perjantai 19. syyskuuta 2014

Pissaperjantai


Pissaladière on Nizzasta kotoisin oleva sipuli-anjovispiirakka jossa yhdistyy suola ja makea ihanalla tavalla. Sipuleita kypsennetään pitkään niin että ne karamellisoituvat makeiksi, melkein hillomaiseksi mössöksi. Vastapainoa makeudelle antaa suolaiset sardellifileet ja oliivit.
Piiras on helppo tehdä vaikkakin melko työläs. Kilo sipuleita on aikamoinen määrä kuoria ja viipaloida joten kannattaa valita mahdollisimman suuria sipuleita, ne ainakin kuorii nopeammin. Sipulit menevät hauduttaessa kasaan ja loppuviimein niistä tulee juuri sopivasti piirakan päälle. Ja karamellisoitu sipuli on hävyttömän hyvää, sitä ei voi olla liikaa.
Jos aika on kortilla mutta piirakkaa tekisi mieli tehdä, vaihda silloin pohja valmiiseen voitaikinaan.
Pissaladière on kiva tarjottava esimerkiksi alkupalana tai pieninä napostelupaloina viinin kanssa.


PISSALADIÈRE

 

ohjeesta tulee vajaa uunipellillinen, noin 8 palaa

pohja:
200 g puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl kuivahiivaa
1,5 dl lämmintä vettä
1 rkl oliiviöljyä

täyte:
n. 1 kg sipulia
reilu loraus oliiviöljyä
5-6 oksaa tuoretta timjamia tai 2 tl kuivattua
140 g purkki sardelleja
tummia (Provencen) oliiveja
suolaa
mustapippuria

Sekoita kulhossa keskenään jauhot, hiiva ja suola. Lisää lämmin vesi ja öljy ja sekoita pehmeäksi taikinaksi.
Kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa viitisen minuuttia kunnes taikinasta tulee kimmoisaa eikä se tartu enää alustaan.
Laita taikina takaisin kulhoon, peitä kelmulla tai keittiöpyyhkeellä ja jätä kohoamaan noin tunniksi.

Puolita sipulit ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipulit. Kuullota sipuleita kymmenisen minuuttia.
Lisää timjami, suola ja pippuri ja jatka hauduttamista miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia kunnes ne karamellisoituvat ja muuttuvat makeaksi mössöksi.
Jäähdytä täytettä hetki.

Kauli taikina leivinpaperin päällä pellille ohueksi levyksi ja levitä sipulitäyte tasaiseksi kerrokseksi.
Valuta sardelleista öljy ja asettele fileet sipulien päälle joko perinteisesti ristikon muotoon tai oman fiiliksen mukaan. Asettele vielä oliivit.
Paista uunissa 220 asteessa noin 20-25 minuuttia kunnes reunat ruskistuvat.
Maistuu parhaimmalta vähän jäähtyneenä mutta myös kylmänä.
 



24 kommenttia:

  1. Mikä otsikko...! :-D

    Mutta joo, ei nimi piirakkaa pahenna, tää on jumalaisen hyvää, ei voi mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Että mä tutkin pitkään kumpaan suuntaan tuo een väkänen kuuluu tulla. Ilmeisesti se tuli oikein koska jos joku sitä olisi kommentoinut niin sinä ;)

      Poista
  2. Tätä voisi testata ensin juuri tuollaisena pieninä suupaloina, niin ei tarvitse heti tarttua kiloon sipulia. Se vaatii sen verran motivaatiota, että himon on oltava kova.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen omituinen, rakastan pilkkomista ja viipalointia oli se sipulia, porkkanaa, mitä vaan. Kilo sipulia ja mä olin ihan liekeissä :D

      Poista
    2. Minä rakastan kaikkea muuta pilkkomista, mutta vuolas kyynelehtiminen sipulin pilkkomisessa ei ole mun ykkösjuttu.

      Poista
    3. Uimalasit auttavat sipulin työstämisessä mutta eivät tokikaan ole kaikkein tyylikkäin asuste keittiöhommissa. Tosin ei ne valuneet ripsaririnkulatkaan silmien ympärillä ketään hehkeytä...

      Poista
    4. Kunhan on terävä hyvä veitsi niin ei tarvitse pillittää, toimii ainakin meikämandoliinolla.

      Poista
  3. Hih,minua aina naurattaa tämän piirakan kohdalla;D

    VastaaPoista
  4. Voih ihanuutta! Olisinpa tiennyt eilen sen minkä tänään, olisin päätynyt näihinkin oliiveihin ja muistanut ostaa sardelleja ;) Ensi kerralla pitää muistaa, tätä on nimittäin ihan PAKKO kokeilla, niin herkullisen näköistä ja kuuloista pissaperjantaita tiedossa.

    VastaaPoista
  5. Noniin, se on sitten sillä selvä, himo iski jo pelkkää kuvaa katsoessa.

    Nizzastako sanoit tämän olevan peräisin? Sinne pitäiskin joskus mennä pörräämään, vaikka kaikki väittävät ikäväksi kaupungiksi. Luin jostain, että siellä on mm maailman legendaarisin pizzeria...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se tarina kertoo, että Nizzasta. Nyt täytyy kyllä guuglailla tuota pizzeriaa, onkohan se legendaarinen hyvässä vai pahassa.

      Poista
  6. Mahtava otsikko!
    Meikäläisellä on edelleen drafteissa muuten alkuvuodesta tekemäni pisukka, miksen oo sitä blogannut? Törkyhyvää varsinkin niistä siun sardelleista! Ja ihan ehdoton krapularuoka (ensin kärsitään sipuleita pilkkoen ja sitten nautitaan lopputuloksesta :D).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No laitapa postaten, olis kiva vertailla. Tämän voi hyvin tehdä myös krapulaa edeltävänä päivänä valmiiksi.

      Poista
  7. Meillä on varmaan huomenna pissamaanantai. Muu ei auta, kun olen tätä aikonut jo joskus kauan sitten Jokihaan innostamana tehdä, ja nyt tuli viimeinen herkullinen niitti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäpä sitä paremmin piristäisi maanantaita kuin hyvä pissa!

      Poista
  8. Tämä on herkkua! Joku viikonloppu täytyy laittaa joku muu kyynelehtimään sipulisavotassa ja tehdä tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämän piirakan takia kannattaa muutamat kyyneleet vuodattaa.

      Poista
  9. Tämä oli kyllä aivan uskomattoman mahtavaa. Sardellit olivat tosin omaan makuun aika suolaisia. Pitää miettiä joku hieman vähempisuolainen vaihtoehto, ehkä sardiinit kelpaisivat? Onko vinkkejä muuten mistä saisi ostettua ihan oikeita mustia provencelaisia oliiveja?

    VastaaPoista