maanantai 16. syyskuuta 2013

Paistettu kana ja The Kastike


Heippa vaan myllerryksen keskeltä ja anteeksi taas kerran blogihiljaisuus. Tällä hetkellä on vaan menossa sellainen, sanoisinko teatraalisesti, elämää suurempi projekti joka vie kaiken ajan ja yöunetkin siihen päälle. Kerron siitä täälläkin piakkoin, asia vaan vaatii vähän pidemmän sanasen eikä siitä voi mainita pelkkänä sivujuonena kanareseptin ohessa.

Kana-asiaan siis. Kesän alussa piipahdin siideritilaisuudessa jonne villiyrttimies Sami Tallberg oli loihtinut maisteltavaa, mm. aivan tajuttoman hyvää kokonaisena paistettua luomukanaa ja sille järjen vievää siiderikastiketta. Santsasin kanaa ja kastiketta useammankin kerran ja kastikkeet putsasin lautaselta sormella koska tippaakaan ei vain voinut heittää hukkaan. Enkä ollut ainoa joka näin teki. Niin hyvää kanaa ja varsinkin kastiketta en muista koskaan syöneeni. Sami oli onneksi hövelillä tuulella ja jakoi meille ohjeet kaikkiin tarjottuihin ruokiin.

Lähdinpä sitten toteuttamaan tätä herkkua. Luomukanaa en löytänyt edes hallista ja tyytyminen oli ranskalaiseen maissikanaan. Miksei muuten Suomesta saa komeita pulskia luomukanoja, samanlaisia kuin ulkomaisissa ruokaohjelmissa? Meikäläiset luomukanat on valitettavan rimppakinttuisia joissa ei ole syömistä nimeksikään vaan ne kelpaavat ainoastaan liemen tekoon. Olen rutkuttanut tätä varmaan aiemminkin mutta aihetta onkin. Kuulin tosin, että Pajuniemeltä olisi tullut kauppoihin pakastettua luomubroileria, onko joku tuota jo löytänyt taikka jopa maistanut? Oliko pulskat reidet?

En nyt voi kehua yltäneeni aivan Samin tasolle vaikka hyvää tästäkin tuli. Samin tekemässä kastikkeessa maistui enemmän voi ja muutenkin makua oli enemmän, luulenpa ettei omasta kanastani vaan irronnut riittävästi paistinrasvaa maustamaan kastiketta.
Ja kanan paistossa taidan jatkossakin suosia Jamien tyyliä jossa voita ja yrttejä tungetaan pinnalle sivelyn lisäksi kanan nahan alle, sillä tapaa olen itse saanut paremman lopputuloksen.


KOKONAISENA PAISTETTU KANA SIIDERIKASTIKKEELLA 

 

kokonainen (luomu)kana (n. 1,5 kg)
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1/2 dl oliiviöljyä
50 g pehmeää voita
1 ruukku timjamia, veitsellä varsineen hienonnettuna
1 kokonainen valkosipuli murskattuna (kuoret voi jättää)
3 laakerinlehteä murskattuna
1 pullo luomusiideriä

Mausta kana reilulla määrällä suolaa ja pippuria. Hiero oliiviöljy ja voi kauttaaltaan kanan pintaan, samoin yrtit ja valkosipuli, laita näitä myös kanan sisään.

Laita kana uunivuokaan tai uunipellille ilman leivinpaperia. Paahda kanaa ensin vartti 250 asteessa jonka jälkeen laske lämpö 180 asteeseen ja paista kana kypsäksi puolisen tuntia. Kana on kypsää kun reiden lihasneste on veitsellä kokeiltaessa kirkasta. Valele kanaa paiston aikana paistiliemellä pariin otteeseen.

Ota kana uunista ja pois pelliltä. Kääri folioon ja anna levätä n. 15 minuuttia.

Kaada pullo siideriä kanan paistovuokaan ja kaavi kaikki pohjaan jääneet maut liemen joukkoon. Kaada liemi sitten kattilaan niin että kaikki paistorasva, yrtit ja valkosipulinkynnet ovat mukana. Keittele kokoon hetki, siivilöi kastike ja tarjoa kanan kanssa.

Kanan kaveriksi sopii raikas salaatti tai höyrytetyt, sitruunaöljyllä viimeistellyt kasvikset.



28 kommenttia:

  1. Ai että, kokonaisena paistettu kana on niin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se, hyvin maustettuna ja mehukkaaksi paahtuneena, nam!

      Poista
  2. Elämää suuremmat projektit ottaa aikansa..
    Täällä on ollut Prismoissa luomubroiskua (olisko ollut just Pajuniemen) vakuumipakattuna, mutta en ole ainakaan vielä testannut. Hinta tais olla lähes 3 x normaalin hinta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. S-kauppoihin se Pajuniemi juurikin taisi tulla, että varmaan oli just sitä. Aika suolainen hinta kyllä.

      Poista
    2. Rintaleikkeiden kilohinta oli suolainen (n. 30 e/kg), mutta koipireidet ihan järkevän hintaisia (n. kympin kilo).

      Poista
  3. Mikähän ihmeen projekti sulla on menossa? Ethän pidä meitä enää kauaa jännityksessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulet kyllä kuulemaan pian, saat hyvän syyn pistäytyä Helsingissä useammin. Pidän vielä hetken aikaa hullua jännityksessä :)

      Poista
  4. Otan aina innolla osaa kanakitinään. Meillä ei ole syöty broileria vuosiin eettisistä syistä, en usko, että ostamme edes luomuversiota. Kunnon kanaa täältä maakunnasta ei saa, joten aina isolla kirkolla käydessä pitää hakea ranskalaislintu Reinin lihasta. Keski-Euroopan reissuissa tulee kokattua kanaa useasti, nytkin niitä lomalla Sveitsissä kuolasin mutta en kuitenkaan tunkenut matkalaukkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä luomutipua olin Reinistä hakemassa mutta olivat penteleet loppu. Eettiset syyt kolkuttaa minunkin omatunnossa mutta tykkään kanasta/broilerista sen verran paljon, että aina joskus tulee hairahdettua valitsemaltani polulta ja ostettua. Tänä vuonna ostokerrat voi laskea neljällä sormella joten vielä en ihan ala ruoskia itseäni.

      Poista
  5. On löytänyt ja on testannut. Oli pulskat reidet ja muutenkin oikein hyvää (painoi muuten 1800g se meidän löytämä - sen isompaa ei ole Suomalaista tähän mennessä varmaan löydettykään) Kokemuksesta lisää http://eriqou.blogspot.fi/2013/09/the-luomubroileri-ii.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, tämä oli hyvä uutinen. Hinta on kyllä melko kova mutta kyllä tuollaiseen pari kertaa vuodessa pystyy viikkorahoista säästämään.

      Poista
  6. Asiasta täysin mitään tietämättä heitän ilmoille ajatuksen, että voisko olla, että ne suomalaiset luomukanat ovat siis alunperin munivia kanarotuja, ts. siis että tekevät ensin uran munijoina ja sitten ne siitä laitetaan lihoiksi? Vähän samaan malliin, kuin suomalaisesta naudanlihasta reippaasti yli 90 prosenttia on maitonautaa. Ja että ranskalaiset maalaiskanat ovat ihan eri kanarotuja ja ne syötetään oikein muhkeiksi. – Tämä siis ihan tällaista hatusta vedettyä arvelua.

    Asiasta toiseen, en malta odottaa, että pääset kuuluttamaan projektisi kaikelle kansalle! Olet kyllä aivan oikeassa, että suuri uutinen vaatii kanaa arvokkaamman kontekstin. :) Ja hihkaise jos tarvitset apua ihan minkä tahansa suhteen, vaikka roudasavuksi. (Hillittömiä haboja en omaa, mutta sisukas olen.) Olen niin innoissani jutusta, että autan mielelläni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidatpa kuomaseni olla hyvinkin asian ytimessä, tuo selittäisi hoikat kanankoivet kun kaikki energia kuluu siihen munimiseen :)

      Kiitoksia aputarjouksesta pidän sut mielessä kun tarvitsen vahvaa hauista tai esteettistä silmää!

      Poista
  7. Ai säkin olit siellä! Olisipa ollut kiva tavata :-) Oli muuten tajuttoman hyvää kanaa - ei muuta voi sanoa. Onnea uuteen hankkeeseen- uteliaana jo täällä uutisia odottelen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain kommentista bongasinkin että sinäkin olit ollut siellä, harmi kun ei hiffattu toisiamme.

      Poista
  8. http://minnankeittokirja.blogspot.fi/2013/08/the-luomubroileri.html itselle osui 1,9kg jötkäle eli mehukasta broilerista tuli. Tsemppiä hankkeeseen ja uteliaana jään odottamaan lisäinfoa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuh ihanan näköinen pötkäle! Ja juuri tuohon tapaan minäkin tykkään maustaa, että voi-maustemössöä sinne nahan alle. Täytyypä käydä tiirailemassa pakastealtaasta noita pajuniemeläisiä.

      Poista
  9. En syö kanaa enkä muutakaan lihaa mutta se syy noihin pienempiin kanoihin taitaa olla tässä: täällä kanat myydään yleensä kokonaisina ja ne ovat suuria! Kun kerran kysyin miksi ei ole pieniä niin sain vastauksen että kuluttajat vaativat suuria. Itse kanalan omistaja olisi mieluummin myynyt pienempiä kanoja,sillä kanat ovat terveitä tiettyyn ikään ja kokoon saakka ja sen jälkeen niillä alkaa olla kaikenlaisia terveydellisiä ongelmia.Näin siis täällä,en tiedä onko tuolla mitään yhteyttä siihen ettei Suomesta saa suuria pulskia kanoja.
    Ja onnea projektiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti on maa- ja kuluttajakohtaisia nuo kokovaatimukset. Voisin uskoa että Suomessa homma menee juurikin niin kuten Riikka tuolla ylempänä tuumaili, että ne meikäläiset kanat on perinteisesti kasvatettu vain munimaan, eikä täällä ole ollut sellaista luomukanaperinnettä vaan totuttu ostamaan tehotuotettua broileria koska sitä nyt vain on ollut saatavilla. Toivottavasti asia muuttuu ja saadaan enemmän kotimaista luomubroileria markkinoille, jospa nuo hinnatkin muuttuisivat siitä vähän kohtuullisemmiksi.

      Poista
  10. Voi Anna on ollut ikävä! Onneksi olen tiennyt, että oot tallessa.

    Ja mitä tulee näihin kokonaisina paistettuihin siipiveikkoihin, mulla ion ollu hirveä mieliteko jo pari viikkoa, just kuolasin Sauvajyväsenkin laittamaa...

    Hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallessa ollaan ja hyvässä, tiedät mistä mut pian tavoittaa melkein joka päivä. Ja hei muutama viikko ja nähdään!

      Poista
  11. Saman mieliteon vallassa täälläkin kuin tuolla lakeuksilla. Taidan yhdistää tämän ja sen Jamien takuureseptin. En vain tiedä miten yhdistäisi siinä reseptissä syntyvät täydelliset juurekset ja tästä kastikkeen. Se ei valitettavasti taida olla mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niiden yhdistäminen saattaa olla haasteellista, ne juurekset on kyllä aivan killereitä.

      Poista
  12. Kiitos jälleen ihanasta reseptistä. Tämän viikon viiikkorahat kiikutan halliin, ja toivottavasti sieltä poistun onnellisen kanan kanssa (ja matkalla kotiin piipahdan vielä alkossa hakemaan sitä siideriä :D )

    VastaaPoista
  13. Noniin, nyt sitten heräsi aivan sietämätön uteliaisuus, että mitä oikein on tapahtumassa... Mitä tahansa se sitten onkaan, niin toivotan valtavasti onnea elämää suurempaan projektiisi!

    Tätä kanaa en aio tehdä, sillä kanaa en syö. Mutta tuota kastiketta voisin lusikoida ihan keittona sellaisenaan :) Noita makujahan ei varmaan tule kastikkeeseen ilman sitä kanaa, joka ensin on muhinut oikeen hartaasti siinä vuoassa....mutta siis noin ajatuksena vaan - soosi jota voisin ryystäillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä se kastike sen kanan paistoliemen vaatii, jää nyt sulta tämä herkku kokematta.
      Ja kiitos onnentoivotuksista, kyllä mä pian jotain paljastan :D

      Poista