmannin kotipehmytjäätelöä, mutta mistään en oo vielä löytäny!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs ollut kuullutkaan tuosta jätskistä, tarkkaavaisuutta siis seuraavalla kauppareissulla.

      Poista
  8. Liisa, minä näin sitä kotipehmytjäätelöä muistaakseni jossain Prismassa (Jumbo ehkä?). Juoksin kaikki kaupat läpi etsimässä herneitä ja silloin muistelen tuon sattuneen siellä silmään.

    Anna, tuon glukoosisiirapin aion testata minun ensimmäiseen kesän jäätelööni - tosin koneella, mutta ehkä se ei siinäkään pahitteeksi olisi. Ja jogurttijäätelö menee testiin, olen kerran tehnyt, mutta en saanut siitä sillä reseptillä yhtään niin hyvää kuin olisin halunnut, tämä vaikuttaa paremmalta reseptiltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jugurttia olisi voinut olla mun makuun enemmänkin, kun siis peilaan näitä jugurttijätskejä aina italialaisiin, joissa se maistuu kunnolla. Ja kun molemmat olemme semmoisia sitruunoita, niin sitä voisi raastaa tai vähän lorotella myös joukkoon.

      Poista
  9. Jaa olenkohan turhaan kammonnut? Täytyy lukea asiasta lisää ja ehkä meilläkin alkaa jätskitehdas pyöriä :). Itse vaan niin tarkka näistä kun kolme pientä ja ei nyt ihan mitä vaan viitsi heille antaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkistin huvikseni erään meikäläisen ison jäätelövalmistajan ainesosalistoja ja kaikissa tämän firman lapsille suunnatuissa jäätelöissä oli glukoosi-fruktoosisiirappia tai muuta tärkkelyssiirappia ja lisäksiä muita emulgointi-, stabilointi-, sakeuttamis- ja e-aineita. Voihan sen glukoosisiirapin jättää kokonaan pois ja käyttää vain tavallista sokeria, ja saa taatusti lisäaineetonta jäätelöä.

      Poista
  10. Hei,

    Kiitos hyvästä ohjeesta. Tyttäreni 11 v teki juuri oheiselle reseptillä meille jätskiä niin, että toiseen satsiin tuli tuoreita mansikoita ja toiseen vanilija-aromia. Molemmat versiot onnistuivat hyvin - rakenne oli jäätelön ja maku jugurttijäätelön. Suosittelemme.

    VastaaPoista