sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Pirkot makkarahommissa


Se oli helmikuuta kun Jonna, Riitta ja minä saimme kuningataridean ilmoittautua Marttojen makkarakurssille. Kurssia saimme tosin odotella pitkän tovin aina kesäkuulle asti. Illan vetäjä, lupsakka savolaisrouva Hilkka, kertoi makkarakurssien olevan todella suosittuja ja jos sellaiselle halajaa, kannattaa käydä oman martta-alueen sivuilta kuikuilemassa seuraavan kurssin alkua ja ilmoittautua hyvissä ajoin. Marttajäsenyyttä ei edellytetä ja myös Martit ja Pertit ovat tervetulleita, meidän kurssillamme oli kaksi rohkeaa.

Valmistimme ryhmittäin neljää erilaista makkaraa, meidän kolmen jengi otti tehtäväksi chorizot. Illan päätteeksi olimme niin polleita taidoistamme, että päätimme yhdessä tuumin tekaista makkarat, sämpylät ja lisukkeet hodareita varten Seinäjoen Nannan blogimiittiin. Joten ei muuta kuin makkaratalkoot pystyyn!

Blogimiittiä edeltävänä päivänä kokoonnuimme Riitan kotiin koska sieltä löytyi makkarantekoon tarvittava yleiskone ja siihen kuuluvat makkarahärpäkkeet. Riitta oli tilannut viikkoa etukäteen lihakauppiaaltaan possun suolta. Suolet olivat hinnaltaan aika suolaiset, 15 metriä maksoi 45 euroa, mutta mielestäni ne olivat laadultaan loistavia (toteaa hän kokemuksen syvällä äänellä). Niitä oli helppo käsitellä eivätkä ne rikkoutuneet missään vaiheessa.

Suolien suolaisuus voi vaihdella ja toisia joutuu liottamaan ennen käyttöä. Riitan hankkimat suolet oli valmiita käytettäviksi sellaisenaan. Tämä asia täytyy muistaa tarkistaa kauppiaalta.
Jos suolta jää yli, loput voi pakastaa. Suoli täytyy vain pakata suolaan joka säilyttää kosteutta pakastuksen aikana, ja näin suoli ei pääse kuivumaan.



Teimme kahta eri makkaraa, tulisempaa chorizoa ja ras el hanoutilla maustettua. Massan teossa on huomioitava kaksi asiaa. Siinä täytyy olla tarpeeksi rasvaa, joko silavaa tai rasvaista sian kylkeä. Ja se täytyy maustaa kunnolla! Maustetilanteen pystyy tarkistamaan vain paistamalla koepalleron ja se todellakin kannattaa tehdä. Molemmilla kerroilla lisäsimme koepalan makustelun jälkeen mausteita roimasti lisää. Nesteenä käytimme punkkua, valkkari toimisi myös hyvin.

Alla olevien ohjeiden maustemäärät ovat makkaroidemme lopulliset mausteet, eli sisältää ne makutestiemme jälkeen tehdyt lisäykset. Voit aloittaa vähän varovaisemmalla maustamisella ja lisätä niitä sitten oman maun mukaan. 

Määristä tulee reipas 20 kpl kumpaakin makkaraa. Ainekset silputaan pieniksi ja sekoitetaan jauhelihan joukkoon, eli valmistetaan kuin mikä tahansa mureketaikina.



CHORIZOT


1 kg porsaanjauhelihaa
400 g silavaa
250 g sipulia
2 dl punaviiniä
3/4 dl punaviinietikkaa
4 tl savustettua paprikajauhetta
4 rkl suolaa
7 valkosipulinkynttä
2 tl savustettua chilijauhetta
1 puntti persiljaa
5 tuoretta punaista chiliä (ilman siemeniä)
1 tl korianterijauhetta


MAUSTEISET RAS EL HANOUT -MAKKARAT


1 kg porsaanjauhelihaa
400 g silavaa
250 g sipulia
2 dl punaviiniä
4 tl ras el hanout -mausteseosta
4 rkl suolaa
1 tl jeeraa
5 oksaa tuoretta minttua
1 puntti korianteria
1 puntti persiljaa
3 tuoretta punaista chiliä (ilman siemeniä)
7 valkosipulinkynttä
 




Vaikkei makkaranteko vaikeaa ole, ei siitä aivan yksin selviä, ainakaan näin vähäisellä kokemuksella. Yksi työntää makkaramassaa koneeseen, toinen ottaa sitä pursottimesta vastaan ja pyöräyttää makkaraksi, kolmas voi vääntää koneen nappulaa on/off sitä mukaa kun tarvitaan vähän taukoa, ja toimii myös henkisenä tukena ja tsempparina. Ja sitä paitsi makkaratalkoot on todella hauskaa puuhaa kaveriporukalla.

Minut nakitettiin pursottimen päähän ja tästä rupeamasta Jonna ja Riitta yrittivät asetella epävirallista pursotuskuningattaren kruunua kutreilleni. Mutta tosiasia on, että likat eivät pursotusta edes kokeilleet koska halusivat pitää oman selustansa puhtaana jos makkaroista olisikin tullut rumia.  Kyllä mä niiden metkut jo tiedän!
Ensimmäinen makkarasetti meni vähän väliä APUA! huutaen ja konetta pysäytellen. Sitten otin pari lasillista viiniä ja toinen pursotussessio sujuikin jo huomattavasti rennommin. Eli muistakaa: pursottajalle on ehdottomasti tarjottava viiniä!

Mutta homma menee siis näin: Makkarakoneen pursotin öljytään. Suolta liu'utetaan pursottimen ympärille niin paljon kuin sitä suinkin mahtuu. Suolen päähän tehdään pari solmua ja sitten kone käyntiin ja makkaramassaa aletaan pursottaa tasaisena pötkönä suoleen.
Massaa ei saa laittaa liikaa tai muuten makkarat räjähtelevät kypsentäessä. Sopivan määrän tuntee sormilla, makkaraa täytyy pystyä muotoilemaan eikä se saa olla liian pinkeä. Myös ilmakuplat kannattaa painella pois. Kun halutun kokoinen makkara on käsillä, suoli kieritetään kolmella kiepautuksella solmuksi. Joka toinen solmukohta kannattaa pyöräyttää myötäpäivään, joka toinen vastapäivään.

Makkarat paistetaan uunissa 200 asteessa 35 - 40 minuuttia. Jos makkarat alkavat poksahdella kypsennyksen aikana, pistele niihin reikiä hammastikulla tai haarukalla.




Makkarat takakontissa huristimme Seinäjoelle. Jonna pyöräytti paikan päällä hodarisämpylät (jos ikinä tarvitset hodari- tai hampurilaissämpyläohjetta, tällä ohjeella saat takuukuohkeita!)
Riitan kanssa teimme hodareille raikkaan kaalisalaatin joka mukavasti taittoi makkaroiden rasvaisuutta. Toin mukanani vielä kotona valmistamaani siiderissä haudutettua, karamellisoitua sipulia. Valmistin sitä suuremman määrän johon tuli 1 kg punasipulia, 2 dl siideriä, 2 rkl ruokosokeria,  ja lisäsin vielä 3 pientä peperoncino-chiliä. Hauduttelin sipuleita melkin tunnin.
Makkarat lämmitettiin grillissä ja siitä sitten vain hodareita kokoamaan.


Nyt jo suunnittelemme seuraavaa makkarasessiota syksylle. Silloin ajatuksena olisi tehdä riistamakkaroita ja ehkä jotain jouluun liittyvää. Makkaroiden teko on koukuttavaa hommaa. Uusia maustamisideoita  ja erilaisia lihoja on kiva testata.

Ja hei oikeesti, itsetehdyt makkarat, niillä taatusti sataa rakkautta ja parhauspisteitä!
 

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Hauki on burgeri



Tänä kesäna haukea ja haukiburgereita on kokattu useammassakin blogissa ja hyvä niin. Hauki on mainio kala: kotimainen, ekologinen ja täydellistä burgerikamaa jauhettuna ja raikkaasti maustettuna. Olin jo suunnitellut jonkinlaisen kalaburgerin tekoa mutta viimeistään Taste of Helsingissä maistamani Bistro o matin ihana haukiburgeri sai minut vakuuttuneeksi, että hauki on nyt SE kala.

Resepti on tehty Blogiringin Hellmann's -kampanjaan jossa ruokabloggarit kehittelevät amerikkalaistyyppisiä kesäherkkuja Hellmann'sin majoneeseja hyväksikäyttäen.
Real Mayonnaise on jenkkilän suosituin majoneesi. Suomessakin sitä on löytynyt kauppojen hyllyiltä jo pitkään, mutta sen tunnettuus täällä on vielä melko heikko. Ja vaikka kyseessä on sponssipostaus niin ilman sponssiakin voin sanoa, että tämä majoneesi on parasta purkkimajoa mitä tiedän ja sitä on löytynyt jääkaapistani jo useaan otteeseen.

Majoneesin teko ei ole mitään rakettitiedettä mutta olen kyllä onnistunut saamaan siitä oudonkin makuista. Ei se aina onnistu. Miksei välillä voisi oikoa jos oikoo hyvällä tuotteella! Säilyvyys on huomattavasti parempi kuin itsetehdyssä majoneesissa ja joskus tarvitsen majoneesia vain pari ruokalusikallista, ei tulisi kuuloonkaan että alkaisin noin pientä määrää vatkaamaan alusta asti. Näitä hetkiä varten valmismajoneesi lunastaa paikkansa.


HAUKIBURGERIT

 

määrästä tulee noin kahdeksan haukipihviä


500 g haukifile
2 dl kuohukermaa
2 munanvalkuaista
150 g ranskankermaa
1 limen kuori raastettuna
valkopippuria
suolaa
korppujauhoja leivitykseen
voita ja öljyä paistamiseen

Varmista, että kaikki haukimassan aineet ovat jääkaappikylmiä ennen kuin aloitat.

Poista haukifileestä suurimmat ruodot ja pilko se paloiksi. Laita massan aineet monitoimikoneeseen kermaa lukuunottamatta. Surauta tasaiseksi ja lorota kerma joukkoon nauhana koneen pyöriessä. Anna koneen käydä niin kauan että massa on kuohkeaa.

Mausteiden sopivan määrän varmistamiseksi voit paistaa massasta koepalan.

Ripottele leivinpaperille korppujauhoja. Taputtele pyöreitä, noin 2 cm paksuisia pihvejä korppujauhojen päällä, tee niistä sopivan kokoisia sämpylöittesi väliin. Korppujauhota pihvit myös päältä.

Kuumenna nokare voita ja loraus öljyä paistinpannussa ja nostele pihvit pannulle paistumaan. Massa on hyvin pehmeää ja kuohkeaa mutta lasta-käsi-yhteistyöllä nosto onnistuu. Paista pihvit molemmin puolin rapeapintaisiksi ja herkullisen värisiksi. Tarjoile sämpylän välissä lime-sinappikastikkeen, salaatin ja hölskykurkkujen kanssa.

Käytin pihveistä neljä hampurilaisiin ja loput pakastin pariksi viikoksi. Sulaneet pihvit lämmitin uunissa ja nautiskelin uusien perunoiden kanssa. Nam.
 


LIME-SINAPPIKASTIKE

 

määrä riittää neljään haukiburgeriin


1,5 dl Hellmann's Real -majoneesia
2 tl karkeaa dijonsinappia
puolikkaan mehukkaan limen mehu (tai kokonaisen limen mehu jos yksilö on kuivempi)
suolaa
valkopippuria

Sekoita aineet keskenään. Säilytä kylmässä ennen tarjoilua!


HÖLSKYKURKUT


pieni kurkku
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1,5 rkl valkoviinietikkaa tai 1 rkl väkiviinaetikkaa
reilusti tilliä

Viipaloi kurkku ja laita kaikki aineet kannelliseen astiaan. Hölskytä niin että mausteet sekoittuvat. Kurkut voi tarjota heti mutta hetki jääkaapissa tekee maulle vain hyvää.




























Yhteistyössä Hellmann's

perjantai 5. heinäkuuta 2013

Lakeuren kutsu


Enpä olisi kaksi vuotta sitten uskonut, kun ensimmäisiä reseptejä tänne omaan bittireseptiarkistooni kirjoittelin, mitä kaikkea ihmettä tämä blogimaailma toisikaan mukanaan. Vaikka että joku päivä istuisin seinäjokisen komian tuvan terassilla parinkymmenen ruokabloggarin kanssa, pöytä täynnä mahtavaa evästä, viinin virratessa, naurun raikaessa. Näin tapahtui viime lauantaina kun lakeuksien ruokakuningatar Nanna järjesti kotonaan blogimiitin. Saimme nauttia täydellisestä kesäsäästä, vettä tuli välillä saavista kaatamalla, mutta se ei tunnelmaa latistanut ollenkaan. Ja sitä paitsi olihan Nannan mies asentanut valtavan kattolämmittimen joka piti meidät kesäyössä lämpiminä.

Kaikkihan tietävät (ainakin eteläpohojalaaset), että Seinäjoki on Suomen napa ja helposti löydettävissä, joten paikalle saapui edustusta aina Oulua, Jyväskylää, Virtoja (taipuuko se noin?), Tamperetta, Riihimäkeä ja pääkaupunkiseutua myöten. Oli mahtavaa nähdä tuttuja blogikavereita ja etenkin uusia kasvoja pitkään seuraamieni blogien takaa.



Jos ihmiset on blogikemujen suola, niin sokerina toimii kaikki ihanat herkut joita ihmiset hartaudella ovat valmistelleet ja mukanaan tuoneet. Tai paikan päällä tehneet. Ja mikä parasta, mukana on monia, ainakin itselleni uusia makututtavuuksia. Huomasin kotiin päästyäni, että olin selvästi keskittynyt illan ja yön aikana oleelliseen, eli syömiseen ja nauramiseen, koska kamerastani löytyi pelkästään kuvia ruuista ja niistäkin osan olin unohtanut ikuistaa. Esimerkiksi Kivistön supersöpöistä polentamadeleineista näkyy yllä olevassa kuvassa vain häivähdys ja ne ihanat cannelet unohdin kuvata kokonaan. Vatsasekaisin Kilinkolin-Riikan mahtavaa routapaistia näkyy lautasella vasemmalla. Myös kuva Herkkusuun lautasella -blogin  "endiivimaljakosta" ja maa-artisokkamajoneesista puuttui mun kamerasta. Ne madeleinet muuten raportoin itse jossain vaiheessa koska ohje on jo kaivettu esiin ja madeleinevuoka tilattu :)

Tämän postauksen lopusta löytyy linkit kaikkiin mukana olleisiin blogeihin joista osassa on jo raportoitu illan kulusta hauskojen, muidenkin kuin ruokakuvien, kera.


Perunasalaattia (Vatsasekaisin Kilinkolin), kasviskuskusia (Soppaa ja silmukoita) ja villiyrttisalaattia (Herkkusuun lautasella).


Jokihaan melonisalsa ja lähes jo legendaarinen chorizo-paprikahässäkkä.


Kokit ja potit -Hannelen viininlehtikääryleitä oman kasvihuoneen viininlehdistä! Todella, todella herkullisia. Näiden kaveriksi Hannele oli tehnyt vielä kikhernekastiketta joka toimi hyvin monen muunkin lautasella olevan antimen kanssa.


Voileipäkakun voi tehdä myös tällä tapaa, à la Kivistö. Viimeiset silaukset ennen tarjollevientiä.



Soppaa ja Silmukoita -Marjan törkyhyvät ribsit!


Emännän voittoisat kanavartaat. En yhtään ihmettele miksi voittivat.


Väliin keittiöpyyhebingo tolkun säännöillä. Ja vähän laulua. Ja reseptin lukua tanskaksi simultaanitulkkauksella.



Aivan kamala nälkä yllätti kesken kaiken ja oli pakko ottaa huikopalaa. Hodarit oli Jonnan (Suolaa & hunajaa), Riitan (masutoaitemu) ja mun panostus kemuihin. Makkarat teimmä marttojen oppien mukaan, niistä lisää myöhemmin.
 


Jäläkkäripuolta. Ankeriaan mansikat kuoharihyytelössä ilman hyytelöä :) no mitä sitte jos liivatteet hulahtikin menemään, maistui ne ilman hyytelöäkin. Trooppinen suklaakakku (Hayley's cuisine).
Mansikkaisetsuklaisetkakkuset (Campasimpukka). Mansikkajuustokakku (Pata porisee).



Ja kyllä me otettiinki!  

Kiitos aivan hulvattoman ihana isäntäpari Nanna & Iso-Hoo! Kiitos bloggariystävät! Kiitos Seinäjoki! Kiitos siidereistä Hartwall! Kiitos viineistä Norex Spirits Oy ja Treasury Wine Estate Finland Oy! Kiitos kaffeista Kaffa Roastery! Kiitos pyyhintävälineistä Lambi!

Muistanko oikein että joku lupasi jo järjestää seuraavat kemut?



Mukana olleet blogit: