maanantai 24. maaliskuuta 2014

Gözlemet - turkkilaista katuruokaa


Turkissa reissanneet ovat varmaan nähneet siellä katujen varsilla huivipäisiä tätejä paistamassa grillipannulla ohuita pannukakkumaisia täytettyjä lättysiä, gözlemejä. Minä ja siskoni ihastuttiin gözlemeihin jokusen vuoden takaisella Turkin lomallamme. Kerran lättysiä maistettuamme oli gözlemetädin luo palattava useana iltana.
Pari vuotta myöhemmin Istanbulissa en gözlemetätejä kaduilla nähnyt, siellä taas gözlemet syötiin niille pyhitetyissä pienissä hyvin vaatimattomissa ravintoloissa.
Googletuksen perusteella suosituimmat täytteet näyttäisi olevan eri tavoin maustettu lampaan tai naudan jauheliha sekä juusto-pinaattitäyte. Myös erilaisia kasvistäytteitä munakoisosta, paprikasta ja perunasta käytetään paljon.

Gözlemejä tein nyt kuuminta huutoa olevan katuruokabuumin innostamana. Osallistuin pari viikkoa sitten Blogiringin ja Lapin Kullan järjestämään street food iltaan, jossa kokkailimme söpösen Top Chef Teemu Laurellin johdolla aasialais- ja lähi-itävaikutteista katusapuskaa ja maistelimme Hartwallin ruoka- ja juoma-asiantuntijan opastuksella Lapin Kulta-oluita hämmentävienkin makuparien kanssa. En esimerkiksi ole koskaan maistanut juustoja oluen kanssa ja tarjotuista makupareista lempparikseni nousi juuri manchegojuusto Lapin Kulta 5,2% lagerin kanssa. Outo yhdistelmä, eikö? Mutta yllättävän toimiva.

Laurellin Teemu se tässä. Kuva Kim Ohman visuals/Lapin Kulta
 
Saimme kotitehtäväksi suunnitella Lapin Kulta-olusille sopivaa katuruokaa ja kerta gözlemet ovat olleet kokkauslistallani jo pitkään, nyt sain niiden tekemiseen oikein hyvän syyn.


GÖZLEMET

kahdeksan täytettyä lättyä

Taikina:
400 - 450 g vehnäjauhoja (käytin proteiinipitoista manitoba-jauhoa jolla taikinaan saa hyvän sitkon)
3 dl lämmintä vettä
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl oliiviöljyä

(lisäksi 2 rkl sulatettua voita)

Sekoita suola, sokeri ja hiiva lämpimään veteen. Lisää jauhot vähitellen ja oliiviöljy. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi joko käsin (n. 10 minuuttia) tai koneella.
Kohota puolisen tuntia.


Lihatäyte:
150-200 g karitsan jauhelihaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 tl sumakkia (tai sitruunankuorta)
kourallinen tuoretta minttua
suolaa
mustapippuria

Kuullota sipuli ja valkosipuli tilkassa öljyä, lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta sumakilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi minttu. Sumakkia olen saanut tuliaisena mutta sitä kannattaa kysellä Helsingistä esim. Hakaniemen Lähi-Idän kaupoista. Sumakissa on hapokas maku joten sen voisi hyvin korvata sitruunan kuorella.


 
Feta-pinaattitäyte:
250 g tuoretta pinaattia
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
100 g fetaa
suolaa
0,5 tl chilitahnaa (käytetään täyttövaiheessa)

Kuullota sipuli ja valkosipuli tilkassa öljyä. Lisää pinaatti ja kypsennä.  Mausta ripauksella suolaa.
Jäähdytä, hienonna rakennetta vähän ja lisää feta joukkoon murennettuna.





Jaa kohonnut taikina kahdeksaksi noin kananmunan kokoiseksi palloksi. Kauli pallot ohuiksi, lähes läpikuultaviksi pyöreiksi levyiksi (halkaisija n. 30 cm).

Täyttö ja paisto:
Laita 2 rkl lihatäytettä ohuelti keskelle levyä. Tee noin 10 x 10 cm kokoinen paketti taittamalla levyn alaosa täytteen päälle, sitten reunat ja lopuksi yläosa. Paista kuivalla teflonpannulla molemmat puolet kauniin värisiksi. Voit halutessasi voidella pinnat kevyesti sulalla voilla. Se rapeuttaa pintaa ja antaa sille herkullisen paistovärin.

Tee feta-pinaattitäytteen kanssa samalla tavalla mutta sipaise taikinalevylle chilitahnaa ennen täytteen laittamista.

Täytteet voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Ja taikina sopii muuten erinomaisesti pizzapohjaksi!




Turkissa gözlemien kanssa juodaan usein ayrania joka on kuin vedellä jatkettua, hieman suolalla maustettua jugurttia. Itse tykästyin ayraniin kovasti.
Alkoholia ei muslimimaan ruuan kanssa tulisi tarjota, siksipä korrektein olut gözlemien pariksi olisi alkoholiton, hieman sitruksinen ja raikas Arctic Malt 0,0%.
Tai sitten ihan suomalaisittain oikeaa olutta Lapin Kulta 5,2% lageria tai Arctic Malt Pils 4,7%. Molemmat maistui! 


Kuva Kim Ohman visuals/Lapin Kulta


www.blogirinki.fi
Yhteistyössä Lapin Kulta

26 kommenttia:

  1. Tähän katuruokaan en törmännyt viime keväänä Istanbulissa, buu, sillä nämähän vaikuttaa ihan hullun hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin etsin hullun lailla Istanbulin kaduilta mutta en löytänyt, sitten osuin pariin gözlemebaariin. Oltiin lomalla Fethiyen suunnalla ja siellä näitä paisteltiin kaduilla.

      Poista
  2. Tosi hyviltä näyttää ja kuulostaa. (Kokeilulistalla on joo.) Mä olen näihin mielestäni törmännyt MasterChef Australiassa, jota olen tapittanut ihan liiiiikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh multa mennyt MCssä ihan ohi, vaikka vannoutunut Aussi MC:n fani olenkin.

      Poista
    2. Oisko ollut Amina, joka niitä kokkaili. :D

      Poista
    3. Täytyy googlaa, se olis kiva nähdä.

      Poista
  3. En ole ikinä kuullutkaan, kiitos sivistämisestä! Ovat ihan ässän kuuloista ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin AIVAN varma että teette jotain vietnamilaista, siksi en lähtenytkään sille tielle vaikka ensin meinasin.

      Poista
    2. Ei kun haluttiin nimenomaan suomalaista pienehköllä kierteellä. Saako sun kaupasta noita manitoba-jauhoja?

      Poista
  4. Nyt meni eksoottiseksi. Kiitosta vaan! Suhun voi aina luottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos voin olla edes kerrankin sulle opiksi eksotiikan saralla.

      Poista
  5. Näyttääpä hyvältä, maistuis varmaan lapsillekin :). Manitoba-jauhopussikin on vielä kaapissa avaamattomana, pitäisköhän repasta ja tehdä näitä jo tällä viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siitäpä vaan vaivaamaan taikinaa. Työstäminen oli yllättävän helppoa vaikka ensin ajattelin etten millään saa levyistä niin ohkasia kuin niiden pitäisi olla. Mutta piece of cake, eikä hajonneet kertaakaan.

      Poista
  6. No pakko myöntää, että en ole juustoja oluen kanssa nauttinut. Ei ole tullut edes mieleen. Kyllä niistä suurin osa on tuntunut olevan bestiksiä punkun kanssa. Lappari ja manchego? Huhuh! Pakko kai se on uskoa ja itsekin sitten kokeilla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään koskaan ennen, ja vaikka se hyvä yhdistelmä olikin niin jatkossa silti mielummin viinin kanssa :)

      Poista
  7. Nami,etenkin tuolla ei -lihaisella täytteellä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vain taivas on rajana kun näihin lähtee keksimään täytteitä. Ja kesällä paistelee vaikka muurikkapannussa. Aika kiva ruoka!

      Poista
  8. En oo oikein ikinä ollut täytettyjen suolaisten lettujen fani, mutta näiden kohdalla oon useampaan kertaan joutunut tarkistamaan kantaani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että löytyy muitakin gözlemeihin haksahtaneita.

      Poista
  9. Gözlemet olleet mun to do-listalla Aussi MC:stä lähtien. Koskahan ne saisi oikeasti aikaiseksi tehdä? :D ihana ohje tämäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis nyt mun täytyy kaivaa se aussiohje esille, onkohan edes lähelle mun tekemiä :)

      Poista
  10. Mäkin nappasin idean talteen aussi-mc:stä, kuulostaa ihanilta! Ja just sopivaa pikkusyötävää oluen kanssa.

    VastaaPoista
  11. Tämän nappaan kyllä tekoon. Kun luin juttua, toivoin koko ajan, että alta löytyy resepti feta-pinaattigözmeleihin ja tuuletin vähän, kun löytyi. Näitä on pakko testata, sinä olet Anna aarre. Ihanaa, kun välillä tulee taas päivityksiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika ihanaa tulee myös kun yhdistää kaikki, fetan, pinaatin ja lampaan. Nam.

      Poista