keskiviikko 21. elokuuta 2013

Tuorepinaattikeitto


Koulussa huijasin etten muka pidä pinaattikeitosta koska suurin osa luokkakavereistani inhosivat sitä. Nyrpistelin nenääni sitä syödessäni vaikka salaa tykkäsinkin ihan hirmuisesti. Ja kaikki vaan siksi, etten halunnut erottua porukasta. Kyllä sitä on ollut tyhymä!

Pinaattikeitto on hyvää pakastepinaatistakin tehtynä, mutta parasta on tietenkin tuoreesta sadosta keitelty soppa. Valmistus vie puolisen tuntia joten tämän keittelee helposti arjen kiireiden keskelläkin.


PINAATTIKEITTO


4 annosta


litra tuoretta pinaattia
(tai 150 g pakastepinaattia)
2 rkl voita
2-3 rkl venhäjauhoja
litra maitoa
ripaus muskottia
ripaus valkopippuria
suolaa


Ryöppää pestyjä pinaatinlehtiä vesitilkassa viitisen minuuttia jonka jälkeen hakkaa ne veitsellä hienoksi hakkelukseksi.

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi.

Kaada maitoa joukkoon vähän kerrallaan, sekoita hyvin ettei jää paakkuja. Kiehauta, ja lisää sitten pinaatti. Anna porista hiljalleen noin kymmenen minuuttia ja lisää mausteet.

Tarjoile keitettyjen kananmunien ja ruohosipulisilpun kanssa.



lauantai 17. elokuuta 2013

Paistettua zucchinia pestolla ja fetalla


Lujasti uskon että vielä on kesä ja kesän kunniaksi ihana kesäruokaohje! Tämä syntyi sekayrttipeston jälkimainingeissa, paistoin kesäkurpitsan jonka maustoin sillä pestolla ja fetalla. Tuli niin hyvää, että olen sittemmin syönyt useammankin kesäkurpitsan tähän tapaan.

Kun kesäkurpitsan, joka muutoin on melko hajuton ja mauton kasvis, maustaa hyvin ja paistaa napakan kypsäksi grillissä tai pannulla, silloin se varmasti maistuu myös kurpitsadissareillekin joita satun muutaman tuntemaan.
Peston sijaan voi viipaleille lorauttaa pelkästään sitruunaöljyä ja fetan voi korvata vaikka vuohenjuustolla. Sopii kevyeksi lounaaksi tai mainioksi lisukkeeksi lihalle tai kalalle. 


PAISTETUT KESÄKURPITSAVIIPALEET PESTOLLA JA FETALLA MAUSTETTUNA


kesäkurpitsa siivutettuna
oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
pestoa
fetaa

Hiero kurpitsaviipaleille öljyä ja paista ne grillissä tai (parila)pannussa napakan kypsiksi.
Lorauta päälle sitruunamehua ja mausta pestolla ja murennetulla fetalla.


lauantai 3. elokuuta 2013

Sekayrttipesto


Niin vain blogistanian ulkopuolinen elämä vei mukanaan ja tuli pieni tahaton hiljaisuus. Kiireen keskellä viime viikkojen kokkailut ovat jääneet hyvin simppeleiksi: uusiaperunoita voinokareen kanssa, kasvissosekeittoja, pastaa pestolla, ja sama alusta.
Mä olen jäänyt pestokoukkuun tämän kesän aikana todella pahasti hyvästi. Parvekkeella kasvaa korillinen erilaisia yrttejä joita olen sekoitellut morttelissa keskenään eri mittasuhteilla ja saanut aikaan huumaavia tuoksuja ja makuja. Perinteinen basilikapesto on ihanaa myöskin mutta yhdistelemällä yrttejä, tai pyöräyttämällä peston vaihteeksi vaikka rucolasta, makunystyrätkin saavat vähän uutta ihmeteltävää.


SEKAYRTTIPESTO


iso puntti basilikaa
pieni puntti salviaa
pieni puntti oreganoa
n. 1 dl parmesaania
3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
1-2 valkosipulinkynttä
suolaa
hyvää oliiviöljyä

Sekoita aineet keskenään sauvasekoittimella tai morttelissa. Lorottele oliiviöljyä joukkoon sen verran että koostumus tuntuu sopivalta.