maanantai 30. syyskuuta 2013

Cavolo nero ♥ pasta


Cavolo nero, eli mustakaali, eli palmukaali, on kotoisin Italiasta Toskanan auringon alta. Se on läheistä sukua lehtikaalille, lehdet ovat pitkulaiset ja napakat ja kestävät yllättävän pitkää haudutusta, sopii siten hyvin myös keittoihin. Ja makua siinä on vaikka muille jakaa. Tämä kaali kasvaa nyt ensimmäistä syksyä äidin kukkapenkissä ja heitän siihen suuntaan kainon toiveen, että tätä herkkua saataisiin tästedes joka syksy.

Kokkasin cavolo nerosta pastaa jota söin viime keväänä Roomassa, paitsi että siinä annoksessa cavolo neron sijaan käytettiin kirpsakkaa punasikuria ja pekonin tilalla guancialea eli savustettua sian poskea. Kaalin paikan tässä voi ottaa vaikka lehtikaali, mangoldi tai vaikkapa pinaatti.
Tämä ohje kuuluu sarjaan "älyttömän hyvät ja tajuttoman helpot reseptit".


CAVOLO NEROA JA PASTAA


2 cavolo neron lehteä per syöjä
(luomu)pekonia
1-2 valkosipulinkynttä
parmesania
sitruunaöljyä
mustapippuria
suolaa
pastaa

Laita pasta kiehumaan.

Viipaloi kaalit.

Ruskista pekoni rapeaksi pannulla. Laita mukaan myös pari kokonaista valkosipulinkynttä.

Kun pekonit on paistuneet lisää kaali pannulle ja anna hautua pieni hetki. Poista valkosipulinkynnet, niiden on tarkoitus antaa vain hitusen makua.

Valuta pasta ja sekoita se hyvin kaalin ja pekonin kanssa. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Lorauta sitruunaöljyä ja ripottele tuoretta parmesaniraastetta päälle.



   
  

maanantai 16. syyskuuta 2013

Paistettu kana ja The Kastike


Heippa vaan myllerryksen keskeltä ja anteeksi taas kerran blogihiljaisuus. Tällä hetkellä on vaan menossa sellainen, sanoisinko teatraalisesti, elämää suurempi projekti joka vie kaiken ajan ja yöunetkin siihen päälle. Kerron siitä täälläkin piakkoin, asia vaan vaatii vähän pidemmän sanasen eikä siitä voi mainita pelkkänä sivujuonena kanareseptin ohessa.

Kana-asiaan siis. Kesän alussa piipahdin siideritilaisuudessa jonne villiyrttimies Sami Tallberg oli loihtinut maisteltavaa, mm. aivan tajuttoman hyvää kokonaisena paistettua luomukanaa ja sille järjen vievää siiderikastiketta. Santsasin kanaa ja kastiketta useammankin kerran ja kastikkeet putsasin lautaselta sormella koska tippaakaan ei vain voinut heittää hukkaan. Enkä ollut ainoa joka näin teki. Niin hyvää kanaa ja varsinkin kastiketta en muista koskaan syöneeni. Sami oli onneksi hövelillä tuulella ja jakoi meille ohjeet kaikkiin tarjottuihin ruokiin.

Lähdinpä sitten toteuttamaan tätä herkkua. Luomukanaa en löytänyt edes hallista ja tyytyminen oli ranskalaiseen maissikanaan. Miksei muuten Suomesta saa komeita pulskia luomukanoja, samanlaisia kuin ulkomaisissa ruokaohjelmissa? Meikäläiset luomukanat on valitettavan rimppakinttuisia joissa ei ole syömistä nimeksikään vaan ne kelpaavat ainoastaan liemen tekoon. Olen rutkuttanut tätä varmaan aiemminkin mutta aihetta onkin. Kuulin tosin, että Pajuniemeltä olisi tullut kauppoihin pakastettua luomubroileria, onko joku tuota jo löytänyt taikka jopa maistanut? Oliko pulskat reidet?

En nyt voi kehua yltäneeni aivan Samin tasolle vaikka hyvää tästäkin tuli. Samin tekemässä kastikkeessa maistui enemmän voi ja muutenkin makua oli enemmän, luulenpa ettei omasta kanastani vaan irronnut riittävästi paistinrasvaa maustamaan kastiketta.
Ja kanan paistossa taidan jatkossakin suosia Jamien tyyliä jossa voita ja yrttejä tungetaan pinnalle sivelyn lisäksi kanan nahan alle, sillä tapaa olen itse saanut paremman lopputuloksen.


KOKONAISENA PAISTETTU KANA SIIDERIKASTIKKEELLA 

 

kokonainen (luomu)kana (n. 1,5 kg)
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1/2 dl oliiviöljyä
50 g pehmeää voita
1 ruukku timjamia, veitsellä varsineen hienonnettuna
1 kokonainen valkosipuli murskattuna (kuoret voi jättää)
3 laakerinlehteä murskattuna
1 pullo luomusiideriä

Mausta kana reilulla määrällä suolaa ja pippuria. Hiero oliiviöljy ja voi kauttaaltaan kanan pintaan, samoin yrtit ja valkosipuli, laita näitä myös kanan sisään.

Laita kana uunivuokaan tai uunipellille ilman leivinpaperia. Paahda kanaa ensin vartti 250 asteessa jonka jälkeen laske lämpö 180 asteeseen ja paista kana kypsäksi puolisen tuntia. Kana on kypsää kun reiden lihasneste on veitsellä kokeiltaessa kirkasta. Valele kanaa paiston aikana paistiliemellä pariin otteeseen.

Ota kana uunista ja pois pelliltä. Kääri folioon ja anna levätä n. 15 minuuttia.

Kaada pullo siideriä kanan paistovuokaan ja kaavi kaikki pohjaan jääneet maut liemen joukkoon. Kaada liemi sitten kattilaan niin että kaikki paistorasva, yrtit ja valkosipulinkynnet ovat mukana. Keittele kokoon hetki, siivilöi kastike ja tarjoa kanan kanssa.

Kanan kaveriksi sopii raikas salaatti tai höyrytetyt, sitruunaöljyllä viimeistellyt kasvikset.