lauantai 25. toukokuuta 2013

Raparpericrumble


Jee taas niitä saa! Mamman kasvimaalla on kolme valtavaa raparperipuskaa varsia valtoimenaan ja sieltä kävin viikolla hakemassa ensimmäisen puntin.
Tykkään vuosi vuodelta raparperista aina vain enemmän. Johtuiskohan siitä, että olen ymmärtänyt että siitä on muuhunkin kuin piirakkaan tai kiisseliin. Tai sitten se on se ensimmäinen oikea kesän maku mikä niissä maistuu ja mitä joka vuosi odottaa.

Tein osasta varsia raparperipaistosta Lontoon tyyliin, eli crumblea. Crumblessa on mukavan rapsakka muruseos pinnalla ja pohjalle voi laittaa raparperin sijaan vaikka haudutettuja omppu-, päärynä- tai luumulohkoja, siis sitten syksymmällä. Vinkin portviinin käytöstä löysin BBC GoodFoodista, sen voi tietenkin jättää pois jos syöjinä on vaikka lapsellisia, mutta eiköhän siitä prosentit ole tarjoiluun mennessä ehtinyt haihtua pois. Ja viiniä on niin pieni määrä ettei se maistu kuin mukavana taustavivahteena. 
Crumbleseoksen taas tein niistä aineksista mitä kaapista löytyi. Pähkinät voi jättää kokonaan pois ja korvata kaurahiutaleilla, tai toistepäin. 
  

RAPARPERICRUMBLE

noin neljälle

500 g raparperia
100 g ruokokidesokeria
3 rkl portviiniä

muruseos:
100 g vehnäjauhoja
80 g voita
50 g kaurahiutaleita
50 g rouhittuja manteleita tai muita pähkinöitä
100 g ruokokidesokeria

Pilko raparperi ja hauduta pannussa sokerin ja portviinin kanssa viitisen minuuttia tai sen aikaa, että raparperit pehmenevät mutta pysyvät vielä koossa.

Nypi kulhossa voi vehnäjauhojen joukkoon. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin.

Kaada raparperit voidellun vuoan pohjalle ja ripottele muruseos päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä.

Tarjoile hiukan jäähtyneenä vaniljajätskin tai hyvän vaniljakastikkeen kanssa.

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Munakokkelia Pastiksen tapaan


Minulla on sama ongelma kuin monen suomalaisen hotellin aamupalakokilla, en osaa tehdä ihanan pehmeää munakokkelia vaan se kypsyy ja kuivahtaa aivan tönköksi. Jostain syystä en uskalla ottaa pannua hellalta pois riittävän ajoissa, kokkeli näyttää hytisevän liikaa ja annan sen paistua ylimääräiset puoli minuuttia, ja kas, taas sain aikaiseksi kuivaa kokkelia.

Kävimme viettämässä äitienpäivää Pastiksessa  ja siellä menun alkuruokana tarjottu tryffeliöljyllä aateloitu munakokkeli kylmäsavulohen kanssa vei kielen mennessään. Aivan uskomattoman herkullinen annos kaikessa yksinkertaisuudessaan. Pieni tujaus tryffeliöljyä tekee arjesta luksusta ja se toimii kananmunan kanssa täydellisesti. Ja voin kertoa, että Pastiksen munakokkeli oli jotain aivan muuta kuin kuivaa tönkköä.

Pastiksessa päätin, että on aika opetella täydellisen munakokkelin valmistus ja mistäs muualta sitä parasta ohjetta metsästämään kuin Julia Childin Ranskalaisen keittiön salaisuudet -opuksesta.
Ohjetta lukiessa tajusin ongelmani ytimen, liian kovan paistolämpötilan. Munakokkeli haudutetaan kypsäksi melko miedolla lämmöllä. Ohje sanoo "ensimmäisen 2-3 minuutin aikana ei näytä tapahtuvan mitään", en minä ole koskaan jaksanut niin kauaa odotella, olen lisännyt lämpöä ja munakokkeli on jo alkanut hyvää vauhtia näyttää kuivumisen merkkejä.
Nyt sain aikaiseksi pehmeän kermamaisen munakokkelin ilman sen kummempaa rakettitiedettä. Se vaati vain pari minuuttia enemmän aikaa ja lempeämpää lämpöä. 


TRYFFELIÖLJYLLÄ MAUSTETTU MUNAKOKKELI


ohje kahdelle

4 kananmunaa
1 rkl voita paistamiseen
1 rkl voita tai kuohukermaa 
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
kylmäsavulohta
tryffeliöljyä
2 palaa hyvää maalaisleipää

Vatkaa munat ja mausteet kulhossa niin että keltuaiset ja valkuaiset sekoittuvat hyvin.

Sulata ruokalusikallinen voita pannussa miedolla lämmöllä ja kaada munaseos pannulle.

Sekoita koko ajan hitaasti pannun pohjaa myöten. Ja vaikka mitään ei näytä tapahtuvan, älä lisää lämpöä vaan odota kärsivällisesti se pari minuuttia ja hämmentele rauhassa.

Kun munaseos lopulta kuumenee, se sakenee melko nopeasti vanukasmaiseksi. Sekoita nyt nopeasti kunnes munaseos on halutun kypsää (mutta kuitenkin suht löysää) ja ota sitten pois hellalta. Munakokkeli jatkaa tässä vaiheessa vielä kypsymistä. Sekoita joukkoon voi tai kerma joka pysäyttää kypsymisen.

Kaada munakokkeli paahdetun tai voissa paistetun leipäviipaleen päälle ja pirskota päälle muutama tippa tryffeliöljyä. Mitä laadukkaampaa tryffeliöljy on, sitä voimakkaampi sen maku, joten kannattaa pirskotella varoen. Pari kylmäsavulohen viipaletta kruunaa annoksen.

Tämä sopii hyvin kevyeksi lounaaksi, alkupalaksi tai brunssille.
  

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Leppoisa sunnuntaiaamiainen



Blogiringin ruokabloggareita heitettiin mukavalla haasteella kehitellä aamiais- ja brunssi-ideoita Alpron jugurttihapatettujen tuotteiden ympärille. Ideoita löytyy ja ilmestyy blogeihin huhti-kesäkuun ajan. Viime sunnuntain herkullisen äitienpäiväbrunssin tarjoili Hayley's Cuisine, ensi sunnuntaina pöydän kattaa Prinsessakeittiö. Tänään on minun vuoroni.

Olen ehkä aikaisemminkin nillittänyt täällä kuinka onnettomia aamupaloja tarjoan itselleni, arkiaamuna se on pussipuuro ja kuppi automaattikahvia työmaalla. Viikonloppuisin ehkä vähän muuta, ainakin parempaa leipää.
Seuraavassa todistusaineistoa siitä, että pienelläkin panostuksella on mahdollista saada uunituoretta evästä aamupala- tai brunssipöytään ilman että tarvitsee herätä yhdessä auringon kanssa vaivaamaan taikinaa. Eikä mitään esipaistettua vaan alusta asti itse tehtyä. Nimittäin skonsseja.




Olen syönyt parhaat skonssit evö Lontoossa iltapäiväteellä perinteisesti tarjoiltuna paksun clotted creamin ja mansikkahillon kanssa. Ne kuuluisat kurkkuleivät eivät sitten taas olleet muuta kuin mautonta höttöä. Mutta Suomen ehkäpä parhaat skonssit leipoo lahtelainen Leibomo Limbbu, niitä on hehkutettu turuilla ja toreilla eikä suotta. Kuohkeita, makoisia ja ehdottomasti parhaimmillaan vastapaistettuna. Resepti ei ole salaisuus vaan se julkaistiin kaikkien fanien iloksi Mondon Ruoka & Matka -lehdessä pari vuotta sitten. Ja se mikä skonsseista tekee aamu-unisenkin pelastuksen, on niiden tekoon kuluva vaatimaton puolituntinen aikaa!

Halusin testata Alpron tuotetta reseptissä ja päätin korvata alkuperäisessä skonssiohjeessa olleen piimän Alpron Mild & Creamy maustamattomalla jugurtilla, se toimi erinomaisesti!


SKONSSIT 

 

ohjeesta tulee kaksi pellillistä, noin 22 skonssia, pienempää satsia varten puolita ohje.

9,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1,5 rkl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
270 g voita
4 dl Alpron Mild & Creamy maustamatonta jugurttia
sulatettua voita voiteluun

Kun aloitat muista, että voin ja jugurtin tulee olla kylmiä.

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa.

Paloittele kylmä voi ja nypi se käsin jauhojen joukkoon.

Lisää jugurtti ja sekoita nopeasti taikinan joukkoon. Älä vaivaa, nopea sekoitus riittää.

Voit painella taikinasta levyn ja ottaa siitä muotilla (esim. lasilla) skonsseja. Taikina on kuitenkin sen verran tarttuvaa, että itse koen helpommaksi ottaa siitä kourani kokoisia palluroita, laittaa ne leivinpaperin päälle pellille ja siloitella muotoa sormin taputtelemalla.

Voitele skonssit sulalla voilla ja paista 225 asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia. Nauti lämpiminä hillon ja vaikka kermavaahdon kanssa.

Skonssitaikinaan voi hyvin lisätä pähkinöitä tai (kuivattuja) marjoja, tai tehdä niistä suolaisia vaikkapa tämän Jonnan reseptin mukaan.





Toinen helppo aamiais- tai brunssitarjottava on tämä jugurttimössö jonka voi tehdä edellisiltana vaikka kokonaan valmiiksi. Jos brunssia valmistaa suuremmalle joukolle, kaikki mitä voi etukäteen valmistella helpottaa elämää huomattavasti. Jokaiselle tehdyt omat annokset ovat söpöjä, mutta aivan yhtä hyvin tämän voi koota yhteen suureen lasimaljaan.


KAURAINEN JUGURTTIHERKKU

 

ohje kahdelle


3-4 dl Alpron Mild & Creamy maustamatonta jugurttia
1,5 dl kaurahiutaleita
(2 rkl Alpron manteli- tai hasselpähkinäjuomaa tai maustamatonta soijajuomaa)
2-3 dl erilaisia marjoja tuoreena tai pakasteena, tai hedelmiä

Laita edellisiltana kaurahiutaleet turpoamaan jugurtin joukkoon ja anna olla jääkaapissa yön yli.
Tai tee tämä jo aamusella niin voit koota annoksen valmiiksi illalla odottamaan tarjoilupäivää.

Jos jugurttimössö tuntuu liian paksulta ohenna sitä parilla ruokalusikallisella Alpron juomaa.

Täytä lasi vuorotellen jugurtilla ja marjoilla/hedelmillä.

Jos et tarjoile maljoja samantien, laita silloin kelmu päälle ja jääkaappiin odottamaan.

Itse tehty hedelmäsalaatti on tässä todella hyvää ja kaurahiutaleiden sijaan voi käyttää mysliä, mutta sitä ei kannata turvottaa tai muuten myslin mukava rapsakkuus häviää.

 




Yhteistyössä Alpro

lauantai 11. toukokuuta 2013

Ruokaostoksilla Roomassa

Jos on syöminen Italiassa ilo kaikille aisteille, sitä on myös ruokashoppailu. Eikä ostosten tekeminenkään ole välttämätöntä sillä torit ja herkkukaupat käyvät hyvin nähtävyyksistä. Niissä tulee aina ihmeteltyä kuinka paljon tämä vähän Suomea pienempi maa voikaan tuottaa hyvää suuhunpantavaa. 
Pyhitin huhtikuisen Rooman reissuni pelkästään ruualle joko syömisen tai shoppailun muodossa. Kävin kyllä Furlan liikkeessä nuuhkimassa tämän vuoden käsilaukkutrendejä mutta onnekseni mallistot eivät kolahtaneet samalla lailla kuin aikaisemmin, vanhoilla laukuilla pärjää vielä. 

Jos suunnittelet matkaa Roomaan ja ruokaostokset kiinnostaa, tässä pari tärppiä.


EATALY
Piazzale XII Ottobre 1492
Ostiensen juna-aseman vieressä. Lähin metropysäkki "Piramide". Bussit 80, 83, 280, 175, 719, 30 pysähtyvät Ostiensen asemalla, myös ratikka 3 kulkee tänne.
Kuva pöllitty www.cucineditalia.org

Eataly on kolmikerroksinen ruokatavaratalo lyhyehkön matkan päässä Rooman keskustasta. Edustettuna on Italia saappaan varresta koron kärkeen, kaikki syötävän lajit mitä kuvitella saattaa ja lisäksi viinejä, keittokirjoja, astioita, eli yksinkertaisesti ruokataivas.

Kuva pöllitty www.dissapore.com
Ensimmäiset Eatalyt perustettiin vuonna 2007 Torinoon ja Milanoon ja sieltä hanke on edennyt, ja etenee koko ajan, ympäri Italiaa. Rooman liike avattiin kesäkuussa 2012. Eataly löytyy myös New Yorkista ja Japanissakin niitä näyttää olevan jopa neljä, kaikki maailman Eatalyt löytyvät täältä

Ruokapisteitä ja ravintoloita on useita joihin voi poiketa ostosten lomassa huikopalalle ja viinille tai syömään pidemmän kaavan mukaan. Ensimmäisen kerroksen tuoreosastolta löytyy kasvikset ja hedelmät. Juusto- ja leikkelevalikoima on valtava ja pelkästään tuorepastatiski on pidempi kuin monen suomalaisen kaupan lihatiski.

Osa risottoriiseistä

Juustotarjontaa

Wine, anyone?
Eataly on auki joka päivä klo 10-24, ravintolat aukeavat klo 12. Paras aika visiteerata on keskellä arkipäivää, iltaisin ja viikonloppuisin voi olla ruuhkaa.



VOLPETTI
Via Marmorata 47 (Testaccio)

Ei kaukanakaan Eatalysta, Testaccion kaupunginosassa, sijaitsee Volpettin veljesten pieni herkkukauppa joka on saavuttanut jo melkoista kuuluisuutta niin Italiassa kuin maailmallakin. Kauppa on ollut samoilla sijoillaan vuodesta 1973 asti.



Toinen omistajapojista, Claudio, nappasi meidät hoiviinsa heti ovelta ja maistatutti suklaita, salameja, juustoja ja mitä kaikkea.

Kauppa on ihana ja siellä iskee hulluus koska kaikkea haluaisi ostaa mukaansa. Matkalaukku vetää rajatusti ja lentoyhtiöillä on se kirottu 20 kg raja, mutta nou hätä, Volpetti lähettää ostokset kuriiripostilla hyvin pakattuna kotiovelle :)
Kassit täynnä herkkuja ja pusujen saattelemana matka jatkui kohti Testaccion toria.



MERCATO DI TESTACCIO 
Via Galvanin ja Via Alessandro Voltan välissä

Testaccio on aiemmin tunnettu duunarikaupunginosana mutta nykyisin keskiluokka tuntuu valtaavan alaa, sellaista ainakin olin aistivinani siellä kulkiessani. Alue vetää puoleensa myös yökukkujia sillä Testacciossa on paljon baareja ja muita rimpsapaikkoja, ja ainakin Roomassa vuosia asunut siskoni kertoi, että tänne hänellä ja kavereillaan oli tapana suunnata yöjalkaan. Turisteja näkyy katukuvassa huomattavasti vähemmän kuin vanhassa keskustassa.

Testacciossa on hyviä huokeita ravintoloita ja tori jossa "oikeat roomalaiset" käyvät ruokaostoksilla. Tori sijaitsi aikaisemmin toisaalla Testacciossa mutta sen kunto rapistui ja se päätettiin purkaa. Tilalle rakennettiin tämä uusi katettu tori viime kesänä. Torilta saa kaikkea mahdollista tuoretta ruokaa vihanneksista ja hedelmistä kalaan ja lihaan. 



Kivoja keittiötarvikekojuja




CAMPO DE' FIORI

Kuuluisa piazza joka päivisin toimii elämää kuhisevana kauppatorina ja muuntuu illaksi nuorisolaisten ja turistien hengailupaikaksi. Tori on kovasti turistien suosiossa, kyllä siellä paikallisiakin näkyy ostoksia tekevän, mutta tunnelma on kiva ja piazzan reunoilla olevissa baareissa on mukava iltaisin ottaa aperi- tai digestiiviä. Aamuisin muutamat näistä baareista myyvät turistiaamupalaa (siis muutakin kuin paikallisten caffè e cornetto), mikä Roomassa on melko harvinaista.
 
 




Piazzan laidalla on muuten hyvä leipomo Forno josta voi käydä nappaamassa evääksi vaikka pizza biancaa joko sellaisenaan tai eri tavoin täytettynä.



Maailman parhaat appelsiinit



FRANCHI
Via Cola di Rienzo 200

Cola di Rienzo on yksi Rooman tunnetuista ostoskaduista. Se sijaitsee Vatikaanin pohjoispuolella ja täältä löytyy kertakaikkisen mahtava deli, Franchi. Franchi myy mm. italialaisia ja muitakin eurooppalaisia juustoja, salameja, kastikkeita, viinejä, valmiita ruokia mukaan otettavaksi tai paikan päällä baarissa syötäväksi viinilasillisen kanssa. Samalta kadulta löytyy siis vaate-, kenkä-, laukku- ja muita muotiliikkeitä sekä mainio "ruokakauppa", hyvä katu pistäytyä ostoksille.


 

ROSCIOLI
Via dei Giubbonari 21

Giubbonari on viehättävä, Campo de' Fiorilta lähtevä katu, jolta löytyy useita vaate- ja kenkäkauppoja. Täällä on myös Roscioli, joka myy muiden roomalaisten delien tapaan leikkeleitä ja juustoja, loistavia oliiviöljyjä ja balsamicoja. Täältä saa ruoka-annoksia ja leikkeleitä ja juustoja tapastyyliin maisteltaviksi loistavien viinien kanssa. Luin heidän nettisivuilta että järjestävät myös viinimaistajaisia, sinne buukkaan itseni seuraavalla kerralla.
Rosciolilla on myös perinteikäs ja suosittu leipomo viereisellä kadulla, Via dei Chiavari 34. Täältä lähti kotiin mukaan pizza biancaa. 



TRIMANI
Via Goito 20

Viinikauppa Terminin aseman lähistöllä. Viinejä löytyy kattavasti koko Italian alueelta, myös muualta maailmasta. Jos mielessä on vaikka jokin tietty viinimuisto Italiasta, pulloa kannattaa lähteä etsimään täälä, ihmettelen jos ei löydy. Nurkan takana on Trimanin oma viinibaari mutta sen takia tänne ei kannata tulla, parempia ja viihtyisämpiä enotecoja löytyy ympäri Roomaa.


Jos minulla olisi vain muutama tunti aikaa tehdä herkkuostoksia Roomassa suuntaisin varmaan Eatalyyn jo pelkästään aukioloaikojen takia. Ja se valikoima! Mutta onhan noissa pienissä perinteikkäissä delikaupoissa aivan omanluokan tunnelmansa ja henkilökohtaisempi palvelu. Ja torit, ne ovat ihan oma maailmansa metelöivine myyjineen
Delikaupat ovat tietenkin hinnoissaan joten edullisempaa vaihtoehtoa etsiessä kannattaa poiketa aivan tavalliseen ruokakauppaan, niistäkin löytää tosi paljon kivaa kotiinviemistä. Aina matkustellessani piipahdan ruokakaupassa ihan vaan huvikseni. Minusta on kiva katsastaa paikallinen tarjonta ja kurkkia ihmisten ostoskärryihin. Huvinsa kullakin.