perjantai 19. syyskuuta 2014

Pissaperjantai


Pissaladière on Nizzasta kotoisin oleva sipuli-anjovispiirakka jossa yhdistyy suola ja makea ihanalla tavalla. Sipuleita kypsennetään pitkään niin että ne karamellisoituvat makeiksi, melkein hillomaiseksi mössöksi. Vastapainoa makeudelle antaa suolaiset sardellifileet ja oliivit.
Piiras on helppo tehdä vaikkakin melko työläs. Kilo sipuleita on aikamoinen määrä kuoria ja viipaloida joten kannattaa valita mahdollisimman suuria sipuleita, ne ainakin kuorii nopeammin. Sipulit menevät hauduttaessa kasaan ja loppuviimein niistä tulee juuri sopivasti piirakan päälle. Ja karamellisoitu sipuli on hävyttömän hyvää, sitä ei voi olla liikaa.
Jos aika on kortilla mutta piirakkaa tekisi mieli tehdä, vaihda silloin pohja valmiiseen voitaikinaan.
Pissaladière on kiva tarjottava esimerkiksi alkupalana tai pieninä napostelupaloina viinin kanssa.


PISSALADIÈRE

 

ohjeesta tulee vajaa uunipellillinen, noin 8 palaa

pohja:
200 g puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl kuivahiivaa
1,5 dl lämmintä vettä
1 rkl oliiviöljyä

täyte:
n. 1 kg sipulia
reilu loraus oliiviöljyä
5-6 oksaa tuoretta timjamia tai 2 tl kuivattua
140 g purkki sardelleja
tummia (Provencen) oliiveja
suolaa
mustapippuria

Sekoita kulhossa keskenään jauhot, hiiva ja suola. Lisää lämmin vesi ja öljy ja sekoita pehmeäksi taikinaksi.
Kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa viitisen minuuttia kunnes taikinasta tulee kimmoisaa eikä se tartu enää alustaan.
Laita taikina takaisin kulhoon, peitä kelmulla tai keittiöpyyhkeellä ja jätä kohoamaan noin tunniksi.

Puolita sipulit ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipulit. Kuullota sipuleita kymmenisen minuuttia.
Lisää timjami, suola ja pippuri ja jatka hauduttamista miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia kunnes ne karamellisoituvat ja muuttuvat makeaksi mössöksi.
Jäähdytä täytettä hetki.

Kauli taikina leivinpaperin päällä pellille ohueksi levyksi ja levitä sipulitäyte tasaiseksi kerrokseksi.
Valuta sardelleista öljy ja asettele fileet sipulien päälle joko perinteisesti ristikon muotoon tai oman fiiliksen mukaan. Asettele vielä oliivit.
Paista uunissa 220 asteessa noin 20-25 minuuttia kunnes reunat ruskistuvat.
Maistuu parhaimmalta vähän jäähtyneenä mutta myös kylmänä.