maanantai 8. heinäkuuta 2013

Hauki on burgeri



Tänä kesäna haukea ja haukiburgereita on kokattu useammassakin blogissa ja hyvä niin. Hauki on mainio kala: kotimainen, ekologinen ja täydellistä burgerikamaa jauhettuna ja raikkaasti maustettuna. Olin jo suunnitellut jonkinlaisen kalaburgerin tekoa mutta viimeistään Taste of Helsingissä maistamani Bistro o matin ihana haukiburgeri sai minut vakuuttuneeksi, että hauki on nyt SE kala.

Resepti on tehty Blogiringin Hellmann's -kampanjaan jossa ruokabloggarit kehittelevät amerikkalaistyyppisiä kesäherkkuja Hellmann'sin majoneeseja hyväksikäyttäen.
Real Mayonnaise on jenkkilän suosituin majoneesi. Suomessakin sitä on löytynyt kauppojen hyllyiltä jo pitkään, mutta sen tunnettuus täällä on vielä melko heikko. Ja vaikka kyseessä on sponssipostaus niin ilman sponssiakin voin sanoa, että tämä majoneesi on parasta purkkimajoa mitä tiedän ja sitä on löytynyt jääkaapistani jo useaan otteeseen.

Majoneesin teko ei ole mitään rakettitiedettä mutta olen kyllä onnistunut saamaan siitä oudonkin makuista. Ei se aina onnistu. Miksei välillä voisi oikoa jos oikoo hyvällä tuotteella! Säilyvyys on huomattavasti parempi kuin itsetehdyssä majoneesissa ja joskus tarvitsen majoneesia vain pari ruokalusikallista, ei tulisi kuuloonkaan että alkaisin noin pientä määrää vatkaamaan alusta asti. Näitä hetkiä varten valmismajoneesi lunastaa paikkansa.


HAUKIBURGERIT

 

määrästä tulee noin kahdeksan haukipihviä


500 g haukifile
2 dl kuohukermaa
2 munanvalkuaista
150 g ranskankermaa
1 limen kuori raastettuna
valkopippuria
suolaa
korppujauhoja leivitykseen
voita ja öljyä paistamiseen

Varmista, että kaikki haukimassan aineet ovat jääkaappikylmiä ennen kuin aloitat.

Poista haukifileestä suurimmat ruodot ja pilko se paloiksi. Laita massan aineet monitoimikoneeseen kermaa lukuunottamatta. Surauta tasaiseksi ja lorota kerma joukkoon nauhana koneen pyöriessä. Anna koneen käydä niin kauan että massa on kuohkeaa.

Mausteiden sopivan määrän varmistamiseksi voit paistaa massasta koepalan.

Ripottele leivinpaperille korppujauhoja. Taputtele pyöreitä, noin 2 cm paksuisia pihvejä korppujauhojen päällä, tee niistä sopivan kokoisia sämpylöittesi väliin. Korppujauhota pihvit myös päältä.

Kuumenna nokare voita ja loraus öljyä paistinpannussa ja nostele pihvit pannulle paistumaan. Massa on hyvin pehmeää ja kuohkeaa mutta lasta-käsi-yhteistyöllä nosto onnistuu. Paista pihvit molemmin puolin rapeapintaisiksi ja herkullisen värisiksi. Tarjoile sämpylän välissä lime-sinappikastikkeen, salaatin ja hölskykurkkujen kanssa.

Käytin pihveistä neljä hampurilaisiin ja loput pakastin pariksi viikoksi. Sulaneet pihvit lämmitin uunissa ja nautiskelin uusien perunoiden kanssa. Nam.
 


LIME-SINAPPIKASTIKE

 

määrä riittää neljään haukiburgeriin


1,5 dl Hellmann's Real -majoneesia
2 tl karkeaa dijonsinappia
puolikkaan mehukkaan limen mehu (tai kokonaisen limen mehu jos yksilö on kuivempi)
suolaa
valkopippuria

Sekoita aineet keskenään. Säilytä kylmässä ennen tarjoilua!


HÖLSKYKURKUT


pieni kurkku
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1,5 rkl valkoviinietikkaa tai 1 rkl väkiviinaetikkaa
reilusti tilliä

Viipaloi kurkku ja laita kaikki aineet kannelliseen astiaan. Hölskytä niin että mausteet sekoittuvat. Kurkut voi tarjota heti mutta hetki jääkaapissa tekee maulle vain hyvää.




























Yhteistyössä Hellmann's

10 kommenttia:

  1. Kiva majoneesi-idea ja hiukan erilainen burgeri :) nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtelu virkistää hamppareissakin.

      Poista
  2. Ihan samaa mieltä tuosta valmismajoneesista. Hellmann's on oikein hyvää ja jos tarvitsen vain pari ruokalusikallista, mikä useimmiten on asiantila, käytän ihan suosiolla valmistuotteita. Olen saanut myös itse tehtyä todella tunkkaista majoneesia, vaikka koetin olla todella tarkka esim. öljyn suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä. Mun valtavassa taloudessa majoneesia menee just se max 2 rkl kerralla kun itselleni kokkailen ja teen jotain majoneesisoosia.

      Poista
  3. Lime-sinappimajoneesi yhdessä haukipihvien kanssa vaikuttaa erinomaiselta. Pitää ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii kyllä oikein hyvin kalan kanssa.

      Poista
  4. Terveisiä mökiltä! Hauki kurkki järviterassin alta mutta ei tarttunut syöttiin, popsi vaan muksujen puuron jämät ja muut murkinat. En ole uskaltautunut kyseiseen ilkeään kalaan koskemaan, miten mahdottomia ne ruodot on? T. Hannelore

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruodot ei ole mahdottomia ollenkaan kun tekee hauesta mureketaikinan. Varmuuden vuoksi poistelin niitä suurimpia jotka oli helppo nyppiä pois, loput vaan tehosekoittimeen niin "häviävät" siellä kokonaan.

      Poista
  5. Kuulostaa kyllä superhyvältä, se BoM:n versio oli namia kans! Ja juu en mäkään ala paria ruokalusikallista varten majoa ite vääntämään, Hellmansin kelpaa vallan mainiosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihan mielettömän hyviä, vaikka itse kehunkin. Taikina oli tosi kuohkea ja sen takia pihveistäkin tuli kivan pehmoisia sisältä ja rapsakoita pinnalta.

      Poista