sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Blogihiljaisuus ja mitä siitä seurasi


Postausrintamalla on kesästä lähtien pitänyt hiljaiseloa ja nyt olisi varmaan oikea hetki paljastaa mikä mun aikani on vienyt. Päätin olla välittämättä Suomessa ja maailmalla vellovista ikävistä talousuutisista, laittaa vain kädet silmille ja hypätä reunan yli tuntemattomaan, ja niinpä menin perustamaan oman pienen kaupan, Hella & Herkun.

Kaupan perustaminen ei suinkaan ollut hetken mielijohde. Olin siitä haaveillut yli kymmenen vuotta, oikeastaan siitä asti kun 90-luvun lopussa vietin vuoden Firenzessä ja ihastuin siellä ikihyviksi pikkuisiin herkkupuoteihin joiden katoista roikkuivat kuivatut kinkut, hyllyt notkuivat lattiasta kattoon oliiviöljyjä, säilykkeitä, suklaita ja monenmoisia ihania herkkuja. Siitä lähtien olen haaveillut joku päivä omistavani pienen herkkukaupan, mutta siis vain haaveillut. En ikäpäivänä olisi kuvitellut toteuttavani tätä haavetta. Mulla ei ole minkäänlaista kokemusta kaupassa työskentelystä, en ole eläissäni koskenut kassakoneeseen, olen todella huono numeroiden kanssa, yksin yrittäminen on pelottava ajatus ja riskit kauheita yksin kantaa. Tältä vankalta pohjalta päätin kuitenkin ponnistaa ja tehdä unelmasta totta. 

Ruokaharrastus tuli kunnolla elämääni Sveitsissä viettämäni aupairvuoden aikana noin sata vuotta sitten. Aupairperheeni äiti oli aivan uskomaton kokki ja Sveitsi täynnä ihania italialaisia ravintoloita joissa opin mm. syömään salaattia, myös kirpeää punaista sikuria, ilman sokerista salaatinkastiketta. Aluksi öljy-viinietikkakastike maistui pahalle kunnes huomasin, että sillä maustamalla salaatin omat maut tulivat jännästi esille. Maistoin myös elämäni ensimmäisen kerran ihanaa italialaista kermaista jälkiruokaa jolla oli hassu nimi, tiramisu. Kotiin palattuani halusin tietenkin tehdä tätä herkkua mutta Stockan juustotiskiltä mascarponea kysyessäni sain vastaukseksi hämmentyneen "siis mitä???". Ensimmäinen paikka josta mascarponea löysin oli nyt jo edesmennyt Nybergin ruokakauppa Töölöntorin laidalla. Juusto maksoi hunajaa ja kauppaan piti etukäteen soittaa ja varmistaa milloin sitä mahdollisesti oli saatavilla. Kyllä ei tämän päivän nuoret ymmärrä miten vaikeita aikoja joskus on eletty! Ajat ovat näistä muistoista muuttuneet ja peruskauppojenkin valikoimista löytyy tänä päivänä vaikka mitä erikoisuuksia, mutta silti erikoiskauppoja on mielestäni tällä saralla melko vähän ja uskon kovasti niiden kysyntään.

Vuosien saatossa on ruokalehtipinot ja keittokirjakasat kotona kasvaneet ja matkoilta lähtenyt aina mukaan herkkuja joita täältä kotomaasta ei löydy "sitten jos mä joskus perustan sen oman kaupan niin siellä aivan varmasti on tätä hyllyssä". 
Vuosi sitten ajatus kaupan perustamisesta iski yhtäkkiä kirkkaana. Jostain syystä en enää nähnyt sille mitään estettä, ajattelin vain, että jos en nyt kokeile niin kadun loppuikäni. Jos onnistun niin hyvä niin, jos menee pieleen niin onpahan tullut kokeiltua, eikä siihen ainakaan kuole vaikka joutuisinkin laittamaan lapun luukulle ja ehkä myymään asunnon ja muuttamaan pienempään. Olin varmaan alitajunnassa työstänyt ajatusta niin pitkälle että se vihdoin oli valmis toteutettavaksi. Päällimmäisenä ajatuksena oli kuitenkin, että miksei tässä maailmassa voisi tehdä työkseen jotain sellaista mistä oikeasti nauttii ja mikä ei tuntuisi pakkopullalta. Arjen täyttäminen mielekkäällä tekemisellä on aika tärkeää siitäkin huolimatta, että tulevaisuus on taloudellisesti yhtäkkiä muuttunut epävarmemmaksi. Carpe diem jne.

Tätä suurta herätystä seurasi keskustelu yritysneuvojan kanssa jolle heittelin ajatuksiani ja kuulostelin torpataanko ne suoralta kädeltä. Ei torpattu vaan suositeltiin yrittäjäkurssia jonka talven ja kevään aikana kävinkin. Heittelin ajatustani myös muutamille kavereille odottaen, että joku sanoisi että herää pahvi, toi on aivan hullu idea. Kukaan ei sanonut niin vaan aivan päinvastoin, sain hirmuisesti kannustusta ja tsemppia suunnitelmalleni. 
Hioin liiketoimintasuunnitelmaa, laskelmien teko oli aivan toivotonta koska kaikki numerot oli ravisteltava hihasta, milläs ennustat jonkun tulevan kivijalkakaupan liikevaihtoa. Suunnitelma oli kuitenkin realistinen tai vakuuttavasti satuiltu, koska sillä irtosi aloittelevaa yrittäjää tukeva starttiraha. 
Ja voi jessös että kaupan nimen keksiminen oli yhtä tuskaa! Siinä vietettiin yksi jos toinenkin viininhuuruinen ilta nimeä miettiessä ja eniten asian kanssa töitä joutuivat tekemään ystäväiseni ja blogikolleegani Riitta ja Jonna. Nimi ei saanut olla liian välimerellinen koska en halunnut profiloitua pelkästään esim. italialaisten tuotteiden kauppiaaksi, en missään nimessä halua sulkea pois kotimaisten tai muiden eurooppalaisten tuotteiden myyntiä kunhan ne vain ovat kivoja ja sopivat kaupan tyyliin. Lopulta se nimi putkahti selkeänä kuin itse ajatus koko puodin perustamisesta. Kiitos nimestä kuuluu Jonnalle, jolle keväällä lähetin ahdistuneen viestin, että jos en pian parempaa keksi niin olkoon se kauppa Hella & Nyrkki, perkele. Vastaus tuli melkein samantien, "entäs Hella & Herkku?" Nimi tuntui heti omalta. Se oli sympaattinen, suomenkielinen, kuvasti molempia asioita joita kauppaani halusin: astioita ja keittiötarvikkeita, sekä niitä herkkuja.   

Starttirahapäätöksen jälkeen laitoin paperit vetämään kaupparekisteriin ja kun kesäkuussa sain y-tunnuksen, oli aika ruveta tosissaan etsimään liiketilaa. Sen löytymisestä ei tietenkään ollut mitään takeita, joko se löytyisi hyvässä lykyssä pian, tai ehkä vuoden tai kahden päästä. Siirryttiin heinäkuun puolelle ja nettiin ilmestyi ilmoitus vuokrattavasta liiketilasta Etu-Töölössä osoitteessa Museokatu 15. Töölö oli alusta alkaen ollut yksi suosikkialueistani kaupan sijainnille koska olen lapsuuteni siellä kirmannut ja sydämeni edelleen sykkii Töölölle. Museokatu ei ole erityisen vilkas kauppakatu mutta koska siellä oli muutaman viime vuoden aikana avannut ovensa mm. mainio luomu- ja lähiruokakauppa Anton & Anton, Petris Chocolate Room ja muutama kivanoloinen kahvila, sekä siellä jo pidempään olleet hyvät ravintolat KuuKuu sekä Aito, ajattelin niiden tuovan kadulle riittävästi ruuasta kiinnostuneita ihmisiä joista riittäisi potentiaalisia asiakkaita minunkin kauppaani.
Liiketilasta oli kiinnostunut moni muukin yrittäjä mutta onnekseni vuokraisäntä uskoi kauppaideaani ja sen sopivuuteen juuri tuolle kadulle, ja niin kirjoitin vuokrasopimuksen ja sain avaimet IKIOMAAN KAUPPAANI!

Irtisanouduin heti entisestä työstä ja elokuussa alkoi kaupan suunnittelu täyspäiväisesti. Isä ahkeroi kaupan kattoremontin parissa ja siinä sivussa nikkaroi vielä hienon kassa- ja promopöydän. Minä etsin kuumeisesti tuotteita ja niille toimittajia, vaikka suurimman osan olin tietenkin jo löytänyt, mutta ne isot päätökset oli tehtävä että keneltä tilaan ja mitä. Oli hoidettava luvat, laina-asiat, vakuutukset. Oli kassajärjestelmän etsintää, hälyytyssysteemin hankintaa, sisustuksen suunnittelua ja somistusta, kassien painatusta, suunniteltava logoa. Sitten kun tuotteita alkoi tulla ne piti hinnoitella, tehdä tuoteselostetarrat suomeksi och på svenska jos ne oli hankittu muilta kuin suomalaisilta maahantuojilta, suunniteltava esillepanoa. Tässä on ollut aika paljon hommaa yhdelle Annalle ja viime viikot on eletty melkoisessa sumussa, vähillä yöunilla, pinna kireällä ja stressikäyrä korkealla. 

Mutta kauppa aukesi vihdoin viime maanantaina ja mulla on nyt huima viikko kauppiasuraa takana juhuu! Moni kauppaan poikennut on kertonut seuranneensa puodin edistymistä pitkin syksyä tiirailemalla sisään oven ikkunasta ja vastaanotto on ollut todella lämmin, töölöläiset tuntuvat arvostavan kivijalkakauppoja. Täytyy toivoa, että ihmiset muistaisivat myös käydä niissä ja tehdä niitä ostoksiakin.

En nyt ala tarkemmin luettelemaan mitä kaikkea kaupasta löytyy, sen saa alla olevat kuvat kertoa puolestaan, ainakin osittain, koska tietenkin minä toivon ja haluan että tulette paikan päälle itse toteamaan :)        

Kotisivut ovat vielä työn alla mutta facebookissa voi seurata Hella & Herkun elämää.

Siispä tervetuloa sankoin joukoin osoitteeseen Museokatu 15. 
Kauppa on auki arkisin klo 10-18 ja lauantaisin 11-15.


 
 80 kommenttia:

 1. Oih! Onneksi olkoon! Hieno suoritus! Valtava uurastus ja mikä lopputulos, wow! Tulen heti käymään, kun alkuvuodesta muutamme takaisin Suomeen - rakastan tällaisia kauppoja. Onnea ja menestystä.

  VastaaPoista
 2. Oi, upeaa! Paljon onnea yrittäjien maailmaan! Jos vain ehdin pääkaupunkiseudulle ensi lauantaina niin aikaisin, että kauppasi on vielä auki, tulen Kammenpyörittäjän kanssa heti katsomaan ja jauhoja nyt ainakin pitää ostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Ja sieltähän minut jatkossa löytää jos et nyt ehdi.

   Poista
 3. Ihan mahtavaa! Onnea! Toivottavasti pääsen pian käymään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis kiva jos pääsisit käymään vaikka joululahjaostoksille :)

   Poista
 4. On ollut mahtavaa seurata tätä matkaa vierestä. Olin pakahtua liikutuksesta, kun nyt vihdoin näin kaupan ihan valmiina. Siitä on tullut niin tunnelmallinen ja hieno. Annaseni, olet niin taitava.

  Vaikka nimen synnyttäminen oli aika nihkeää, niin olihan se hauskaakin. Enpä muista milloin olisimme niin paljon nauraneet, kun sillä Tampereen keikalla. Pakko tosin todeta, että jos luovuus vaatii noin monta lasia viiniä, on maksan takia parempi pysyä muissa päivätöissä.

  Keittiössä roikkuu se ihana harmaa pyyhe, tänään meillä haudutellaan lasagnea sinun pastasi ja eilen meillä huljuteltiin savuöljyä. Ruoassa sen savunmaku tulee läpi juuri sopivan pehmeänä. Loisto-ostos, kiitos maistiaisista!

  No varmaan arvaatkin, mutta minusta tulee niin kantis ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä nimen synnytys oli hauska projekti, kyllä sitä nauraen muistelee vaikka ottikin aikansa.

   Sinä ja Riitta olette olleet mun tukipilareita koko projektin ajan ja ihan ensimmäisiä ihmisiä joille tästä ylipäätään kerroin. Käsi sydämellä on sanottava, että ilman teidän tukea ja kannustusta tästä ei välttämättä olisi tullut yhtään mitään, teidän tsemppi on ollut aivan mahtavaa! KIITOS darlingit!

   Poista
 5. Kuppi & Kaappi toivottaa onnea uudelle putiikille. Mainio nimi tuo Hella & Herkku. Kuppi & Kaappi on työnimeni kesäiselle torikaupalleni, jossa myydään ihania vanhoja astioita, aterimia ja lasiesineitä elämän estetiikasta kiinnostuneille. Arjen aarteita. Tulen käymään herkkupuodissasi. Onnea vielä kerran uudelle puodille. Olet rohkea ja kannustat varmasti muitakin askeltamaan eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Symppis on nimi sinunkin unelmalla :)
   Kiitos onnitteluista, tässä vaiheessa on vielä vaikea kannustaa muita ottamaan tästä onkeensa kun en itsekään tiedä mihin tämä johtaa, mutta unelmien tavoittelu on aina silti suositeltavaa.

   Poista
 6. Onnea! Olen seurannut blogiasi ja tykännyt... Itsekin Italiassa asunut ja jaan niin nuo ruoka fiilikset. Muistanpa senkin, kun Suomesta (tai ainakaan helposti) tuoreita herkkusieniä - jep ja nyt puhutaan -80 luvun lopusta. Pitkä matka ja monta unelmaa on on kuljettu, kun näitä herkkuja voi poiketa ostamaan ihan kotikulmilta. Jaoin linkkisi myös Töölö-Liikkeen sivulle. Poikkean ensi tilassa liikkeeseesi - Ostoksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ja näemme sitten varmaan piankin!

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Olisin laittanut linkin suosikkikauppojeni (jo etukäteen tietty!) listaan, mutten saanut tuota facebook-osoitetta sinne taikinoitua :/ Miksiköhän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kysyt varsinaiselta asiantuntijalta, en tosiaan tiedä. Fb-osoitteet eivät ilmeisesti käyttäydy kuten normidomainit. Sitä suurempi syy saada kotisivu pian avatuksi.

   Poista
  2. Mitähän ihmettä, kyllä minä ainakin linkitin tuon facebook-sivun ihan normaalisti.

   Poista
  3. En tiedä mikä on vialla, kun muita kauppojen facebook-sivuja olen kyllä onnistunut linkittämään, esim Coffean ja Keittiöelämän. :/

   Poista
 9. sitä nybergiä edelleen kaipaileva töölöläinen kiiittää :-) onnea matkaan - mahtava loikkaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei Nybergiltä löytynyt niin sitten sitä ei ollut missään, näin se meni. Toivottavasti nähdään!

   Poista
 10. Huikeaa! Onnea Anna! Tulen ehdottomasti kurkistamaan mitä ihanuuksia kaupastasi löytyykään :)

  VastaaPoista
 11. Ihanaa! Onnittelut unelmien toteutumiselle ja tulen heti käymään kun seuraavan kerran helsinkiin eksyn :)

  VastaaPoista
 12. Onnea matkaan! Täytyypä poiketa seuraavalla Ison Kirkon reissulla.

  VastaaPoista
 13. Onnea täältäkin, mikä ihana tarina ja mikä ihana kauppa! Minunkin täytyy poiketa, näin jo noissa kuvissa juuri sellaisen jutun, mikä on ihan pakko saada... :)

  VastaaPoista
 14. Paljon onnea ja menestystä. Puotisi vaikuttaa herkulliselta :)

  VastaaPoista
 15. Olipa ilo kuulla tällainen inspiroiva tarina ja nähdä tuo ihana kauppa! Paljon onnea ja menestystä, hyökkään heti ensi tilassa hakemaan ainakin noita kauan kaivattuja 00 -jauhoja - ja kerron ilouutisesta kavereillekin!

  VastaaPoista
 16. Onnea! Kiva nimi kaupalla ja muutenkin vaikuttaa tosi ihanalta.:) Olisipa lähempänä, niin varmasti poikkeaisin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ikinä on asiaa Helsinkiin niin tule ehdottomasti moikkaamaan!

   Poista
 17. Paljon onnea. Hienoa, että päätit uskaltaa. Täytyykin tulla piakkoin tutustumaan herkkuihin, jota myyt.

  VastaaPoista
 18. Kiitos kun kerroit niin hyvin aloittelevan yrittäjän arjesta! Paljon onnea ja menestystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivon kovasti että ihmiset löytävät pienen puotini.

   Poista
 19. Onnea Anna! Kauppa on ihana! Ja ihanaa oli pasta, jota eilen keiteltiin! T. Hannelore

  VastaaPoista
 20. Hyvä hyvä, hyvä ihana Anna! Kauppa on yhtä raikas ja valoisa kun sinunkin persoonasi.
  Että mars mars kaupoille kaikki lähiasujat kun täältäkin asti on keretty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tarkoitin sinun persoonasikin!

   Poista
  2. Hyvä kun tarkensit :D Sun visiitti oli kyllä huippuyllätys, ihanaa kun tulit!!!

   Poista
 21. OI miten mahtava juttu ja rutkasti onnea sekä sinulle että kaupallesi !Ja seuraavan kerran kun olen Suomessa niin tulen kyllä käymään.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis Jael, nyt on ainakin paikka jossa tavata, siellähän mä lähestulkoon tästä eteenpäin asustan.

   Poista
 22. Paljon onnea ja menestystä!
  Tirautin tuota lukiessani parit onnenkyyneleet puolestasi (vaikka emme ikinä ole tavanneetkaan) :) Hienoa on aina, kun ihminen toteuttaa unelmiaan vaikka se tarkoittaisi hyppyä tuntemattomaan. Skål uuden oppimiselle ja itsensä toteuttamiselle!

  Pari viikkoa sitten kävin työreissulla Pariisissa ja päivittelin kollegoille siellä päivittäin, että miksei Helsingissä ole Keski-Euroopan lailla pieniä tunnelmallisia herkkupuoteja, joissa myytävät tuotteet on valittu huolella. No nytpä on ainakin yksi! Ja minä aion ehdottomasti tulla ostoksille Hella&Herkkuun niin pian ku' kerkeen!

  VastaaPoista
 23. Voi, miten ihana tarina! Juuri sellainen "toteutin unelmani" - tarina, joita on niin ihana lueskella ja haaveilla, että vielä joskus minäkin toteutan kaikki unelmani! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämä unelma kantaa. Mulla on niin paljon ideoita mitä kauppaan haluan jatkossa tuoda. Sehän tässä on parasta kun saa itse suunnitella, päättää ja tehdä. Ja kaupan päälle kivat asiakkaat :)

   Poista
 24. Oot mun idoli Anna! Ja tuun ensi viikolla käymään putiikissasi kamerani kanssa, varo vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apuva, munhan täytyy laittaa vallan papiljotit yöksi päähän jos vaikka joudun kuvatuksi.

   Poista
 25. Paljon onnea unelman toteutumisesta! Olen viimeistään joulukuun alussa tulossa niille nurkille, täytyy ehdottomasti tulla poikkeamaan. Nimi on mainiosti oivallettu, siitä selviää välittömästi mistä on kyse. :)

  VastaaPoista
 26. Ihanan näköinen kauppa - täytyy yrittää eksyä Töölön suuntaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset piipahtamaan, olis kiva nähdä jo vihdoinkin!

   Poista
 27. Onnea ja ihanaa, että putiikki on auki! Flunssa pitää minut vielä ainakin tämän päivän pois kaupaltasi, mutta lupaan tulla kameran kanssa heti tämän pirullisen taudin nujerrettuani. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulet sitten kun nuha on pois ja makuaisti toimii, saatat joutua maisteluhommiin :)

   Poista
 28. Onnea ja menestystä tuoreelle yrittäjälle! Mahtavaa, että olet uskaltanut totetuttaa unelmasi :). Ihan hävettää, etten ole vielä käynyt puodissa, kun yks pohojalaanenkin on sinne näemmä kerenny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuule sieltähän mut löytää tästä eteenpäin, takahuonekin on sen verran tilava että sinne mahtuu makuupussi jos joskus ei malta kotiin lähteä. Tuut ku kerkiät mutta onneksi nähdään lauantaina!

   Poista
 29. Ihana ja innostava tarina, onnea uudelle kaup(pia)alle! P.S. Tykkäsin kovasti ikkunassa olevasta pastansyöjäkuvasta :)

  VastaaPoista
 30. Ai sulla on tuota ylihyvää balsamicoakin. Hyvä hyvä. Hineoa, että saatiin tällainen herkkupuoti.

  Oikein plajon onnea ja menestystä!

  VastaaPoista
 31. No siinä meni vapaa-ajanongelmat kertaheitolla ;) Onnea tuoreelle yrittäjälle.
  Kuulostaa niin kivasta kaupalta, että pitää jonain päivänä hypätä spåraan ja tulla Töölöön ihan sitä varten.

  VastaaPoista
 32. Onnea onnea onnea vaan, ja menestystä tietenkin toivotetaan! Varmasti piipahdan putiikkiisi, kun kerran niillä huudeilla asun :)

  VastaaPoista
 33. Ihanaa! Paljon onnea kaupalle! Pitää ehtiä piipahtamaan joku päivä :)

  VastaaPoista
 34. Onnea kauppaan! Täytyy tulla ostoksille kun tie tuo kaupunkiin!

  VastaaPoista
 35. Aivan ihanan oloinen puoti. Harmi vain, että itse asun täällä kaukana Turussa. Oletko miettinyt nettikauppa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettikauppakin on ollut mielessä, ehkäpä sellainen ensi vuonna tulee.

   Poista
 36. Onnea! Kiitos kun tulit kauppoinesi piristämään Museokatua. Minä ainakin suuntaan ensitilassa ostoksille.

  VastaaPoista
 37. En ole vielä(kään) ehtinyt asioimaan paikan päälle, mutta maine on kiirinyt ja pian on ehdittävä :)
  Ihana puoti.

  VastaaPoista