perjantai 25. huhtikuuta 2014

Paras parsarisotto!


Meillä syötiin pitkäperjantaina parsarisottoa. Systeri kokkasi sen vuosi sitten löytämällään luottoreseptillä, sanoi sillä tulevan paras parsarisotto evö ja kun risottoni olin syönyt, en voinut olla enempää samaa mieltä. Siihen jäi niin kova himo että parin päivän päästä oli tehtävä uusi satsi ja kaikki vain itselleni.
Syy ihanuuteen on parsapyreessä joka maustaa risoton mahtavasti ja antaa sille myös kivan vihreän värin. Maa-artisokkarisottoa olen pari kertaa tehnyt vastaavaan tapaan, silloin tosin käytin ylijääneen maa-artisokkakeiton risottoon, siitäkin tuli tosi hyvää. Tästä eteenpäin hurautankin kasvikset aina pyreeksi ennen risottoon lisäämistä, takuuvarma onnistuminen!
Risoton ohje on julkaistu Hesarissa ja se on MasterChef Kiran käsialaa.


PARSARISOTTO


ohje kahdelle

Parsapyree:
500 g vihreää parsaa
5 dl vettä
25 g voita

0,5 dl kermaa
1 tl sitruunamehua
suolaa


Risotto:
2 pientä salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
nokare voita
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
noin 7 dl kasvislientä
1,5–2 dl parsapyreetä
40 g voita
noin 1 dl hienonnettua vahvaa minttua

1,5 rkl raastettua sitruunankuorta
vajaa 1 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
 

Päälle:
250 g keitettyä parsaa
oliiviöljyä
sormisuolaa


Tee ensin parsapyree. Poista parsoista puinen osa. Leikkaa parsat kahteen osaan. Keitä niitä vedessä ja voissa 3–4 minuuttia koon mukaan.
Jäähdytä parsat jäävedessä. Säästä keitinliemi.

Halkaise puolet parsapaloista pituussuunnassa ja jätä odottamaan. Ne laitetaan risoton päälle.

Kiehauta kerma ja ½ dl keitinlientä kattilassa, lisää loput parsat ja lämmitä. Soseuta parsat ja liemi, mausta sitruunamehulla ja suolalla.

Aloita risoton valmistaminen. Kuori ja hienonna sipuli. Lämmitä syvä paistinpannu, lisää öljy ja nokare voita. Kuullota sipuli.

Lisää riisi ja kuullota 2–3 minuuttia, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta. Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se.

Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita riisiä jatkuvasti. Lisää nestettä vasta kun riisi on imenyt edellisen kauhallisen.

Lisää joukkoon parsapyree kun riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvaa.

Ota pannu liedeltä ja lisää voi, minttu, sitruunankuori, parmesaani, suola ja mustapippuri. Sekoita ja anna risoton levätä pari minuuttia. 

Paista sillä välin kypsät, pitkittäin halkaistut parsat kuumalla pannulla niin, että ne saavat väriä.
Jaa risotto lautasille, nosta päälle paistetut parsat. Voit lisätä risoton päälle sormisuolaa ja oliiviöljyä.

19 kommenttia:

  1. Meilläkin on tehty tällä reseptillä ja on ihan järjettömän hyvää. Ihanan parsaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä paras koskaan tekemäni parsarisotto. Vähän se vie aikaa mutta kaiken sen arvoista.

      Poista
    2. Huippu risottoa, lisäsin korvasieniä, todella herkku!!!

      Poista
  2. Oi että oli hyvä. Tein tänään ja vaikka miehellä oli darude eikä ruoka maistunut, niin pikkujampat vetivät kaksin käsin ja ei tarvinnut laittaa tähteitä jääkaappiin.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa niin hyvältä, ihan pakko kokeilla.

    VastaaPoista
  4. Tätä on ehkä pakko tehdä huomenna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en suostu enää muunlaista parsarisottoa tekemään!

      Poista
  5. Oi että kuulostaa hyvältä! Parsarisotto on fenkolirisoton ohella suosikkejani, mutta tälla tavalla en ole sitä valmistanut. Kokkeilen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvisten soseuttaminen ennen risoton joukkoon lisäämistä tuo siihen PALJON enemmän makua. Kokkeile ihmeessä.

      Poista
  6. Olisko tämä nyt se ensirisottoni, jonka tekisin. Edelleen kaapissa ne sulta ostetut priimus risottoriisit, kun en ole vieläkään uskaltautunut kokeilemaan. Miten se onkin niin pelottavaa? Tämäkin ohje vaikuttaa kuitenkin ihan suht. iisiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Risoton tekoa väitetään ihan suotta vaikeaksi. Lisäät vaan nestettä pari kauhallista kerrallaan, annat sen imeytyä riisin joukkoon ennen uuden kauhallisen lisäämistä ja maistelet vaan, ettei riisi kypsy liikaa. You can do it!

      Poista
  7. OI miten ihanan näköinen risotto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsapyre tekee siitä tosi kivan värisen.

      Poista
  8. Keitin tämän ohjeen tänään, ja hyvää oli.

    Lientä jäi tosin hieman yli, ja käytin kyllä osan siitä parsankeittovedestäkin riisiin valmistumiseen. Parmesaania taisi tulla meillä ehkä hieman liikaa, kun tuli hieman suolaista.
    Mutta kaikki meni ja tämä jää reseptivihkoon.

    Kiitos blogistille ohjeesta.

    t. Parsan ystävät Kauniaisista

    VastaaPoista
  9. Meillä syötiin tänään parsarisottoa, ei ihan tällä ohjeella mutta jotain yhtäläisyyksiä kuitenkin löytyy. Parsan soseuttaminen sopii risottoon (samoin ilmakuivattu kinkku)!

    Keitin tosin vain soseutettavat parsat ja paistoin nuput raakana, mielestäni niin on helpompi saada parsasta rapeaa. Ei tarvitse jännittää keittääkö parsat ylikypsäksi, kun pyreessä se ei haittaa kuitenkaan. Sitten ei myöskään tarvitse jäähdytellä keitettyjä parsoja.

    VastaaPoista