lauantai 11. toukokuuta 2013

Ruokaostoksilla Roomassa

Jos on syöminen Italiassa ilo kaikille aisteille, sitä on myös ruokashoppailu. Eikä ostosten tekeminenkään ole välttämätöntä sillä torit ja herkkukaupat käyvät hyvin nähtävyyksistä. Niissä tulee aina ihmeteltyä kuinka paljon tämä vähän Suomea pienempi maa voikaan tuottaa hyvää suuhunpantavaa. 
Pyhitin huhtikuisen Rooman reissuni pelkästään ruualle joko syömisen tai shoppailun muodossa. Kävin kyllä Furlan liikkeessä nuuhkimassa tämän vuoden käsilaukkutrendejä mutta onnekseni mallistot eivät kolahtaneet samalla lailla kuin aikaisemmin, vanhoilla laukuilla pärjää vielä. 

Jos suunnittelet matkaa Roomaan ja ruokaostokset kiinnostaa, tässä pari tärppiä.


EATALY
Piazzale XII Ottobre 1492
Ostiensen juna-aseman vieressä. Lähin metropysäkki "Piramide". Bussit 80, 83, 280, 175, 719, 30 pysähtyvät Ostiensen asemalla, myös ratikka 3 kulkee tänne.
Kuva pöllitty www.cucineditalia.org

Eataly on kolmikerroksinen ruokatavaratalo lyhyehkön matkan päässä Rooman keskustasta. Edustettuna on Italia saappaan varresta koron kärkeen, kaikki syötävän lajit mitä kuvitella saattaa ja lisäksi viinejä, keittokirjoja, astioita, eli yksinkertaisesti ruokataivas.

Kuva pöllitty www.dissapore.com
Ensimmäiset Eatalyt perustettiin vuonna 2007 Torinoon ja Milanoon ja sieltä hanke on edennyt, ja etenee koko ajan, ympäri Italiaa. Rooman liike avattiin kesäkuussa 2012. Eataly löytyy myös New Yorkista ja Japanissakin niitä näyttää olevan jopa neljä, kaikki maailman Eatalyt löytyvät täältä

Ruokapisteitä ja ravintoloita on useita joihin voi poiketa ostosten lomassa huikopalalle ja viinille tai syömään pidemmän kaavan mukaan. Ensimmäisen kerroksen tuoreosastolta löytyy kasvikset ja hedelmät. Juusto- ja leikkelevalikoima on valtava ja pelkästään tuorepastatiski on pidempi kuin monen suomalaisen kaupan lihatiski.

Osa risottoriiseistä

Juustotarjontaa

Wine, anyone?
Eataly on auki joka päivä klo 10-24, ravintolat aukeavat klo 12. Paras aika visiteerata on keskellä arkipäivää, iltaisin ja viikonloppuisin voi olla ruuhkaa.VOLPETTI
Via Marmorata 47 (Testaccio)

Ei kaukanakaan Eatalysta, Testaccion kaupunginosassa, sijaitsee Volpettin veljesten pieni herkkukauppa joka on saavuttanut jo melkoista kuuluisuutta niin Italiassa kuin maailmallakin. Kauppa on ollut samoilla sijoillaan vuodesta 1973 asti.Toinen omistajapojista, Claudio, nappasi meidät hoiviinsa heti ovelta ja maistatutti suklaita, salameja, juustoja ja mitä kaikkea.

Kauppa on ihana ja siellä iskee hulluus koska kaikkea haluaisi ostaa mukaansa. Matkalaukku vetää rajatusti ja lentoyhtiöillä on se kirottu 20 kg raja, mutta nou hätä, Volpetti lähettää ostokset kuriiripostilla hyvin pakattuna kotiovelle :)
Kassit täynnä herkkuja ja pusujen saattelemana matka jatkui kohti Testaccion toria.MERCATO DI TESTACCIO 
Via Galvanin ja Via Alessandro Voltan välissä

Testaccio on aiemmin tunnettu duunarikaupunginosana mutta nykyisin keskiluokka tuntuu valtaavan alaa, sellaista ainakin olin aistivinani siellä kulkiessani. Alue vetää puoleensa myös yökukkujia sillä Testacciossa on paljon baareja ja muita rimpsapaikkoja, ja ainakin Roomassa vuosia asunut siskoni kertoi, että tänne hänellä ja kavereillaan oli tapana suunnata yöjalkaan. Turisteja näkyy katukuvassa huomattavasti vähemmän kuin vanhassa keskustassa.

Testacciossa on hyviä huokeita ravintoloita ja tori jossa "oikeat roomalaiset" käyvät ruokaostoksilla. Tori sijaitsi aikaisemmin toisaalla Testacciossa mutta sen kunto rapistui ja se päätettiin purkaa. Tilalle rakennettiin tämä uusi katettu tori viime kesänä. Torilta saa kaikkea mahdollista tuoretta ruokaa vihanneksista ja hedelmistä kalaan ja lihaan. Kivoja keittiötarvikekojuja
CAMPO DE' FIORI

Kuuluisa piazza joka päivisin toimii elämää kuhisevana kauppatorina ja muuntuu illaksi nuorisolaisten ja turistien hengailupaikaksi. Tori on kovasti turistien suosiossa, kyllä siellä paikallisiakin näkyy ostoksia tekevän, mutta tunnelma on kiva ja piazzan reunoilla olevissa baareissa on mukava iltaisin ottaa aperi- tai digestiiviä. Aamuisin muutamat näistä baareista myyvät turistiaamupalaa (siis muutakin kuin paikallisten caffè e cornetto), mikä Roomassa on melko harvinaista.
 
 
Piazzan laidalla on muuten hyvä leipomo Forno josta voi käydä nappaamassa evääksi vaikka pizza biancaa joko sellaisenaan tai eri tavoin täytettynä.Maailman parhaat appelsiinitFRANCHI
Via Cola di Rienzo 200

Cola di Rienzo on yksi Rooman tunnetuista ostoskaduista. Se sijaitsee Vatikaanin pohjoispuolella ja täältä löytyy kertakaikkisen mahtava deli, Franchi. Franchi myy mm. italialaisia ja muitakin eurooppalaisia juustoja, salameja, kastikkeita, viinejä, valmiita ruokia mukaan otettavaksi tai paikan päällä baarissa syötäväksi viinilasillisen kanssa. Samalta kadulta löytyy siis vaate-, kenkä-, laukku- ja muita muotiliikkeitä sekä mainio "ruokakauppa", hyvä katu pistäytyä ostoksille.


 

ROSCIOLI
Via dei Giubbonari 21

Giubbonari on viehättävä, Campo de' Fiorilta lähtevä katu, jolta löytyy useita vaate- ja kenkäkauppoja. Täällä on myös Roscioli, joka myy muiden roomalaisten delien tapaan leikkeleitä ja juustoja, loistavia oliiviöljyjä ja balsamicoja. Täältä saa ruoka-annoksia ja leikkeleitä ja juustoja tapastyyliin maisteltaviksi loistavien viinien kanssa. Luin heidän nettisivuilta että järjestävät myös viinimaistajaisia, sinne buukkaan itseni seuraavalla kerralla.
Rosciolilla on myös perinteikäs ja suosittu leipomo viereisellä kadulla, Via dei Chiavari 34. Täältä lähti kotiin mukaan pizza biancaa. TRIMANI
Via Goito 20

Viinikauppa Terminin aseman lähistöllä. Viinejä löytyy kattavasti koko Italian alueelta, myös muualta maailmasta. Jos mielessä on vaikka jokin tietty viinimuisto Italiasta, pulloa kannattaa lähteä etsimään täälä, ihmettelen jos ei löydy. Nurkan takana on Trimanin oma viinibaari mutta sen takia tänne ei kannata tulla, parempia ja viihtyisämpiä enotecoja löytyy ympäri Roomaa.


Jos minulla olisi vain muutama tunti aikaa tehdä herkkuostoksia Roomassa suuntaisin varmaan Eatalyyn jo pelkästään aukioloaikojen takia. Ja se valikoima! Mutta onhan noissa pienissä perinteikkäissä delikaupoissa aivan omanluokan tunnelmansa ja henkilökohtaisempi palvelu. Ja torit, ne ovat ihan oma maailmansa metelöivine myyjineen
Delikaupat ovat tietenkin hinnoissaan joten edullisempaa vaihtoehtoa etsiessä kannattaa poiketa aivan tavalliseen ruokakauppaan, niistäkin löytää tosi paljon kivaa kotiinviemistä. Aina matkustellessani piipahdan ruokakaupassa ihan vaan huvikseni. Minusta on kiva katsastaa paikallinen tarjonta ja kurkkia ihmisten ostoskärryihin. Huvinsa kullakin.

 

  

28 kommenttia:

 1. Upea koonti, Anna!
  Ruokakaupoissa ja toreilla huuhailu on niin parasta kaikissa maailman kolkissa.

  VastaaPoista
 2. Hieno setti! Otin heti korvan taakse tuon Eatalyn, kun kerran Milanossakin se on. Syksyn matkalla saisimme viimein syyn poiketa Milanoonkin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, siellä on varmaan hieno Eataly, ihan niitä ensimmäisiä.

   Poista
 3. Hienot kuvat ja paikat:-) Samoin täällä omalla suunnallani ruokaostokset ruokkivat aisteja ja mieltä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Israelissa on varmaan mahtava torielämä, voin vain kuvitella!

   Poista
 4. Kiitos! Vielä kun pääsis saman setin paikanpäälle kokemaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä. Haluaisin olla näkemässä ilmeesi noiden makkaroiden ja leikkeleiden äärellä :D

   Poista
 5. Olipa mahtava koonti, kiitos! Sait viimein mutkin innostumaan Eatelysta, täytyyhän tommosta herkkukeidasta käydä edes kurkistamassa, kun muutenkin lempinähtävyksiin kuuluvat ruokakaupat, torit, toisten ruokaostokset ja mitä näitä nyt on..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietiskelin miten suhtautuisin Eatalyyn jos asuisin Roomassa, tai muussa Italian kaupungissa jossa sellainen on. Näin turistin näkökulmasta se ainakin on mahtava paikka. Valikoima laittaa kyllä pään pyörylälle.

   Poista
 6. Eiks tuolla Eatalyssa lähe järki?

  VastaaPoista
 7. Sinulla on paljon paremmat vinkit Roomaan kuin millään Mondolla tai muilla sellaisilla. Oisinpa tiennyt tuon Eatalyn taannoisella vierailulla. Mikä paikka.

  Fiorilla olen muuten minäkin juonut appelsiinimehua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tässäkin on vain tsiljoonasosa kaikesta Rooman tarjonnasta. No mutta ensi kerralla on sitten jotain uutta läpikäytävää kun sinne menet.

   Poista
 8. Nämä vinkit täytyy laittaa korvan taakse. Syyskuussa häihin Roomaan :).

  VastaaPoista
 9. Miksi minä en tiennyt näitä siellä Roomassa käydessäni? Anna, sinä olet paras matkaopas, laitan nämä kaikki ylös seuraavaa kertaa varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen tuo oman lusikkansa Rooma-soppaan, ensi kerralla kiertelen sun ja Ankeriaan ravintolat!

   Poista
 10. Ihanaa lukea Rooma-juttuja!
  Tosi kiva lista :) Lisäisin siihen, ja lämpimästi suositan La Tradizione-gastronomiaa/deli-tyyppistä kauppaa (metroasema Cipro) jossa on aivan törkeän makeat juustovalikoimat ja huippupalvelu!
  http://www.latradizione.it/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Elisa kun kommentoit! Ja kiitos tuosta vinkistä, se onkin mulle aivan uusi tuttavuus, täytyy ensi kerralla ehdottomasti pistäytyä.

   Poista
 11. Ihanan näköisiä ruokakauppoja ! Me lähdemme kesällä Etelä-Ranskaan ja sielläkin tulee kyllä toreja ja ruokakauppoja kierrettyä aina innolla...

  VastaaPoista
 12. Aah, ihana Rooma! Kiitos huikeista vinkeistä. Seuraavalla Rooman reissulla täytyy käydä ainakin Eatalyssä sekoamassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervemenoa vaan, siellä kyllä saa ajan kulumaan ja pään pyörälle!

   Poista
 13. Noniin. Olisit ollut Roomassa ennen mua, niin olisin ollut viisaampi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No perskutarallaa, mutta onpa sitten ensi kerraksikin jotain tekemistä.

   Poista
 14. Voi elämä mitä herkkuja! Tuonne ruoka"tavarataloon" kun pääsis, menisi koko päivä täysin kivuttomasti. Juustokuva herätti makunystyrät, noista kun saisi jokaisesta pienen palasen... Ja sitten viinikerrokseen, ja taas ylös, ja taas viinille... :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsit asian ytimen täydellisesti, juuri noin siellä täytyy kuljeskella ja nautiskella, vähän viiniä väliin jotta jaksaa.

   Poista