maanantai 30. syyskuuta 2013

Cavolo nero ♥ pasta


Cavolo nero, eli mustakaali, eli palmukaali, on kotoisin Italiasta Toskanan auringon alta. Se on läheistä sukua lehtikaalille, lehdet ovat pitkulaiset ja napakat ja kestävät yllättävän pitkää haudutusta, sopii siten hyvin myös keittoihin. Ja makua siinä on vaikka muille jakaa. Tämä kaali kasvaa nyt ensimmäistä syksyä äidin kukkapenkissä ja heitän siihen suuntaan kainon toiveen, että tätä herkkua saataisiin tästedes joka syksy.

Kokkasin cavolo nerosta pastaa jota söin viime keväänä Roomassa, paitsi että siinä annoksessa cavolo neron sijaan käytettiin kirpsakkaa punasikuria ja pekonin tilalla guancialea eli savustettua sian poskea. Kaalin paikan tässä voi ottaa vaikka lehtikaali, mangoldi tai vaikkapa pinaatti.
Tämä ohje kuuluu sarjaan "älyttömän hyvät ja tajuttoman helpot reseptit".


CAVOLO NEROA JA PASTAA


2 cavolo neron lehteä per syöjä
(luomu)pekonia
1-2 valkosipulinkynttä
parmesania
sitruunaöljyä
mustapippuria
suolaa
pastaa

Laita pasta kiehumaan.

Viipaloi kaalit.

Ruskista pekoni rapeaksi pannulla. Laita mukaan myös pari kokonaista valkosipulinkynttä.

Kun pekonit on paistuneet lisää kaali pannulle ja anna hautua pieni hetki. Poista valkosipulinkynnet, niiden on tarkoitus antaa vain hitusen makua.

Valuta pasta ja sekoita se hyvin kaalin ja pekonin kanssa. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Lorauta sitruunaöljyä ja ripottele tuoretta parmesaniraastetta päälle.



   
  

25 kommenttia:

  1. Jääkaapissa nököttää pussillinen lehtikaalia, joka ei tiedä mitä siitä tulisi isona. Nyt se tietää, kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä vaan, uskoisin että maistuu :)

      Poista
  2. Itsellä on ollut aukko sivistyksessä, kun nyt vasta kuulen mustakaalista. Olipa hyvä että teit siitä postauksen ;) herkullisen näköinen pasta. Juuri itsekin kokeilin laittaa lehtikaalia pastaan ja hyvin toimi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustakaali on Suomessa melko tuntematon vielä, mutta hyvin hyvin paljon samantapainen kuin lehtikaali, joten sillä pääsee lähes autenttiseen lopputulokseen.

      Poista
  3. Tattis, kaapissa pussi pinaattia ja pari siivua pekonia. Lounas on selvillä.
    Miten mammasi varjeli kaaliparkoja etanoilta ja mistä ovat peräisin siemenet? Kohta olen niin siellä viljelyjonossa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti ottaa välisoitto mammalle. Kaalintaimet oli pitkään harson alla eikä etanoista ole ollut tietoakaan. Siemenet on hyötykasviyhdistyksestä.

      Poista
  4. Kyllä kiitos tuo satsi maistuis tännekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan, mä tykkään ihan hirveesti. Ja se loraus sitruunaöljyä kruunaa kaiken, sitä ei kannata jättää pois.

      Poista
  5. Cavolo nero on munkin suosikkeja. <3 Pitäis varmaan kylvää sitä itselle joskus. Mistä saitte siemenet? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on kyllä maku kohdillaan, mä tykkään. Mechelininkadulla on hyötykasviyhdistys josta mother hankki siemenet, niillä on myös nettikauppa.

      Poista
    2. Kiitos Anna! Mechelininkatu muistiin!

      Poista
  6. ihanan kuuloista! viime aikoina itsekin ehtikaaliin hurahtaneena tämä menee kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehtikaali tuntuu olevan kovassa nosteessa tänä syksynä, mitä ruokablogeista olen huomannut. Ja hyvä niin.

      Poista
  7. Ah, lempparini mustakaali sai oman postauksen, hienoa! Jossain River Cafen kirjoista oli mahtava resepti cavolo nero -pestolle. Ko. kirjasarjassa tämä mahtava kaali on muutenkin hyvin edustettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pestoa ei olisi tullut mieleen tehdäkään mustakaalista, mutta epäilemättä se olisi hyvää!

      Poista
  8. Kuulostaa juuri niiiin ihanalta ja yksinkertaiselta. Toivottavasti lasten repimät nerot vielä ehtii kasvaa syötäväksi astui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, toivotaan todella. Tais mennä parempiin suihin :)

      Poista
    2. Niitä mutasoppia, joihin nerot katosi ei toivon mukaan syönyt kuin pihalla vierailevat fasaanit ja rusakot :D

      Poista
  9. Tuota pitäisi olla täälläkin,sillä kuulin viime viikolla lempparikahvilan omistajan puhuvan mustasta lehtikaalista.....Kuulostaapa hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti löytyy teiltäkin, ja oikein hyvää myös ilman pekonia ;)

      Poista
  10. Ensi vuoden kasvatuslista kasvoi juuri hieman :)
    Kaalit on vaan niin kertakaikkiaan herkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mullakin. Tämän vuotisesta takapakista huolimatta.

      Poista
  11. Namnam, herkulta näyttää tämä pasta!
    Siitä cavolo nerosta tulee muuten ihan todella hyvää pestoa, kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista
  12. No on kyllä herkullisen näköistä! Pastasta saa usein äärettömän helposti tajuttoman hyvää!

    VastaaPoista
  13. Herkullinen ja helppo pastaohje. Tämä menee kokeiluun!

    VastaaPoista