sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Häränhäntäragu


Tämä häränhäntäkastike on oikeasti TODELLA mehevää ja herkullista, uskokaa mitä sanon, älkää uskoko kuvaa jossa näyttää olevan vain kuivia kökkäreitä.

Häränhännät ja muut halvemmat ruhon osat ovat selvästi kokeneet Suomessa tulemisen. Vielä pari vuotta sitten hännistä kannatti soitella kauppaan ja varata etukäteen, mutta nyt ne tuntuvat päässeen monen, ehkä vähän paremman ruokakaupan, lihatiskin vakkarivalikoimaan. Niiden hintakaan ei päätä huimaa, häntäkilo irtosi Stockan Herkusta alta yhdeksän euron.
Tällaiset sitkeät lihat vaativat tuntien haudutuksen mutta lopputuloksena liha irtoaa luusta melkein puhaltamalla. Ja pitkään haudutetut pataruuathan ovat mitä parhainta kylmän kelin herkkua.


HÄRÄNHÄNTÄRAGU


ohjeesta riittää kolmelle, neljälle

1 kg häränhäntiä n. 5 cm paloina
50 g pekonia
porkkana
varsiselleri
sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tölkki kokonaisia tomaatteja
2 dl kanalientä
5 dl täyteläistä punaviiniä
2 laakerinlehteä
1 varsi tuoretta rosmariinia tai pari tl kuivattua
suolaa
mustapippuria


Lorauta pari lusikallista öljyä pataan tai korkeareunaiseen pannuun ja ruskista siinä häränhäntiä sen verran että saavat väriä pintaan. Nosta palat sivuun.

Laita pataan pieneksi kuutioitu pekoni ja ruskista. Lisää pieneksi kuutioidut porkkana, varsiselleri, sipuli ja hienonnettu valkosipuli. Kuullottele hetki ja lisää sitten tölkkitomaatit. Hauduta muutama minuutti ja asettele lihat takaisin pataan. Lisää kanaliemi, punaviini ja mausteet.

Hauduta hellalla lempeällä lämmöllä, tai uunissa 180 asteessa, 5-6 tuntia, kunnes liha on niin mureaa ja pehmeää että se irtoaa luusta helposti. Lisää tarpeen mukaan punkkua tai kanalientä.

Nostele kypsät lihapalat lautaselle, irrota lihat luista ja laita lihat takaisin pataan.
Tarjoa leveän pastan, esim. pappardellen kanssa ja rouhaise päälle hyvää parmesania. Toimii loistavasti myös perunamuussin kanssa.