lauantai 28. tammikuuta 2012

KalahaasteTykkään kalasta ja muista merenörkeistä todella paljon mutta en osaa itse kokata kalaa. Tai en usko osaavani, enpä tosin ole juuri kokeillutkaan. Muutaman kerran olen lohipalan paistanut pannulla tai uunissa, lopputulos oli ihan jees mutta ei mitään suurta hehkutusta. Katkarapuja ja simpukoita käytän ongelmitta mutta kala vähän pelottaa. Syynä tähän händikäppiin lienee, että pelkään kalasta tulevan liian kuivaa, en osaa sitä käsitellä ja ajatus siitä, että koko koti tuoksahtaa kalalle monta päivää ei ole oikein houkutteleva.

Mutta nyt päätin ottaa fisua kiduksista ja haastoin itseni kokkaamaan kalaruuan joka kuukausi vuoden loppuun asti ainakin. Ja kun päätökseni olin tehnyt niin oli pakko ryhtyä hommiin, kas kun tammikuuta ei ole enää montaa päivää jäljellä.

Valitsin ekaksi kokeiluksi paperipaketissa haudutettua kokonaista kalaa, se tuntui jotenkin kivan rustiikilta. Kalafileet kävisi tähän aivan yhtä hyvin. Kokonaista kalaa ei joka kaupasta saa joten suuntasin suoraan Stockan kalatiskille. Kun kerroin myyjälle suunnitelmistani ja että kokkaisin ihan vain itselleni, suositteli hän kultaotsa-ahventa ja tsemppasi kovasti, että onnistun sillä takuulla ja siitä tulee varmasti todella hyvää.

Tällä kypsennystavalla on fiinimpikin nimi "en papillote", siinä leivinpaperista tehdään kalalle paketti ja paketin sisään muodostuva höyry kypsentää kalan. Pakettin voi laittaa mukaan kasviksia ja yrttejä maustamaan kalaa. Samainen kypsennystapa käy myös kanalle.

KALAA PAKETISSA

yksi kokonainen kultaotsa-ahven syöjää kohden (n. 450 g kipale). Pyydä kalamyyjää poistamaan sisuskalut ja putsaamaan kala valmiiksi, jos et sitä mielelläsi itse tee.
fenkolia
sitruunaa
purjoa
voita
suolaa
valkoviiniä
lehtipersiljaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa fenkoli ja sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja hienonna purjo, käytä myös fenkolin tillimäinen varsi.
Viillä veitsellä kalan pintaan viiltoja molemmin puolin ja hiero pintaan voita.
Suolaa kala ulkoa ja sisältä.
Laita kalan sisään muutama fenkoli- ja sitruunaviipale sekä fenkolin "tillit".
Ota iso pala leivinpaperia (kalan täytyy mahtua paperin toiselle laidalle ja toinen puoli käännetään kalan päälle). Laita paperille loput fenkolin ja sitruunan viipaleet sekä purjosilppu ja aseta kala niiden päälle. Nosta toinen puoli paperista kalan päälle ja ala kierittää leivinpaperin reunoja tiukalle rullalle, juuri ennen viimeisiä senttejä kaada pakettiin sisään n. puoli desiä valkoviiniä, ja rullaa paketti sitten kokonaan kiinni. Pari klemmaria varmistaa, että paketti varmasti pysyy kiinni.
Laita paketti uunipellille ja paista 20 minuuttia.

Kalan voi tarjoilla paketissaan. Kun paperin repäisee auki ulos tulvahtaa mahtava tuoksu, kala on kypsynyt meheväksi, ja voi ja sitruuna yhdessä valkoviinin kanssa on muodostunut ihanaksi kastikkeeksi. Ripottele persiljasilppua valmiin kalan päälle. 


Ensimmäinen haastetehtävä suoritettu onnistuneesti!

10 kommenttia:

 1. Välillä on hyvä haastaa itseään. Itsekin olen aika laiska tekemään kalaa, vaikka se on niin hyvää. Odotan siis innolla onnistuneita kalareseptejäsi - koska onnistuneita niistä varmasti tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsellaan mitä tästä tulee, mielessä on jo kaikenlaista testattavaa.

   Poista
 2. Tätä minun pitäisi kokeilla kanssa. Leivinpaperista olisi kiva tehdä kullekin ruokailijalle oma nyytti, jonka kukin voisi sitten itse avata lautasella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin, mukavan näköistä tarjottavaa jokaisen lautaselle. Vaatii tosin kiertoilmauunin, että saa kaikki kalat samanaikaisesti tarjolle.

   Poista
 3. Himpura, ohjeessahan on pelkkiä mun lemppareita: fenkolia, purjoa ja vaaleaa kalaa! Kokeilen taatusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hyvää ja ällöterveellistä :) Seuraavaksi tekisi mieli laittaa siikafileitä pakettiin.

   Poista
 4. Tällä tavoin kalasta saa kyllä tosi hyvää helpolla. Itse olen havainnut, että puiset pyykkipojat toimivat mainiosti nyytin sulkemisapuna.

  VastaaPoista
 5. Kyllä sun rustiikista kalasta tuli nyt aivan city-gurmeeta! Nam!

  VastaaPoista
 6. Tuli todetuksi tätä tehdessä, että less is todellakin more. Niin pienellä vaivalla hyvää ja kastike tuli vielä kaupan päälle.

  VastaaPoista