sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Pirkot makkarahommissa


Se oli helmikuuta kun Jonna, Riitta ja minä saimme kuningataridean ilmoittautua Marttojen makkarakurssille. Kurssia saimme tosin odotella pitkän tovin aina kesäkuulle asti. Illan vetäjä, lupsakka savolaisrouva Hilkka, kertoi makkarakurssien olevan todella suosittuja ja jos sellaiselle halajaa, kannattaa käydä oman martta-alueen sivuilta kuikuilemassa seuraavan kurssin alkua ja ilmoittautua hyvissä ajoin. Marttajäsenyyttä ei edellytetä ja myös Martit ja Pertit ovat tervetulleita, meidän kurssillamme oli kaksi rohkeaa.

Valmistimme ryhmittäin neljää erilaista makkaraa, meidän kolmen jengi otti tehtäväksi chorizot. Illan päätteeksi olimme niin polleita taidoistamme, että päätimme yhdessä tuumin tekaista makkarat, sämpylät ja lisukkeet hodareita varten Seinäjoen Nannan blogimiittiin. Joten ei muuta kuin makkaratalkoot pystyyn!

Blogimiittiä edeltävänä päivänä kokoonnuimme Riitan kotiin koska sieltä löytyi makkarantekoon tarvittava yleiskone ja siihen kuuluvat makkarahärpäkkeet. Riitta oli tilannut viikkoa etukäteen lihakauppiaaltaan possun suolta. Suolet olivat hinnaltaan aika suolaiset, 15 metriä maksoi 45 euroa, mutta mielestäni ne olivat laadultaan loistavia (toteaa hän kokemuksen syvällä äänellä). Niitä oli helppo käsitellä eivätkä ne rikkoutuneet missään vaiheessa.

Suolien suolaisuus voi vaihdella ja toisia joutuu liottamaan ennen käyttöä. Riitan hankkimat suolet oli valmiita käytettäviksi sellaisenaan. Tämä asia täytyy muistaa tarkistaa kauppiaalta.
Jos suolta jää yli, loput voi pakastaa. Suoli täytyy vain pakata suolaan joka säilyttää kosteutta pakastuksen aikana, ja näin suoli ei pääse kuivumaan.



Teimme kahta eri makkaraa, tulisempaa chorizoa ja ras el hanoutilla maustettua. Massan teossa on huomioitava kaksi asiaa. Siinä täytyy olla tarpeeksi rasvaa, joko silavaa tai rasvaista sian kylkeä. Ja se täytyy maustaa kunnolla! Maustetilanteen pystyy tarkistamaan vain paistamalla koepalleron ja se todellakin kannattaa tehdä. Molemmilla kerroilla lisäsimme koepalan makustelun jälkeen mausteita roimasti lisää. Nesteenä käytimme punkkua, valkkari toimisi myös hyvin.

Alla olevien ohjeiden maustemäärät ovat makkaroidemme lopulliset mausteet, eli sisältää ne makutestiemme jälkeen tehdyt lisäykset. Voit aloittaa vähän varovaisemmalla maustamisella ja lisätä niitä sitten oman maun mukaan. 

Määristä tulee reipas 20 kpl kumpaakin makkaraa. Ainekset silputaan pieniksi ja sekoitetaan jauhelihan joukkoon, eli valmistetaan kuin mikä tahansa mureketaikina.



CHORIZOT


1 kg porsaanjauhelihaa
400 g silavaa
250 g sipulia
2 dl punaviiniä
3/4 dl punaviinietikkaa
4 tl savustettua paprikajauhetta
4 rkl suolaa
7 valkosipulinkynttä
2 tl savustettua chilijauhetta
1 puntti persiljaa
5 tuoretta punaista chiliä (ilman siemeniä)
1 tl korianterijauhetta


MAUSTEISET RAS EL HANOUT -MAKKARAT


1 kg porsaanjauhelihaa
400 g silavaa
250 g sipulia
2 dl punaviiniä
4 tl ras el hanout -mausteseosta
4 rkl suolaa
1 tl jeeraa
5 oksaa tuoretta minttua
1 puntti korianteria
1 puntti persiljaa
3 tuoretta punaista chiliä (ilman siemeniä)
7 valkosipulinkynttä
 




Vaikkei makkaranteko vaikeaa ole, ei siitä aivan yksin selviä, ainakaan näin vähäisellä kokemuksella. Yksi työntää makkaramassaa koneeseen, toinen ottaa sitä pursottimesta vastaan ja pyöräyttää makkaraksi, kolmas voi vääntää koneen nappulaa on/off sitä mukaa kun tarvitaan vähän taukoa, ja toimii myös henkisenä tukena ja tsempparina. Ja sitä paitsi makkaratalkoot on todella hauskaa puuhaa kaveriporukalla.

Minut nakitettiin pursottimen päähän ja tästä rupeamasta Jonna ja Riitta yrittivät asetella epävirallista pursotuskuningattaren kruunua kutreilleni. Mutta tosiasia on, että likat eivät pursotusta edes kokeilleet koska halusivat pitää oman selustansa puhtaana jos makkaroista olisikin tullut rumia.  Kyllä mä niiden metkut jo tiedän!
Ensimmäinen makkarasetti meni vähän väliä APUA! huutaen ja konetta pysäytellen. Sitten otin pari lasillista viiniä ja toinen pursotussessio sujuikin jo huomattavasti rennommin. Eli muistakaa: pursottajalle on ehdottomasti tarjottava viiniä!

Mutta homma menee siis näin: Makkarakoneen pursotin öljytään. Suolta liu'utetaan pursottimen ympärille niin paljon kuin sitä suinkin mahtuu. Suolen päähän tehdään pari solmua ja sitten kone käyntiin ja makkaramassaa aletaan pursottaa tasaisena pötkönä suoleen.
Massaa ei saa laittaa liikaa tai muuten makkarat räjähtelevät kypsentäessä. Sopivan määrän tuntee sormilla, makkaraa täytyy pystyä muotoilemaan eikä se saa olla liian pinkeä. Myös ilmakuplat kannattaa painella pois. Kun halutun kokoinen makkara on käsillä, suoli kieritetään kolmella kiepautuksella solmuksi. Joka toinen solmukohta kannattaa pyöräyttää myötäpäivään, joka toinen vastapäivään.

Makkarat paistetaan uunissa 200 asteessa 35 - 40 minuuttia. Jos makkarat alkavat poksahdella kypsennyksen aikana, pistele niihin reikiä hammastikulla tai haarukalla.




Makkarat takakontissa huristimme Seinäjoelle. Jonna pyöräytti paikan päällä hodarisämpylät (jos ikinä tarvitset hodari- tai hampurilaissämpyläohjetta, tällä ohjeella saat takuukuohkeita!)
Riitan kanssa teimme hodareille raikkaan kaalisalaatin joka mukavasti taittoi makkaroiden rasvaisuutta. Toin mukanani vielä kotona valmistamaani siiderissä haudutettua, karamellisoitua sipulia. Valmistin sitä suuremman määrän johon tuli 1 kg punasipulia, 2 dl siideriä, 2 rkl ruokosokeria,  ja lisäsin vielä 3 pientä peperoncino-chiliä. Hauduttelin sipuleita melkin tunnin.
Makkarat lämmitettiin grillissä ja siitä sitten vain hodareita kokoamaan.


Nyt jo suunnittelemme seuraavaa makkarasessiota syksylle. Silloin ajatuksena olisi tehdä riistamakkaroita ja ehkä jotain jouluun liittyvää. Makkaroiden teko on koukuttavaa hommaa. Uusia maustamisideoita  ja erilaisia lihoja on kiva testata.

Ja hei oikeesti, itsetehdyt makkarat, niillä taatusti sataa rakkautta ja parhauspisteitä!
 

30 kommenttia:

  1. Mukava makkararaportti ;). Me pidimme ystäväpariskunnan kanssa makkaratalkoot pari vuotta sitten mutta jostain syystä niitä ei ole uusittu vaikka makkarat hyviä olivatkin. Suolen hinta on tosiaa kova, täällä sitä myytiin pakastettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden teko vaatii kuitenki aikansa ja sopivat välineet, vaikka mukavaa puuhaa onkin niin kyllä se vähän panostusta tarvii. Jos edes kerran vuodessa...

      Poista
  2. Sä oot ihan liian vaatimaton, varsinkin toinen makkaralenkki tuli melkein yhtä pötköä valmiiksi! Ehdottomasti kokoonnutaan toistekin makkaroiden parissa, näistä tuli superhyviä vaikka itse sanonkin.

    VastaaPoista
  3. Ja piti vielä muistuttaa, että punaviiniä pitää laittaa sellainen Keith Floyd -löräys...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai Riitan mitalla *hups oho, no hyvä siitä vaan tulee* :D

      Poista
  4. Oltiin just eilen Hangon Makaronitehtaalla syömässä, söin siellä tuoremakkarapastaa - pitäähän sitä testata, miten omat parhaat kisassa muita vastaan. Siellä makkara oli maustettu fenkolilla. Toimi aika hyvin. Voidaan lisätä tämä idea meidän tulevien makkarantekokertojen potentiaalisten mausteiden listalle.

    Mutta tämä otetaan kyllä uusiksi, oli niin mukavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ehdottomasti. Italialaiset ainakin lisäilevät fenkolia makkaroihinsa ja nehän sen homman taitavat!

      Poista
  5. voi ihanuus! kyllä nyt ryhdistäydyn ilmoittautumaan itsekin! Myös omalle lautaselleni jokin aika sitten (kolmen muun pastan lisäksi!) päätyi Hangossa tuota makkarapastaa - raporttia tulossa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mene mene ihmeessä, se oli tosi kiva ilta!

      Poista
  6. Itsetehdyt makkarat on kyllä kiva projekti ja herkkua :) meillä on tässä lähiaikoina uusi makkaratehdas taas pystyssä kun hiotaan tekniikkaa ja makkaroita täydellisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin haluan olla joskus tuossa pisteessä, että hion niitä täydellisiksi. Toistaiseksi olen onnellinen että niissä on makua ja että ne näyttävät makkaroilta :)

      Poista
  7. Kertakaikkisen ihanan näköisiä. Uhoh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaapa mikä oli tuoksu kun ne otti uunista...

      Poista
  8. Huippuhyvät ohjeet makkarantekoon! Tää postaus tulee varmasti vielä luettua monta kertaa uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jään odottamaan satusedän makkarapostausta.

      Poista
  9. Mä olin kans kesäkuussa Hilkan vetämällä Marttojen makkarakurssilla, mutta taidettiin olla eri kerroilla (kursseja oli kai parikin kesäkuussa) - hauskaa ja valaisevaa oli joka tapauksessa ja aika elävästi jäi samantapaisia muistikuvia pursotuspuuhasta kuin mitä teillä ennen blogimiittiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu niitä kursseja taisi olla ihan peräkkäisillä viikoilla. Seuraavaksi kiinnostaisi se Marttojen kalankäsittelykurssi, joka on aina täynnä.

      Poista
  10. Toi viiniloraus kuva on ihana! Siinä jotenkin kiteytyy tuo tunnelma. Ja makkarathan oli ihan järkkyhyviä!

    VastaaPoista
  11. Niin kauan pitänyt ilmoittautua kurssille, mutten vieläkään saanut aikaiseksi. Martaksi tosin ehdin jo liittyä. Ihanat ohjeet ja varmasti bonus pisteitä ropisi itsetehdyillä makkaroilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noissa sellainen tekemisen meininki. Syksyksi vaan kurssille, kannattaa katsella Marttakalenteria jo nyt.

      Poista
  12. Nämä teidän makkarat lähtee kokeiluun kunhan saan suolta hommattua. Herkullisia oli teidän makkarat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos, hyvä jos maistui. Mä jään odottelemaan sun makkarapostausta.

      Poista
  13. Rohkeaa ruveta tuollaiseen urakkaan! Kauniita kuvia :) taidanpas ruveta lukijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit tänne! Joo olihan noissa makkaroissa hommaa mutta mukavaa se oli ennen kakkea.

      Poista