sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Paistettua maa-artisokkaa


Mamman plantaasilta saadaan nyt maa-artisokkaa oikein säkkikaupalla. Ainoa maa-artisokkaruoka jota viime vuosina olen tehnyt, on keitto. Se on ihan älyttömän hyvää, mutta mieli tekee testailla mitä kaikkea muuta tästä saisi aikaiseksi.

Päätin kokeilla uunissa paistettuja maa-artisokkia ja löysin netistä vähän vinkkiä.
Tämä on lisuke joka sopii vaikka mille liharuualle, kaikille joiden seuraksi olisi ensin ajatellut paistettuja perunoita tai uunijuureksia. Joissain ohjeissa artisokat käytetään kuorineen ja testasin tässä sitä niin, että kuorin puolet ja toiset puolet käytin kuorineen. Molemmat hyviä!

PAISTETUT MAA-ARTISOKAT (ohje on neljälle)

kilo maa-artisokkia
öljyä
yhden sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
parmesaniraastetta
lehtipersiljaa

Pese artisokat ja jos käytät ne kuorineen niin harjaa hyvin juuresharjalla, varmista ettei taitteisiin jää multaa. Halutessasi kuori artisokat. Leikkaa ne puoliksi, suurimmat voi leikata neljään osaan, ja laita saman tien kylmään veteen tummumisen estämiseksi. Esikeitä artisokkia noin viisi minuuttia tai niin kauan että ne pehmenevät aavistuksen verran.

Lämmitä uuni 200 asteeseen, laita uunivuoan pohjalle hyvä loraus öljyä ja kuumenna se uunissa. Kun öljy on tirisevän kuumaa kaada esikeitetyt ja valutetut maa-artisokat vuokaan, pyörittele niitä vuoassa että saavat öljyä kauttaaltaan pintaan. Purista puolikkaan sitruunan mehu artisokkien päälle, ripottele myös suolaa ja pippuria. Paista artisokkia ensin 200 asteessa puoli tuntia välillä käännellen. Nosta uunin lämpötila 220 asteeseen ja paista vielä 15 - 20 minuuttia niin että saavat kauniin värin ja paistopinnan, voit käyttää loppupaistamisessa myös grillivastusta. 

Ota artisokat uunista, purista päälle jäljelle jääneen sitruunan puolikkaan mehu, lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan. Ripottele vähän vasta raastettua parmesania ja lehtipersiljasilppua ja enjoy!

3 kommenttia:

 1. Meillä sama tilanne, anopin farmilta olen saanut ihania tuliaisia kassikaupalla. Toistaiseksi olen vasta keitellyt soppaa, mutta tämän voisikin testata.

  Olimme tuossa muutama päivä sitten Hella&huoneessa Tampereen lomalla ja siellä maa-artisokka oli taipunut jäätelöksi omenan rinnalle.

  VastaaPoista
 2. Oho, enpä ihan äkkiseltään olisi keksinyt näistä jälkiruokaa tehdä! Täytyy miettiä lisää ohjeita koska artisokkia on nyt niin paljon, että varaa on vaikka mokailla.

  VastaaPoista
 3. Ei minullekaan olisi juolahtanut mieleen mennä makean puolelle. Se oli hiukan hämmentävä makuelämys, koska maa-artisokka maistui aivan selkeästi ja itse sen maun yhdistää aina suolaiseen ja nyt se tulikin hyvin makeana.

  VastaaPoista